Hvem skal styre Venstre? Seks fremtidsscenarier i spil

Magtkampen i Venstre er i fuld gang, og slutresultatet er svært at forudse.

Jakob Ellemann (med ryggen mod kørselsretningen), Lars Løkke Rasmussen (ved rattet) og Kristian Jensen ankommer til Venstres pressemøde i forbindelse med Venstres sommergruppemøde på Kragerup Gods ved Ruds Vedby for halvanden uge siden. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Flere folk i Venstres bagland tager i Jyllands-Posten bladet fra munden og kræver nu, at både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen trækker sig som henholdsvis formand og næstformand.

Dermed er den magtkamp om ledelsen af partiet, som Lars Løkke Rasmussen forsøgte at lukke i sidste uge med sin mail til samtlige medlemmer af partiet, atter bragt i centrum.

Både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen har dog gjort det klart, at de agter at genopstille til deres poster, og dermed er spørgsmålet om fremtiden i Venstre helt åbent.

DR Nyheder har samlet seks af de fremtidsscenarier, der drøftes i krogene i Venstre.

1

Det nuværende formandskab fortsætter

pressemødet under Venstres dramatiske sommergruppemøde gjorde både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen det klart, at det delte formandskab fortsætter, og at de begge vil søge genvalg på landsmødet til november.

Det er muligt, at de begge fortsætter på deres poster – også efter Venstres landsmøde i november - men reelt er der ikke meget tilbage af det såkaldte delte formandskab. Det er formanden, der bestemmer, har Venstres forretningsudvalg besluttet. Det er nu beskrevet i et formelt notat om arbejdsdelingen mellem formand og næstformand.

2

Løkke fortsætter som formand, men med en ny næstformand

Det var parti-nestor Claus Hjort Frederiksen, der for alvor satte skub i snakken om dén mulighed. På Venstres sommergruppemøde opfordrede han Kristian Jensen til at træde tilbage som næstformand. Også efter pressemødet, hvor Kristian Jensen både beklagede og undskyldte et interview, der blev set som en underløbning af Lars Løkke Rasmussen, fastholdt Claus Hjort Frederiksen sin kritik og opfordring.

Efter et krisemøde i partiets forretningsudvalg har Claus Hjort Frederiksen dog erklæret, at han ikke længere mener, at Kristian Jensen skal trække sig.

Det er også svært at se, hvem der i så fald skulle bringes i spil som ny næstformand.

3

Lars Løkke Rasmussen går, og Kristian Jensen bliver ny formand

Kristian Jensen har selv ved flere lejligheder udtalt, at han har ambitioner om engang at sætte sig i formandsstolen i Venstre. Bedømt på hans CV er der heller ingen tvivl om, at han har den nødvendige erfaring.

Men mange i Venstre tvivler på, at Kristian Jensen også har den gennemslagskraft, det politiske boldøje og den vælgerappel, der skal til for at være partiformand og statsministerkandidat. Kristian Jensens modstandere er blevet bekræftet i den opfattelse ved valget i juni, hvor Kristian Jensen fik et dårligt personligt valg.

Kristian Jensen har været næstformand og kronprins så længe, at han risikerer at havne som prins Charles – der måske aldrig bliver konge.

4

Lars Løkke Rasmussen går, og der bliver kampvalg

Hvis Lars Løkke Rasmussen vælger at trække sig frivilligt, og Kristian Jensen går efter at blive ny formand, vil han formentlig få en modkandidat. Det vil så betyde, at de delegerede på et landsmøde skal stemme om formandsposten.

Sådan et kampvalg havde Venstre senest i 1984, da Ivar Hansen tabte til Uffe Ellemann-Jensen. Nu kan det blive Ellemanns søn, Jakob Ellemann-Jensen, der stiller op mod Kristian Jensen.

5

Hele formandskabet vælger at gå

Endnu er der kun få, der siger det højt, men mange i Venstres bagland og folketingsgruppe mener, at både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen må gå, så Venstre kan komme videre med en ny ledelse, der er fri af formandskabets gamle konflikter og magtkampe.

Enkelte lokale Venstrefolk har offentligt sagt, at både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen bør udskiftes. Overalt i landet er der mødeaktivitet i Venstres bagland for at finde ud af, hvor udbredt ønsket om en helt ny ledelse er.

6

Ellemann-Jensen bliver formand

Internt i Venstre ser flere og flere Jakob Ellemann-Jensen som et oplagt bud på en ny formand for partiet. Han har ikke været fedtet ind i magtkampene, og vurderingen er, at han kan appellere til vælgere i de store byer, hvor Venstre har problemer med at tiltrække vælgere.

Til gengæld har Jakob Ellemann-Jensen ikke samme appel i Venstres klassiske jyske bagland. Derfor vil det være vigtigt for ham at alliere sig med en næstformand fra Jylland. Venstre har også tradition for, at hvis formanden er fra Sjælland, så er næstformanden fra Jylland og omvendt.

De navne, der er varmest på Venstres interne rygtebørs, er Karsten Lauritzen, Stephanie Lose og Inger Støjberg.

Det er også muligt, at partiet får to næstformand, hvilket kunne gøre partiets ledelse mere bred. Her kunne den ene have en mere organisatorisk karakter, mens den anden kunne være mere orienteret mod det politiske. Det vil dog kræve en vedtægtsændring.