Hver 10. kommunalpolitiker chikaneres i eget hjem

Mere end hver tredje kommunalpolitiker er blevet chikaneret per mail, mens knap hver tiende er blevet direkte opsøgt i eget hjem, viser en DR Nyheder-rundspørge.

Byrådsmedlem i Slagelse Jørgen Andersen har modtaget dødstrusler i et brev. Men han er fast besluttet på at blive i politik. (© DR)

Mere end hver tredje kommunalpolitiker er blevet chikaneret per mail, mere end hver fjerde er blevet chikaneret på telefonen, mens lige knap hver tiende er blevet direkte opsøgt og chikaneret i eget hjem.

Det viser en rundspørge foretaget af DR Nyheder, hvor 1330 lokalpolitikere har deltaget.

Jeg holder øje med dig

Konservativt byrådsmedlem i Helsingør Per Slot har på nærmeste hold oplevet at blive chikaneret. For omkring to år siden troppede en vred borger op ved hans hoveddør, da han netop var hjemvendt fra en fisketur.

- Nu skulle jeg bare vide, at han fulgte nøje øje med, hvad jeg foretog mig, og jeg skulle ikke tro, at jeg var noget. Nu skulle han nok komme efter mig, og han skulle nok sørge for mig, fortæller Per Slot den chokerende oplevelse.

Den truende borger forsvinder dog, da Per Slots kone kommer hjem og som reaktion begynder at råbe af ham. Men den ubehagelige oplevelse har sat sig fast hos hele familien

- Det er jo den tanke jeg har. Hvem ringer på i morgen - og måske er meget mere voldelig end han er. Er der nogen der ringer på, når min kone er alene hjemme, siger Per Slot. Og Per Slots tilfælde er langtfra det eneste.

Dødstrusler og økse i døren

I Slagelse modtog det socialdemokratiske byrådsmedlem Jørgen Andersen et brev med dødstrusler, da han havde været med i en beslutning om at tvangsfjerne et barn. Efter to dage bliver han vækket om natten, da en økse bliver banket ind i en hoveddør i opgangen, hvor han bor. Og det mente politiet absolut havde noget med trusselsbrevet at gøre.

Oplevelsen skræmte Jørgen Andersen og hans familie. Men han vil ikke lade oplevelsen skræmme ham væk fra politik.

- Det ville være dybt problematisk, hvis man gav op på grund af den slags trusler. Så jeg bliver, siger Jørgen Andersen.

Stort demokratisk problem

Kommunalforsker ved Syddansk Universitet, Ulrik Kjær, tror ikke, at det er alle, der vil have det på samme måde som Jørgen Andersen.

Han frygter at chikane af kommunalpolitikere kan få store konsekvenser.

- Hvis kommunalpolitikerne lige pludselig bliver opsøgt på bopælen og chikaneret, så kan det jo skræmme nogen af dem væk, og det vil udgøre et demokratisk problem, siger Ulrik Kjær.

Han forklarer, at et af de store problemer er, at chikane skræmmer de helt almindelige mennesker væk, som der også er brug for i kommunalbestyrelserne.

- Det kræver, at man er virkelig hårdhudet og tykhudet, hvis man skal være med i det her game efterhånden. Til sidst er der kun de virkelig barske typer tilbage, som er villige til også at tage de her chikanerier med, siger Ulrik Kjær.