I aften krydser de tre statsministerkandidater for første gang klinger: Én halter gevaldigt efter i ny måling

Søren Pape fører i ny måling markant over Jakob Ellemann i den interne borgerlige statsministerkamp.

I aften står Mette Frederiksen, Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen for første gang over for hinanden i en tv-debat mellem statsministerkandidaterne.

Valget er ikke udskrevet, men valgkampen er alligevel i fuld sving.

Og i aften mødes de tre statsministerkandidater, Socialdemokratiets Mette Frederiksen, Konservatives Søren Pape Poulsen og Venstres Jakob Ellemann-Jensen, i den første store tv-debat på DR1 klokken 21.00 med optakt allerede 20.30 på DRTV.

Efter Søren Pape Poulsen i midten af august meldte sig som blå bloks anden statsministerkandidat, er Konservative strøget forbi Venstre i meningsmålingerne.

Nu viser en ny måling, at markant flere vælgere foretrækker Søren Pape Poulsen som landets næste statsminister frem for Jakob Ellemann-Jensen.

I målingen, som Epinion har foretaget for DR og Altinget, svarer blot 11 procent af vælgerne, at Venstre-formanden er deres foretrukne statsminister.

35 procent foretrækker Mette Frederiksen og 31 procent foretrækker Søren Pape Poulsen.

Ser man udelukkende på de vælgere, der vil stemme på et borgerligt parti, har Søren Pape Poulsen også et klart forspring. Blandt de blå vælgere svarer 54 procent, at de foretrækker den konservative leder, mens 25 procent foretrækker Jakob Ellemann-Jensen.

Det er iøjnefaldende, når Søren Pape Poulsen er så ny som statsministerkandidat, lyder reaktionen fra Troels Bøggild, der er lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Det har i de seneste årtier været Venstre, der stillede med den borgerlige statsministerkandidat. At der kommer en ny spiller på banen, der så med det samme er så meget mere populær, er opsigtsvækkende. Især at Pape også er markant mere populær end Ellemann blandt de borgerlige vælgere, siger Troels Bøggild.

Pape kan ikke længere "flyve under radaren"

Et parti er dårligt stillet, når partilederen er upopulær, lyder den klare konklusion fra eksperterne. For vælgernes vurdering af partilederne som personer spiller ind, når krydset skal sættes.

- Hvis man som parti har en upopulær kandidat, har man et problem og skal have skruet på sin kommunikation. Vælgerne stemmer også ud fra mange andre overvejelser, men det vægter selvfølgelig noget, om man kan lide kandidaten, siger Troels Bøggild.

Og vælgerne kan tilsyneladende bedre lide Pape end Ellemann. Her kan det spille ind, at Pape ikke har været udsat for lige så meget kritik i offentligheden som Ellemann, fordi han først for nyligt har meddelt sit kandidatur, påpeger Rune Stubager, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Og så er Jakob Ellemann-Jensen formand for et parti, der har været gennem nogle meget alvorlig interne brud. Både den tidligere formand og den tidligere næstformand har dannet nye partier, som i betydelig omfang trækker vælgere fra Venstre, siger han og tilføjer:

- Så et stykke af vejen er Ellemann blevet ramt af en perfekt storm, som jo også har gjort, at han i vælgernes øjne tager sig lidt mere forpjusket ud, mens Pape omvendt delvist har kunnet lukrere på de udfordringer, de har haft i Venstre.

Men nu kan Pape ikke længere flyve "under radaren", betoner Troels Bøggild:

- Nu er han statsministerkandidat, og så ændrer spillet sig også for ham. Medierne går mere grundigt til ham, og det samme gør de andre partier.

Mette Frederiksens forspring er "ikke så imponerende"

Begge eksperter hæfter sig også ved, at opbakningen til statsminister Mette Frederiksen er dalet.

- Hun er stadig den foretrukne statsministerkandidat. Men slet ikke så overlegent, som hun har været tidligere i valgperioden. Hun har fået ridser i lakken. Minksagen har svækket hendes personlige troværdighed, siger Troels Bøggild.

Det er især bemærkelsesværdigt, at kun 35 procent af de adspurgte foretrækker hende, når hun er den eneste statsministerkandidat i rød blok, påpeger Rune Stubager:

- Det betyder, at der er en del af de vælgere, som vil stemme på et parti i den røde blok, som ikke er så tilfredse med hende, at de vil bakke op om hende som statsminister. Når man må formode, at Pape og Ellemann deler stemmerne fra blå blok, så er det ikke så imponerende, at statsministeren kun formår at trække fra Pape med fire procentpoint, siger han.

Herunder kan du se udviklingen i meningsmålingerne for de tre partier siden valget i 2019:

Pape og Ellemann er på en "enormt interessant øvelse" i aften

Med tre statsministerkandidater i tv-debatten i stedet for de traditionelle to er hele dynamikken grundlæggende ændret. Det giver alle tre partiledere nye udfordringer, fortæller Sine Nørholm Just, der er professor i strategisk kommunikation på Roskilde Universitet.

- Spørgsmålet er, om Mette Frederiksen vil lykkes med at vise, at blå blok nu er splittet, eller vi omvendt får en situation, hvor blå blok kan sige, "Nu er vi to imod en".

For Ellemann og Pape står i professorens optik over for "en enormt interessant øvelse", hvor de både skal vise, at de står sammen mod Mette Frederiksen - men på den anden side også vise, at de er to forskellige partier.

- De har umiddelbart en mere kompleks opgave, men de har også mulighed for at få mest taletid. De skal slå enormt meget på, hvad de er enige om - og vise, der ikke er nogen risiko for, at den ene pludselig ikke vil støtte den anden - samtidig med, at de skal differentierre sig.

- Hvis de lykkes med det samtidig med, at Mette Frederiksen en gang imellem har behov for at vise, at hun er enig med den ene eller anden, så får vi nogle interessante situationer, siger Sine Nørholm Just.

"Kampen om magten: Hvem skal lede Danmark?" sendes kl. 21 på DRTV og DR1. Efter debatten er der analyse og reaktioner på DRTV og dr.dk.