I aften holder Mette Frederiksen pressemøde om slettede sms'er: De her spørgsmål mangler vi svar på

Statsministeriet holder pressemøde i aften.

Pressemødet foregik på et videolink, da Mette Frederiksen sidste år offentliggjorde regeringens beslutning om at aflive alle mink. Pressemødet var den 4. november, men beslutningen blev truffet aftenen før i regeringens koordinationsudvalg. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

I dag er det præcist et år siden, at regeringen traf beslutningen om at aflive alle mink i Danmark.

På årsdagen har beslutningen sendt Mette Frederiksens socialdemokratiske hold ud i en alvorlig krise, der kan kulminere på et pressemøde i aften.

Det handler om sms-beskeder og fire topfolk i Statsministeriet, der har indstillet deres telefoner til at slette beskederne automatisk.

Konsekvensen er, at Minkkommissionen, der lige nu kulegraver minksagen, ikke har fået det materiale fra Statsministeriet, der er efterspurgt. Det er slettet.

Indtil videre har Statsministeriet og Mette Frederiksen afvist at svare på flere centrale spørgsmål.

Men i aften klokken 20 er der pressemøde i Statsministeriet. I indkaldelsen står der, at det handler "om de spørgsmål, der er rejst i relation til sms’er m.v.".

Herunder er en gennemgang af de centrale spørgsmål i sagen.

Hvornår blev slettepraksissen indført, og bliver der fortsat slettet?

Det er afgørende at få svar på, hvornår de fire topfolk begyndte at slette beskeder. Skete det, før minksagen begyndte at rulle, eller var det i forbindelse med sagen?

Vi ved, at BT sidste år søgte aktindsigt i sms'er fra stabschef i Statsministeriet Martin Justesen fra den 10. november 2020. Statsministeriet har oplyst, at de var slettede.

Vi ved heller ikke, om der fortsat blivet slettet sms-beskeder.

Hvem rådgav Statsministeriet?

Mette Frederiksen blev i sidste uge spurgt til, hvorfor hun slettede beskeder. Svaret lød:

- Jeg er blevet rådgivet af Statsministeriet i forhold til at have en automatisk sletning af sms'er blandt andet af sikkerhedshensyn.

Spørgsmålet er, hvem i Statsministeriet der har rådgivet hende til det. Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har sagt, at han ikke slettede tekstbeskeder, da han var statsminister.

Hverken justitsministeren eller forsvarsministeren sletter deres beskeder, så det er ikke en udbredt praksis, der er i de ministerier, som ellers håndterer fortrolige informationer.

Hvorfor tog det så lang tid at svare Minkkommissionen?

Det tog Statsministeriet flere måneder at fortælle Minkkommissionen om de slettede beskeder.

Og da kommissionen bad Statsministeriet om at genskabe beskederne, kom der intet svar. Det har andre medier kunnet berette om.

Det bliver interessant at få svar på, hvorfor sagsbehandlingen i Statsministeriet var så langsom.

Er sms-beskederne blev journaliseret efter reglerne?

Statsministeriet har indtil nu forsvaret den automatiske sletning af sms’er med, at det var i orden, så længe der blev taget højde for pligten til at journalisere afgørende sms’er.

- Det er i overensstemmelse med gældende regler, hvis medarbejdere, for eksempel af hensyn til informationssikkerhed, lagringskapacitet, overblik etc., løbende, herunder automatisk efter en bestemt periode, sletter materiale fra deres telefoner, så længe journaliseringspligten iagttages, lød det i et svar fra ministeriet for en uge siden.

Da Mette Frederiksen torsdag blev spurgt, om hun selv havde journaliseret sms’er i sagen, betonede hun, at hun gik ud fra, at reglerne var overholdt i Statsministeriet.

- Jeg går ud fra, at Statsministeriet overholder de regler, der er omkring journalisering af de forskellige kommunikationsformer, der er, lød det fra statsministeren.

Men DR Nyheder kunne tidligere i dag fortælle, at Minkkommissionen, der har bedt om at få udleveret alt materiale på minksagen, ikke har set nogen journaliserede sms-beskeder.

Hør Mette Frederiksen forklare om de slettede sms-beskeder:

Kan sms-beskederne genskabes?

De forsvunde sms-beskeder er først og fremmest dem, der er sendt mellem de fire personer i Statsministeriet. I Minkkommissionen er nogle af deres sms-beskeder kommet frem, hvis de har været sendt til andre.

Med en speciel metode, som politiet og sikkerhedsfirmaer har adgang til, kan politiet ifølge en ekspert efter alt at dømme gendanne de slettede sms-beskeder.

- Det er klart, at jo længere tid der går, fra de blev slettet til, at man rent faktisk laver den her efterforskning, jo større sandsynlighed er der for, at data er gået tabt. Men det er helt klart en mulighed, at man kan finde de her oplysninger på telefonen, selv om de er blevet slettet, har Jan Kaastrup, partner i sikkerhedsfirmaet CSIS, tidligere sagt til DR.

FacebookTwitter