Hvor stort et flertal skal Løkke egentlig bruge?

Løkke-støtter er uenige om, hvor stort et flertal der skal til for at Lars Løkke Rasmussen kan fortsætte som formand. DR’s politiske redaktør giver sin vurdering.

Lars Løkke Rasmussen er ude i sit politiske livs største stormvejr. Hvad skal der til, for at han står stormen igennem? Svaret svæver i luften. (Foto: Scanpix © Scanpix)

I Venstre er der mere end almindeligt meget, der deler vandene i disse dage.

To grupper slås i disse timer om, hvorvidt Lars Løkke Rasmussen er den rette formand for partiet.

Et skelsættende møde i partiets Hovedbestyrelse i aften kan give mere afklaring, men inden mødet er der også uenighed om, hvad der egentlig skal til, for at Lars Løkke Rasmussen kan fortsætte som formand.

Pind: 50,1 procent er nok

Løkke-støtten Søren Pind mener udelukkende, at der bare skal være et flertal for Lars Løkke Rasmussen som formand i hovedbestyrelsen, for at han kan fortsætte.

- Et flertal er et flertal. Så må det være op til den til enhver tid siddende formand at drage sine konklusioner ud fra det. Man må også se den situation, hvor et partis mindretal så pludselig definerer, hvad virkeligheden er. Det er jo heller ikke holdbart, siger Søren Pind sagt til Ritzau.

Så længe støtterne kniber sig over 50 procent er det nok, lyder det fra Søren Pind.

- 50,1 procent er nok til, at man efter et folketingsvalg bliver statsminister. Det er en ren og skær demokratisk vurdering. Jeg forudskikker ikke, at det er den situation, vi står i. Men vi har et demokratisk valgt organ, der hedder hovedbestyrelsen, hvor et flertal træffer en beslutning. Sådan er det, siger Søren Pind.

Vægtigt mandat

En anden af Løkkes støtter er imidlertid uenig i den påstand. Peter Gæmelke, der er medlem af Venstres forretningsudvalg, mener at der bør være en bredere opbakning for at Løkke kan fortsætte.

- I sidste ende skal der være så stor opbakning til Løkke, at han kan stå det igennem og blive en stærk regeringsleder. Det er en helt afgørende forudsætning. Ellers er der nogle forudsætninger, som er bristet, og så er der en ny situation, siger Gemælke til Jyllands-Posten.

Peter Gemælke ønsker dog ikke at sætte et procenttal på.

- Jeg vil ikke sætte procenter på. I sidste ende er det Lars Løkke, der skal afgøre det, men der skal være et klart flertal, siger Peter Gæmelke.

Ufattelig svær opgave

DR's politiske redaktør Uffe Tang vurderer, at det er umuligt at sætte en eksakt procentsats på, hvor stor opbakningen til Løkke skal være, for at han kan fortsætte.

- Du kan ikke sætte et tal på, men man kan sige, at hvis han skal regere med et meget stort mindretal i mod sig, der har udtrykt deres mistillid, bliver det en ufattelig svær opgave. Det er svært at forestille, hvordan han vil kunne løfte det, siger Uffe Tang.

Præcis hvordan dagsordenen til aftenen hovedbestyrelsesmøde i Venstre bliver, er endnu uklart.

Det forlyder dog, at der bliver en afstemning om, hvorvidt der skal indkaldes til ekstraordinært landsmøde, hvor de delegerede skal stemme om Løkkes formandskab.

Hvis kritikerne kan mobilisere en tredjedel af stemmerne på hovedbestyrelsesmødet udløser det et ekstraordinært landsmøde.

Ekstraordinært landsmøde bliver ragnarok

Sker det, fortsætter den tumultariske situation for Venstre, og Uffe Tang vurderer, at det er uholdbart for partiet.

- Hvis det kommer til det, bliver det ragnarok indtil landsmødet. Der vil formentlig blive stillet en modkandidat, som forventes at være Kristian Jensen. Jeg har meget svært ved at se, hvordan Lars Løkke Rasmussen kan fortsætte med at være formand i den situation, siger Uffe Tang.

Uanset udfaldet af aftenens hovedbestyrelsesmøde vil tumulten og splittelsen i partiet skade Venstre i lang tid fremover.

- Det her kan komme til at martre Venstre i årevis, siger Uffe Tang.

Venstres hovedbestyrelsesmøde bliver holdt i Odense klokken 17.30.