I dag møder de nye folketingsmedlemmer ind. Men der kan gå lang tid, før arbejdet kan gå i gang

Regeringen skal være på plads, inden der kan fremsættes lovforslag.

Monika Rubin (M) og Steffen Larsen (LA) giver hånd under første møde i Folketingssalen på Christiansborg i København efter valget tirsdag den 15. november 2022. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

I dag klokken 13 skal det nye Folketing mødes for at etablere sig, der skal vælges ny formand og nyt præsidium, og de nyvalgte skal underskrive Grundloven, så de officielt må gå i gang med lovgivningsarbejdet.

Men der kan gå lang tid, før de nye folketingsmedlemmer for alvor kommer i gang.

Der er stadig ikke nogen ny regering på plads, og derfor er Christiansborg-politikerne bundet på hænderne i forhold til at forslå nye love i salen.

- Der bliver ikke noget at lave for de nye folketingsmedlemmer rent lovgivningsmæssigt, før vi har en regering. Først når den er på plads, kan folketingsmedlemmerne begynde at fremsætte lovforslag, forklarer DR's politiske analytiker Jens Ringberg.

Derfor bliver der sandsynligvis holdt skarpt øje med, hvad der sker hos Mette Frederiksen (S), der i øjeblikket er kongelig undersøger. Men der er ikke en ny regering lige på trapperne, vurderer Ringberg.

- Der bliver formentlig god tid for de nye folketingsmedlemmer til at sætte sig ind i de praktiske ting.

Blandt andre for Monika Rubin fra Moderaterne, der har skiftet titlen som læge ud med MF'er og tiltræder jobbet med en vis portion ærefrygt.

- Det ville næsten være mærkeligt ikke at være en lille smule nervøs. Jeg er jo ny i det og skal lære det hele. Men det må også kunne læres, så sådan nogle som mig også kan sidde i Folketinget.

Nye medlemmer

Det er usædvanligt mange, der i dag skal sætte deres underskrifter på Grundloven.

Der er 65 nyvalgte medlemmer. 52 af dem er spritnye og har ikke siddet som medlem af Folketinget i en tidligere valgperiode eller for et andet parti, heller ikke midlertidigt som afløser.

- Det er en kæmpestor udskiftning. Det er et af de Folketing i nyere tid, hvor der har været størst udskiftning, siger Jens Ringberg.

Årsagen til de mange nye ansigter er et turbulent folketingsvalg 1. november, hvor der virkelig blev rørt i gryden, og hvor nogle af de gamle partier har måttet afgive mandater til de nystiftede Danmarksdemokraterne og Moderaterne.

Skal lære spillets uskrevne regler

Ligesom ved de fleste andre jobs er der meget at lære, når man for første gang skal bestride politiker-jobbet.

Det peger både Jens Ringberg og lektor i statskundskab ved Københavns Universitet Karina Kosiara-Pedersen på, der på hver deres måde kender til arbejdsgange på Christiansborg.

Men især på ét punkt skiller Christiansborg sig ud som arbejdsplads. Det er nemlig et sted med mange uskrevne regler, og de kræver lidt at gennemskue, siger Jens Ringberg, der selv har sin daglige gang på Borgen.

- Der er mange, der skal til at finde ud af, hvordan det er at være folketingspolitiker og lære at finde rundt. Ikke kun på gangene, men også i lovgivningsprocessen, og hvordan man forhandler.

Lavpraktisk kan det dreje sig om, hvorhenne forhandlingerne foregår, hvem der tager plads for bordenden, og hvad posten som ordfører indebærer.

Samme opgave mener Karina Kosiara-Pedersen, de nye medlemmer står overfor.

- Der er meget, der skal læres. Ikke bare det praktiske, som Folketingets ansatte er gode til at sætte dem ind i, men også hvordan forhandlingerne foregår, hvordan man får sin politik igennem - de mere uformelle dele af det, siger hun.

Indtil en ny regering er på plads, skal Monika Rubins tid primært gå med gruppemøder og møder med forskellige personer og organisationer fra det sundhedsfaglige område.

Mindre at skulle have sagt

Uerfarenheden kan blive en ulempe for de nye og uprøvede folketingsmedlemmer, vurderer Jens Ringberg.

- Det er de erfarne kræfter, der sætter tempoet og styrer tingene fra start.

Det gælder især, når et parti er med i regering eller en del af et parlamentarisk grundlag, fordi partiet har mere at skulle levere på, forklarer lektor i statskundskab Karina Kosiara-Pedersen.

- Der har før været eksempler på en lidt hård partidisciplin og topstyring, fordi partiledelsen har skullet sikre, at også de nye medlemmer stemmer, som de skal.

Men lige det scenarie frygter Monika Rubin fra Moderaterne ikke, da hun repræsenterer et parti, hvor stort set alle er nye.

- Hvis Lars Løkke skulle tage ordet hver eneste gang, ville det gå galt. Jeg sikker på, at vi nok skal få mulighed for at udtale os om vores ordfører-områder.

Blandt andet derfor går hun også til opgaven med en tro på, at det nok skal gå.