Hver anden dansker: Boligforeninger må gerne forbyde rygning

Det er i orden, hvis boligforeninger vil forbyde folk at ryge i deres eget hjem, mener hver anden dansker ifølge en ny meningsmåling.

På Christiansborg er der blandt mange af sundhedsordførerne enighed om, at det må være op til boligforeningerne selv, hvis der skal laves særregler for rygning. (© Scanpix/Corbis)

Stanken fra cigaretrøgen kan let bane sig vej ind til naboen, hvis man bor i lejlighed.

Og hver anden dansker mener, at det bør være muligt for boligforeningerne helt at forbyde deres medlemmer at ryge i deres eget hjem.

Det viser en ny undersøgelse, Epinion har foretaget for DR Nyheder. Her svarer 49 procent af de adspurgte, at de er helt eller delvist enige i, at det skal være tilladt for boligforeninger at forbyde deres lejere at ryge i eget hjem.

Rygerne får det til at fungere

I Ringkøbing-Skjern Boligforening valgte man i 2010 at opføre en række boliger, der alle skulle være røgfri.

- Det var helt naturligt, da vi skulle bygge de her huse, at gøre dem røgfri, fordi det er en trend i øjeblikket, at man ikke skal ryge inden for. Og dem, der flytter ind i en ny bolig, får at vide, at det er betingelsen, og det møder heller ikke modstand, siger Jørgen Bitsch Hansen, der er direktør i Ringkøbing-Skjern Boligforening.

Jørgen Bitsch Hansen fortæller også, at omkring hver fjerde af dem, der bor i ikkeryger-boligerne faktisk er rygere. Men da det ikke er ulovligt at ryge på matriklen, så tager de sig gerne en smøg i carporten eller haven.

En af boligforeningens rygere hedder Anette Hvolgaard, og hun må for tiden trække i vintertøjet, når hun skal uden for at ryge.

- Jeg synes, det er i orden, fordi du er bevidst om det, inden du flytter ind. Det står højt og tydeligt i lejekontrakten. Kan du ikke acceptere det, så må du jo lade være med at flytte i sådan en bolig, siger Anette Hvolgaard, og tilføjer:

- Og vi er jo mange rygere, der bor herude og alligevel får det til at fungere.

Boligforeningerne skal bestemme

Christiansborg er der blandt mange af sundhedsordførerne enighed om, at det må være op til boligforeningerne selv, hvis der skal laves særregler for rygning.

- Det er rigtigt vigtigt, at man i de lokale boligforeninger selv træffer beslutningerne i forhold til, hvor meget røg der må være, og hvilke rammer der skal være for det. Men jeg ser det ikke lige for mig, at det er Christiansborgs opgave at diktere det lige ned i hovedet på folk, siger sundhedsordfører Özlem Cekic (SF).

Og det argument bliver også bakket op af De Radikale.

- Det er en personlig frihed, om man vil ryge i sit eget hjem eller ej. Det er fint, hvis boligforeninger bliver enige om at være ikkeryger-foreninger, men vi vil ikke lovgive på området, siger Marlene Borst Hansen, sundhedsordfører fra Det Radikale Venstre.

Hos Liberal Alliance er meldingen også næsten den samme.

- Folk skal ikke blande sig så meget i, hvordan andre vil indrette sig. Udgangspunktet må være, at i mit hjem bestemmer jeg, hvordan der skal være, og i dit hjem kan du så bestemme, siger Simon Emil Ammitzbøll, sundhedsordfører for Liberal Alliance.

Facebook
Twitter