Hvem skal være DF's nye ledelse og ordførere efter formandsvalget? Det mødes folketingsgruppen om i dag

Sammensætningen af den nye gruppeledelse har stor betydning for kritikere af Morten Messerschmidts formandskab.

Morten Messerschmidt tog sejren til weekendens formandsvalg. Nu skal partiets ordførere og ledelse findes. (Foto: søren bidstrup © Ritzau Scanpix)

Det er ikke så lidt, der er at tale om for Dansk Folkepartis folketingsgruppe, når de i dag samles til gruppemøder, efter Morten Messerschmidt søndag blev partiets nye formand.

For efter valget sår flere i folketingsgruppen stadig tvivl om, hvorvidt deres fremtid ligger i partiet.

Og det er ikke det eneste, der er på dagsordenen.

For også de indledende drøftelser af, hvem der skal sidde i partiets gruppeledelse, hvem der skal have hvilke ordførerskaber, og hvilke roller tidligere formænd skal have, bliver også en del af samtalen.

Drøftelser som har stor betydning for, om særligt kritikerne af Morten Messerschmidts formandskab kan se sig selv i partiet.

Gruppeledelse har stor betydning for kritikere

Hvem, der skal sidde i Dansk Folkepartis gruppeledelse fremadrettet, bliver en del af samtalen i dag.

Og sammensætningen af den har stor betydning for blandt andre sundhedsordfører Liselott Blixt, der ikke har lagt skjul på, at hendes fremtid i partiet er usikker.

- Hvordan vil man stykke en gruppeledelse sammen, hvordan vil man ændre på vores personale og sekretariat? Det betyder noget for, hvordan vi kommer videre, siger hun.

Morten Messerschmidts projekt har lagt op til, at Peter Kofod, der er valgt til Europa-Parlamentet, skal være partiets næstformand. En rolle, som Peter Kofod meget gerne vil have, men som han ikke formelt er valgt af partiet til.

Håbet for Peter Kofod og Morten Messerschmidt er, at Peter Kofod bliver manden, der træder til som partileder, hvis Morten Messerschmidt skulle blive fundet skyldig i den kommende retssag om Meld og Feld, og måske ikke vil kunne fortsætte på posten.

Men står det til Liselott Blixt, så skal ethvert nyt medlem af ledelsen vælges på demokratisk vis.

- Han (Peter Kofod, red.) kan ikke blive næstformand, han er ikke valgt til det. Man skal stemme om det. Vi kan stemme om det i hovedbestyrelsen og gruppebestyrelsen. Man kan ikke bare gå ind og sige, at vi sætter nogle nye. Gør man det, så er jeg ude, siger hun.

Også for beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted, der vil gøre sin stilling i partiet op inden 14 dage efter valget, har en ny gruppeledelse stor betydning.

- Jeg skal høre, hvad Morten Messerschmidt har tænkt sig med partiet og gruppen, hvordan det skal være, siger han.

Hvem skal være ordfører for hvad

Dansk Folkepartis mange ordførerskaber skal også drøftes. Og én af dem, der håber på at kunne beholde sine ordførerskabere, er folketingsmedlem Søren Espersen.

- Jeg er glad for mine to ordførerskaber for forsvaret og udenrigspolitikken, siger Søren Espersen, der også er ordfører for Rigsfællesskabet og grundloven.

Han har ikke et ønske om at få andre poster.

- Jeg skal ikke ind i gruppebestyrelsen eller hovedbestyrelsen eller noget som helst af partiets ledende organ. Det har jeg været, og der gik jeg også netop for at skaffe plads til nye, siger Søren Espersen.

Han understreger, at han vil være loyal, hvis gruppebestyrelsen beder ham om noget andet, men han håber på, at han i hvert fald kan beholde sine ordførerskaber for forsvaret og udenrigspolitikken.

Ex-formænd i baggrunden

Den nu tidligere formand Kristian Thulesen Dahl skal have en ny rolle i partiet - og selv tror han, at den rolle bliver beskeden:

- Morten er den formandskandidat, der har proklameret nok den mindste rolle til mig, mens Martin og Merete har sagt, at de ser mine kompetencer i forhold til økonomi og sådan nogle ting, siger han.

Ex-ex-formand Pia Kjærsgaard vil gerne bidrage og har tilmed luftet, at hun gerne ville gå ind i partiets ledelse - og siden også meldt ud, at hun også gerne lader være.

- Jeg gør det, som formanden ønsker. Jeg vil altid være til rådighed og brænder stadig for det parti, jeg stiftede. En formand skal have lov at sætte sit hold, og jeg presser mig ikke på, siger hun.

Kristian Thulesen Dahl mener dog hverken, at Pia Kjærsgaard eller han selv skal være en del af ledelsen.

- Hvis partiet skal komme godt videre, så skal ex-formænd træde et skridt tilbage. Vi skal ikke sidde i baggrunden og styre tingene, siger han.

Morten Messerschmidt vil dog ikke ud med, hvilke roller han forestiller sig de to skal have.

- Det skal også bero på, hvad deres egne tanker og ønsker er, siger Morten Messerschmidt.

Det vides ikke, om de nye ordførerskaber og den nye ledelse vil falde på plads allerede i dag.