Hvor mange kan du genkende? Seks ikoniske øjeblikke i dansk politik

Hvem husker ikke, Lars Løkke Rasmussen (V) forklare sin skattereform med dem, der får mindre-mindre?

Danmark har de seneste 35 år kun haft fem statsministre. Men de har alle haft deres del af de mere ikoniske øjeblikke i dansk politik.

Noget af det vigtigste i moderne politik er kommunikation og valg af ord. Hvad end det er i taler, debatter, eller i hvordan man sælger sin politik, fortæller de konkrete valg af ord en historie for sig selv.

Og ofte bliver de stående længere og får en større betydning, end de måske endda var tiltænkt.

Slotsholmen, P1's politiske magasin, havde torsdag i sidste uge skatteminister Karsten Lauritzen (V) og tidligere klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) på besøg til en snak om politik og kommunikation.

Redaktionen har her udvalgt en række helt ikoniske øjeblikke fra danske toppolitikere, der er blevet stående i bevidstheden og har forfulgt flere af dem i deres fremtidige politiske virke.

1

Jeg kan slå Anders Fogh!

Tilbage i 2005 skulle Socialdemokratiet have en ny formand, efter at Mogens Lykketoft havde tabt valget.

Midt i en valgkamp mellem Helle Thorning-Schmidt, der dengang lige var vendt hjem fra Europa-Parlamentet, og den nuværende overborgmester i København, Frank Jensen, ytrede Helle Thorning-Schmidt de nu ikoniske ord, der skulle komme tilbage og bide hende:

- Jeg kan slå Anders Fogh!

Ifølge Martin Lidegaard gav det mening at sige, da det viser styrke og selvtillid.

- Og så opbygger det den der selvfedme i et parti, man har brug for. Men så er det selvfølgelig lidt ærgerligt, at hun ikke vandt, sagde han i Slotsholmen.

Karsten Lauritzen mener, at hun ofte havde problemer med retorikken:

- Hun er uden tvivl en dygtig politiker, men jeg synes ikke, jeg kunne mærke, at det var noget, hun selv havde fundet på. Den var nok leveret af en taleskriver, og det kan man altså mærke.

Thorning slog som bekendt aldrig Anders Fogh, men havde mere held med Lars Løkke ved valget i 2011.

2

Anders Foghs skattestop

Statsminister Anders Fogh Rasmussen holder sit ugentlige pressemøde tirsdag d. 1 maj 2007 i Statsministeriet. (Foto: Lars Helsinghof Bæk © Scanpix)

Netop Anders Fogh, er begge politikere enige om, var god til kommunikationen i sin tid som statsminister og Venstre-formand. Hans opfindelse, skattestoppet, var for eksempel til at forstå for vælgerne.

- De bedste ord opstår, når politikerne selv sætter sig ned og finder ord, der er deres egne, siger Karsten Lauritzen.

- Og med Fogh var det jo tydeligt her, at det var noget, han mente.

Martin Lidegaard er enig.

- Anders Fogh var god til det. Og det siges, at hans motto for politik var 'det, der ikke kan forklares, kan ikke gennemføres'. Fogh var berømt for sine drejebøger. Og jeg bruger da også meget tid på det i dag. Hvis jeg skal på skærmen eller i radioen, sidder jeg da lige og tænker det igennem, siger han.

Men han var også sjov. Og det betyder også meget, fortæller de to politikere. Hør et eksempel på Fogh, der driller Socialdemokratiets Svend Auken her:

3

Lars Løkkes mere-mindre-mindre

Anders Foghs efterfølger har ikke altid haft lige så nemt med ordene, som sin forgænger. Især et eksempel, hvor han i 2010 skulle forklare sin nye skattereform fra Folketingets talerstol, er blevet hyppigt genset. Og skatteminister Karsten Lauritzen griner da også lidt over sin chefs forklaring.

- Altså, man kan nok ikke vinde valget på det der. Men man kan høre, det er Lars, siger Karsten Lauritzen grinende.

- Hvis ordene ikke passer på manden, er det ikke godt. Men det her er Lars. Og man kan også høre på ham, at han selv er lidt i tvivl til sidst.

4

Paradigmeskiftet

Et af de nyere eksempler er regeringen og Dansk Folkepartis paradigmeskifte i integrationspolitikken. Det skal ændre fokus fra integration til hjemsendelse. Men Slotsholmen-redaktionen var før programmet ude ved den lokale pølsevogn og undersøge, om folk ved, hvad det er.

Det gjorde de fleste ikke. Og Karsten Lauritzen selv skulle da også lige finde det i ordbogen, første gang han hørte det, som du kan høre i radioklippet herover.

De Radikales Martin Lidegaard har det også svært med ordet.

- Selve ordet har vi også diskuteret - altså, er det rent professionelt et godt ord? Men konklusionen har hos os været, at virkelig få forstår det. Når jeg er ude på gymnasier og nævner 'paradigmeskifte', kan jeg nærmest se elervernes tomme blikke, fortæller han.

5

Schlüters gulvtæppe

Et andet helt ikonisk citat i dansk politik er, da den daværende Konservative statsminister Poul Schlüter i 1989 fra Folketingets talerstol skulle forklare, om hans embedsværk havde fulgt reglerne i forhold til tamilske flygtninge.

Intet var skjult for offentligheden, og alt var som det skulle være, forsikrede han med den nu legendariske sætning:

- Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet.

Men den selvsamme sag, tamilsagen, endte med at vælte hans regering i 1993. Justitsminister Erik Ninn-Hansen havde nemlig fejet noget ind under gulvtæppet og brudt ministeransvarlighedsloven, da en rigsret besluttede, at det var ulovligt, at han som minister gennemtvang et stop for familiesammenføringer for tamilske flygtninge uden om Folketinget.

6

Stuerene, det bliver I aldrig

Da daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen ytrede ordene i 1999 direkte henvendt til Dansk Folkeparti, havde han næppe forventet, at udtrykket stadig ville blive husket og brugt 20 år senere.

Med et markant aftryk på især udlændingepolitikken og over hver femte stemme ved sidste Folketingsvalg må man sige, det er lykkedes Dansk Folkeparti at blive - i hvert fald - mere stuerene, end Poul Nyrup vurderede dengang.

Poul Nyrup fortryder dog ikke, at han sagde ordene dengang. Nogle gange er det nødvendigt, at sige fra, har han senere sagt på P1.

7

Kaos i Skat

Som en lille, sjov bonus på falderebet, er skatteminister Karsten Lauritzen er ikke i tvivl om, hvilket ord han selv har brugt mest i sin tid som skatteminister - en tid præget af en lang række skandaler med manglende skattekroner, forfejlede it-projekter og et inddrivelsessystem i knæ.

Det kan du høre i klippet herover - til et regulært latteranfald fra Martin Lidegaard.

Facebook
Twitter