I dag sætter skoleeleverne kryds og vælger en ny statsminister

Tre ugers valgkamp slutter i aften, når 80.000 elever har stemt til årets skolevalg.

80.000 elever sætter her efter middag kryds ved det parti, de er mest enige med.

Mens vælgerkorps og politikere på Christiansborg må vente i spænding på, hvornår der skal afholdes folketingsvalg, så er de unge i dag klar til at sætte deres kryds på en stemmeseddel.

Det sker, når der afholdes skolevalg for omkring 80.000 elever i 8. til 10. klasse. Det giver eleverne mulighed for at stemme på det parti, der igennem de sidste tre ugers skolevalgkamp, har fået solgt sig bedst - og som de er mest enige med.

Afstemningen foregår nøjagtig på samme måde som ved det rigtige folketingsvalg med stemmebokse og stemmesedler ude på skolerne. Eleverne kan stemme frem til klokken 15.00.

Senere på aftenen - mellem klokken 19 og 20.00 præsenteres så resultatet af elevernes valg ved en stor valgfest på Christiansborg.

Resultatet er dog ikke repræsentativt for aldersgruppen, da det kun er lige under halvdelen af det samlede antal elever på 8. til 10. klassetrin, der deltager.

540 skoler har under den tre uger lange valgkamp afholdt debatarrangementer mellem elever og politikere.

Undervejs i valgkampen er eleverne blevet spurgt til deres vigtigste mærkesager. Herunder kan du se, hvad eleverne lægger vægt på ved valget i år sammenlignet med skolevalget i 2017.

Skolevalg arrangeres af Folketinget og Undervisningsministeriet i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd. Formålet er at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet ved at prøve et valgkampforløb og en rigtig valghandling.

Du kan følge de unges valgaften her på dr.dk og se valgresultaterne fra de seneste to skolevalg herunder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk