I dag blev nye statsborgere fejret Christiansborg, men Nye Borgerlige blev væk

Der bliver smidt om sig med danske statsborgerskaber, mener partiet, der dog ikke har et bud på, hvor mange der bør deles ud.

Første del af dagens program blev afholdt i et stort telt på Christiansborg Indre Slotsgård. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Der var H.C. Andersen, Melodi Grand Prix-medley og fællessang af 'Der er et yndigt land' på programmet, da politikere og nye, danske statsborgere fejrede statsborgerskabsdag på Christiansborg i dag.

Alle Folketingets partier var repræsenteret, bortset fra Liberal Alliance, der blev væk grundet mangel på mandskab, og Nye Borgerlige, der blev væk i protest.

- Der er blevet smidt om sig med danske statsborgerskaber, og vi kan ikke bakke op om mange af dem, der har fået det i dag, siger Nye Borgerliges indfødsretsordfører, Mette Thiesen.

  • Statsminister Mette Frederiksen (S) hilser på nye statsborgere. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Politisk ordfører og formandskandidat for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, var blandt de politikere, der inviterede de nye statsborgere ind i Folketinget. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Annette Heick og Silas Holst optrådte med en medley fra Grand Prix Galla Showet "Disco Tango". (Foto: Philip Davali © Scanpix)
1 / 3

Du kalder antallet af statsborgskaber delt ud fra 1983 til 2018 et 'vanvittigt højt tal'. Hvad er et rimeligt antal?

- Generelt set er dansk statsborgerskab en kæmpe gave, der skal gives til folk, der bidrager, ikke folk, der begår kriminalitet. Vi skal ikke give statsborgerskab til folk fra kulturer, der ikke er kompatible med danske værdier.

Hvor mange statsborgerskab skal der deles ud om året?

- Der skal gives langt færre.

Så hvad er et rimeligt niveau?

- Et rimeligt niveau er ikke en kvart million. Det er langt, langt færre.

Ifølge loven kan man ikke blive tildelt et dansk statsborgerskab, hvis man er sigtet for en lovovertrædelse, er dømt for lovovertrædelser mod statens sikkerhed, er idømt ubetinget fængselsstraf på halvandet år eller mere eller er idømt udvisning.

Derudover er der en række andre krav, der skal opfyldes, for at man kan få tildelt dansk statsborgerskab, som du se her, eller du kan tage indfødsretsprøven, som også skal bestås.

Nye Borgerliges ambition er, at alle der kommer fra muslimske lande skal nægtes statsborgerskab. Mette Thiesen mener, at erfaringer viser, at mennesker fra en - af partiet - udvalgt række af muslimske lande ikke kan forenes med danske værdier.

- Det er ganske almindelig sund fornuft, siger hun.

Frederiksen: 'Man skal gøre sig fortjent'

Hovedparten af partierne ville dog gerne byde de nye statsborgere velkommen.

Ved arrangementet holdt Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen fra Socialdemokratiet, en tale, hvor han blandt andet fokuserede på de nye privilegier, borgerne har, og det demokrati, de nu er en del af.

- Den korte afstand mellem politikere og vælgere er et karakteristisk træk ved det danske demokrati, som gør det ekstra værdifuldt, sagde formanden ifølge Ritzau.

  • Dagens program bød blandt andet på en dansende fortolkning af H.C. Andersens eventyr. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Efter de forskellige optrædender og taler, var der åbent hus i Folketinget. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • De fremmødte kunne besøge de forskellige partier. Her ses Dansk Folkepartis rum. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
1 / 3

Det er 14. gang, statsborgerskabsdagen afholdes. Alle, der har fået statsborgerskab i 2018, inviteres til dagen, og Folketinget oplyser, at omkring 1.200 af de nye statsborgere og deres ledsagere havde takket ja til invitationen.

Statsminister Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet deltog også i dagen.

- At få dansk statsborgerskab er ikke noget, man har krav på. Det er noget, man skal gøre sig fortjent til. Og de mennesker, der sidder her i dag, har ydet en indsats for netop at kunne kalde sig danske statsborgere. Det er værd at fejre, skriver statsminister Mette Frederiksen i et facebook-opslag.

Facebook
Twitter