Hvorfor udflytter I ikke Venstres hovedkontor til Jylland, Jakob Ellemann-Jensen?

"Walk the talk", lyder opfordringen til Venstre, der vil udflytte nogle af de cirka 383 arbejdspladser i de uafhængige institutioner under Folketinget.

På Søllerødvej 30 – cirka 19 kilometer fra Rådhuspladsen i hjertet af København - ligger landstedet Carlsminde, der huser Venstres partihovedkontor.

Det fik i aftes Deadline-vært Niels Krause-Kjær til at spørge Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, hvorfor partier egentlig ikke flytter sit hovedkontor til eksempelvis Herning, når partiet sammen med regeringspartierne De Konservative og Liberal Alliance opfordrer til at udflytte dele af Folketinget.

- Kritiske røster vil mene, at det (Venstres hovedkontor, red.) allerede ligger i Herning, lyder Jakob Ellemann-Jensens umiddelbare svar med henvisning til Radio24syvs politiske kommentator Jarl Cordua, der i Deadline mandag aften sagde, at Venstres politikere efter hans mening fører populistisk sognerådspolitik ved at tilgodese enkelte borgmestre i Jylland ved at udflytte arbejdspladser til jyske byer, hvor der egentlig ikke er brug for dem.

Upopulært at flytte hovedkontoret til Læsø

Men den egentlige grund til, at man ikke har flyttet sit hovedkontor for længst, er ifølge Jakob Ellemann-Jensen, at dem, der sidder på Carlsminde, arbejder relativt tæt sammen med folk på Christiansborg, og at det derfor er lettere at have hovedkontoret tæt på København.

Men det er nøjagtigt dét argument, som blandt andre Rigsrevisionen, Vismændene og Dansk Sprognævn bruger, når de kritiserer regeringens plan om at udflytte de tre, uafhængige institutioner Folketingets Ombudsmand, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat, der alle hører under Folketinget.

- Det kunne da godt være, at man skulle overveje det (at flytte Venstres hovedkontor væk fra København, red.). Det kunne da sikkert ligge fint i Herning, og vi kunne sikkert få en fin pris for Carlsminde. Men det må vi jo så overveje, siger Venstres politiske ordfører.

- Synes du, at det ville være en god idé at flytte hovedkontoret?

- Det ved jeg ikke, om det ville. Jeg tror, at jeg ville blive upopulær hos partisekretæren, hvis jeg pludselig flyttede ham til Læsø. Venstre må vurdere, hvad der er det bedste for os, og indtil videre ligger vores hovedkontor i Søllerød. Det er jo sådan set også uden for København, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Modsat udflytningerne af de statslige arbejdspladser, der var en ren regeringsbeslutning og ikke krævede et flertal, så er en udflytning af job i Folketingets institutioner ikke noget, som regeringen kan beslutte.

Folketingets Præsidium er i øjeblikket i gang med at undersøge de juridiske problemstillinger ved en sådan udflytning.

Facebook
Twitter