Hvem gav ordren? Ansatte i Rigspolitiet anklager Hækkerup for at smide dem under bussen

Justitsministeren er "ikke helt sikker på," hvordan Rigspolitiet blev hevet ind i mink-skandale.

Justitsminister Nick Hækkerup og rigstpolitichef Thorkild Fogde på et pressemøde i Statsministeriet. (Foto: Martin Sylvest)

Hvem gav ordren til, at politibetjente ringede rundt til minkavlere for at fortælle, at deres mink skulle aflives - også selv om minkene var raske?

Svaret blæser fortsat i vinden, men i et opsigtsvækkende brev til Rigspolitiets ansatte retter Rigspolitiforeningen nu en opsigtsvækkende kritik mod justitsminister Nick Hækkerup (S).

- Justitsministeren har fuldt overlagt kastet Rigspolitiet under bussen i et interview på DR, hvor han highligtede Rigspolitiets rolle i denne skandale, skriver foreningen i et brev, der er sendt rundt til de omkring 400 betjente i Rigspolitiet, der er medlemmer.

Brevet, som DR nyheder er kommet i besiddelse af, er underskrevet på 'vegne af bestyrelsen' af næstformand Klaus Byrjalsen. Foreningen repræsenterer betjentene i Rigspolitiet.

Påstanden er opsigtsvækkende, da Rigspolitiet indtil videre har afvist at svare på, hvorfor de blev involveret i aflivningen af alle mink.

Justitsminister Nick Hækkerup kritisterede i sidste uge Rigspolitiet for at ringe rundt til landets minkavlere. I flere tilfælde fik minkavlerne at vide, at beslutningen om at aflive selv raske mink var truffet. Det selvom der ikke var lovgrundlag for det.

Et flertal på Christiansborg har krævet forløbet undersøgt til bunds.

I brevet til betjentene anklager politiets tillidsvalgte regeringen for at fordrejde sagen, så politiet kommer til at stå i et dårlig lys.

- Det er i centraladministrationen, de store fejl ligger, men det er tydeligvis spin på et niveau, som jeg ikke har oplevet før, skriver næstformanden.

Han har ikke ønsket at uddybe det interne brev over for DR.

Rigspolitchef fortalte om beslutning

Beslutningen om at aflive alle mink blev truffet på et møde i regeringens koordinationsudvalg den 3. november. Dagen efter holdt regeringen pressemøde, hvor Mette Frederiksen offentliggjorde beslutningen. Men det viste sig, at der ikke var lovgrundlag til at aflive raske mink uden for de smittezoner, der allerede var oprettet.

Mette Frederiksen og Nick Hækkerup siger nu, at statsministeren klare udmelding på pressemødet slet ikke var en ordre. Alligevel begyndte Rigspolitiet næste morgen med at sætte fart i aflivningerne. Det fremgår af den redegørelse over forløbet, som Miljø- og Fødevareministeriet har lavet.

Her fremgår det, at rigspolitichef Thorkild Fogde den 5. november om morgenen deltog i et møde Den Nationale Operativ Stab, NOST. Med på mødet er en række styrelseschefer, blandt andet fra Fødevarestyrelsen. Det er Fødevarestyrelsen, der har ansvaret for aflivningen af mink.

Men det fremgår af referatet, at det er Rigspolitiet, som tager ordet på mødet. Rigspolitiet siger, regeringen har besluttet, at alle mink skal aflives. Rigspolitiet henviser også til regeringen med en melding om, at der skal fart på. Målet er, at alle mink skal være døde den 16. november. Det står også i mødereferatet, at Fødevarestyrelsen gør opmærksom på, at der mangler lovgrundlag til at aflive uden for smittezoner.

Rigspolitiets rolle i aflivningen endte med at blive kontroversiel. Politiet opretter et call center, der skal ringe rundt til minkavlere. De bliver udstyret med en manual til deres opkald, et såkaldt action card. Og i manualen til minkavlerne uden for zonerne, hvor der altså ikke er lovgrundlag til aflivning, står der blandt andet, at beslutningen om aflivning er truffet, og at myndigheder kommer og tømmer besætningen alligevel.

Den manual har Rigspolitiet siden beklaget, fordi der ikke var lov til at sige det.

Rystede retsordførere

Uanset hvilken retsordfører man spørger om sagen, er der dyb undren, overraskelse og bekymring, når snakken går på politiets involvering i minkskandalen.

Tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen ryster på hovedet, da han læser brevet fra de ansatte i Rigspolitiet.

- Jeg synes, det er bekymrende. Det viser nogle mennesker, som følger sig hængt ud og kastet under bussen. Sådan skal de ikke føle det.

Den tidligere justitsminister undrer sig også over, at Nick Hækkerup lige nu ikke vil svare på, hvem der gav ordren til rigspolitiet.

- Det giver ingen mening. I denne verden fungerer det ikke sådan, at politiet af sig selv finder på: 'Hey, Skal vi ikke lige aflive nogle mink'. Den ordre er kommet et sted fra.

Med din erfaring, kan den ordre være kommet fra Fødevarestyrelsen?

- Det er ikke noget, jeg har hørt om. En anden styrelse har jo ingen kompetencer over dansk politi. Det simpelthen for vildt, siger Søren Pape Poulsen.

Enhedslistens retsordfører Rosa Lund kalder oplysningerne for 'dybt bekymrende'.

- Når ansatte i Rigspolitiet siger ét og ministeren siger noget andet, så understreger det behovet for at få vendt hver en sten.

De Radikales Kristian Hegaard er overrasket over brevet.

- Jeg er meget rystet over det brev. Det viser, at vi skal helt til bunds i den her sag.

- I går sagde justitsministeren, at det var Fødevarestyrelsen, der instruerede politiet. Nu kommer der så en lidt anden historie.

Og Venstres retsordfører Inger Støjberg går skridtet længere.

- Det her tenderer jo en kæmpe skandale. Man kaster nogen ind under bussen og fritager sig selv for et ansvar.

'Det er jeg ikke helt klar over'

Justitsminister Nick Hækkerup kan fortsat ikke svare konkret på, hvordan Rigspolitiet er blevet inddraget. Han holder fast i, at det ikke var ham, der bad Rigspolitiet om at gå i gang.

- Jeg ved, det ikke er mig, der har givet ordren. Og jeg ved, at det her er et forhold, der vil blive undersøgt i forbindelse med den undersøgelse, der skal laves.

De ansatte mener, at du har kastet Rigspolitiet under bussen. Hvad siger du til det?

- Der skal ikke være tvivl om, at politiet lige siden den her Covid19-krise begyndte tilbage i marts, har lavet en kæmpe indsats. I forbindelse med mink-indsatsen har de været med at aflive mink fuldstændig inden for rammerne på de syge farme og inden for de afstandskrav, der er. Men der er også begået fejl, som langt hen ad vejen er korrigeret, og der er selvfølgelig behov for at lære af de fejl.

Hvad siger du til, at betjentene i Rigspolitiet mener, at du har kastet Rigspolitiet under bussen?

- Det er jeg da ked af. Navnlig fordi, jeg ikke synes, det passer.

Politifolkene siger, at det er i centraladministrationen, fejlen ligger. De kalder det et forsøg på spin, som ikke er set før, når man prøver at tørre det af på politiet. Hvad siger du til, at det er indtrykket hos de menige betjente?

- Det er jeg da ked af, for det er ikke i overensstemmelse med sandheden. Jeg synes, der er grund til at rose vores politi for den indsats, der er leveret for at få styr på den her krise, men jeg synes også, at når man begår fejl, så retter man op på dem og lærer af dem.

DR Nyheder har spurgt Rigspolitiet, hvem der gav dem ordren om at deltage i aflivningen af mink. Det vil Rigspolitiet ikke svare på.

"Da der lige nu pågår drøftelser af, om der skal udarbejdes en undersøgelse af forløbet, har vi for nuværende ikke yderligere kommentarer," skriver Rigspolitiet i mail.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter