Hver femte svarer, at de kender til magtmisbrug blandt byrådspolitikere: 'Det kan vi ikke leve med'

Trygfonden har spurgt, om danskere kender til byrådspolitikere, som har misbrugt deres position til at få urimelige fordele.

Knap hver femte oplyser, at de har personlig viden om, at en eller flere kommunalpolitikere har misbrugt deres position til at få urimelige fordele til sig selv, familie eller venner. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

- Der er uden tvivl et problem, når så mange har den opfattelse, og det må man tage alvorligt i kommunerne, siger kommunalforsker Roger Buch ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i kølvandet på en ny tryghedsmåling foretaget af Trygfonden.

Her svarer knap hver femte, at de har personlig viden om, at en eller flere kommunalpolitikere har misbrugt deres position til at få urimelige fordele til sig selv, familie eller venner.

Heraf svarer endda 13,4 procent, at de har viden om flere tilfælde af misbrug.

- Enhver kommunalpolitiker må kigge sig i spejlet, og kommunalbestyrelsen må kigge hinanden i øjnene og sige: "Er der noget? Foregår der noget, som ikke bør finde sted?", siger Roger Buch.

Han understreger dog samtidig, at undersøgelsen ikke nødvendigvis er et udtryk for, at byrådsmedlemmer har gjort noget ulovligt, men at det kan se sådan ud, fordi en række borgere mener, at politikere har for gunstige forhold.

- Diskussionen om politikernes favorable vilkår såsom pensionsvilkår, eftervederlag osv., tror jeg er en væsentlig del af bagtæppet, hvor der kan være nogle borgere, der tænker, at det gælder også politikerne i min kommune.

Det hele er måske en misforståelse

I Hjørring Kommune mener den socialdemokratiske borgmester, at man skal tage undersøgelsen alvorligt, men han vurderer selv, at der muligvis er tale om en misforståelse.

- Min viceborgmester har eksempelvis deltaget i en fodboldtur, hvor vedkommende betalte det hele selv, men der hørte jeg alligevel folk sige: "Der kan du bare se, det har han fået gratis", og nej, det har han ikke, siger Arne Boelt.

- Der er nok en del misforståelser, men det synes jeg ikke, vi kan leve med, siger han og kommer selv med et bud på en løsning på, hvordan man komme misforståelserne til livs.

- Det handler måske om at synliggøre det og sige det højt, at man deltager på lige fod med alle andre.

Politikere bør stadig kunne gøre det lovlige

Ifølge Roger Buch er det meget sjældent, at byrådsmedlemmer bliver grebet i ulovligheder, og derfor skal man ikke læse undersøgelsen så bogstaveligt.

- Der er nok hverken 20 procent af politikerne eller 20 procent af borgerne, som ved, at politikerne har gjort noget urimeligt, men der er uden tvivl et problem, når så mange har den opfattelse.

Selvom det er problematisk, at mange har den opfattelse, så bør man være påpasselig med at begrænse politikere i at gøre det, de har ret til, siger Roger Buch.

- Man skal også holde fast i, at man ikke skal lade en myte om, at der foregår en masse urimeligheder betyde, at politikere ikke kan gøre det, der er fuldt lovligt.

Facebook
Twitter