I dag mødes Mette Frederiksen igen med Joe Biden

Sammen med de andre nordiske lande skal de diskutere blandt andet krigen i Ukraine.

I juni mødte Mette Frederiksen den amerikanske præsident, Joe Biden, i Det Hvide Hus. (AP Photo/Susan Walsh) (Foto: © Susan Walsh, Associated Press)

Statsminister Mette Frederiksen (S) og den amerikanske præsident, Joe Biden, får set en del til hinanden for tiden.

For tredje gang på under en måned skal de to deltage i et møde sammen.

Denne gang er det i Helsinki, hvor den finske præsident, Sauli Niinistö, har inviteret til nordisk-amerikansk topmøde med stats- og regeringscheferne fra Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og USA.

Landene skal blandt andet drøfte krigen i Ukraine og den grønne omstilling.

Og så skal de også følge op på det Nato-topmøde, som de seks statsledere allesammen netop har deltaget i, fortæller DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg.

- De mødes i kølvandet på et enormt vigtigt Nato-topmøde, hvor alle nordiske lande har forpligtet sig til at øge forsvarsudgifterne til mindst to procent af BNP fremover. Blandt andet for at være solidarisk overfor USA, som jo er dem, som har båret langt størstedelen af byrden med at etablere et forsvar for Nato-landene i alliancens historie, siger Ole Ryborg.

Den amerikanske præsident Joe Biden ankom til Finland sent onsdag aften. (Foto: © KIMMO BRANDT, Ritzau Scanpix)

Det er det tredje topmøde mellem lederne fra de nordiske lande og USA.

De tidligere topmøder fandt sted i Stockholm i 2013 og Washington i 2016.

Og for den amerikanske præsident er de nordiske lande vigtige allierede, siger Ole Ryborg.

- De er tæt på USA, og de er parate til at yde en betydelig indsats for at hjælpe Ukraine. Og med Sverige i Nato bliver de nordiske lande endnu vigtigere for USA.

Det er kun en måned siden, at Mette Frederiksen mødte den amerikanske præsident på tomandshånd i Det Hvide Hus i Washington D.C.

Mødet pustede til de daværende spekulationer om, at Mette Frederiksen var på vej til at blive ny generalsekretær i Nato. En post, som hun afviste at være kandidat til flere gange.

I starten af juli meldte den nuværende generalsekretær, norske Jens Stoltenberg, dog ud, at han bliver på posten et år endnu.

Sidst der var en amerikansk præsident, der besøgte Finland, var i 2018, hvor Donald Trump mødtes med den russiske præsident, Vladimir Putin, i Helsinki.