I dag skal minister stå skoleret om 'ubrugelige' respiratorer til Italien: Risikerer at få en næse

Myndighederne vidste allerede i marts, at respiratorerne var uegnede til Covid-19-patienter.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal på et samråd i dag forklare, hvorfor Danmark tilbød Italien respiratorer, der ikke kunne bruges til Covid-19-patienter. Det er både pinligt, arrogant, utilstedeligt og skammeligt, lyder kritikken fra begge sider af Folketinget. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

I går kørte en varevogn med 13 respiratorer fra Middelfart mod Rom. De skal gøre gavn i et hårdt presset italiensk sundhedsvæsen, hvor over 32.000 mennesker nu er døde med coronavirus.

Men det var alt, alt for sent, lyder kritikken fra begge sider af Folketinget. Og det er både "pinligt", "arrogant", "utilstedeligt" og "skammeligt", at regeringen i første omgang tilbød Italien nogle gamle, ubrugelige respiratorer, lyder kritikken.

Derfor afkræver både oppositionspartier og støttepartier et klart svar fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et samråd i dag:

- Hvorfor tilbyder vi udstyr, der faktisk nærmest er farligt at bruge på Covid-19-patienter? Hvem træffer den beslutning? Var det en slags hold-kæft-bolsje til vores italienske venner?, lyder spørgsmålene fra De Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, der tilføjer:

- Jeg synes, regeringen har været arrogant i den her sag. Og det er der ikke plads til i en så alvorlig situation.

Samrådet kan "nok godt" ende med en såkaldt næse - kritik fra et flertal i Folketinget - til udenrigsministeren, istemmer et andet af regeringens støttepartier, nemlig Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm:

- Det duer ikke at sende respiratorer afsted, som jo faktisk ikke virker. Det er ikke godt nok, at ministeren ikke har sørget for det – og det er heller ikke godt nok, at han indtil videre har lydt som om, at det var okay alligevel.

En uge senere - da italienerne officielt havde bedt Danmark om hjælp - tilbød Jeppe Kofod så at sende blandt andet 15-20 respiratorer fra Forsvaret. De viste sig dog at være for dårlige til at kunne bruges til den type lungesvigt, som man ser hos patienter med Covid-19.

Og italienerne takkede nej.

- De læssede deres lig ud på lastbiler på det tidspunkt, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, og tilføjer:

- Det er utilstedeligt for en minister, at vi tilbyder en hjælp, som kunne forværre situationen for en Covid-19-patient i Italien. Jeg skammer mig over det.

Myndigheder vidste, at respiratorerne var uegnede

Ordførerne er ikke blevet mildere stemt, efter P1 Morgen i dag har kunnet afsløre, at Sundhedsstyrelsen allerede i slutningen af marts - altså to uger før Jeppe Kofod tilbød at hjælpe Italien - vidste, at den specifikke type respirator var "uegnet" til Covid-19-patienter.

På to møder i Sundhedsstyrelsens Covid-19 Intensiv Task Force den 24. og 27. marts fortalte fagfolk fra regionerne, at Forsvarets respiratorer var for "simple" og "primitive" til at kunne behandle patienter med Covid-19.

Det viser dokumenter fra mødet, herunder mødereferater, som P1 Morgen er kommet i besiddelse af.

Alligevel var det netop de respiratorer, som regeringen tilbød Italien sammen med et ubemandet felthospital og cirka 7,5 millioner kroner til italiensk Røde Kors. Et tilbud, som man måtte forstå på Jeppe Kofod ville udgøre en reel hjælp:

- Danmark vil altid hjælpe vores venner og allierede. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan tilbyde vores italienske venner hjælp. Der er tale om en solid håndsrækning og en bred vifte af bidrag, udtalte han dengang i en pressemeddelelse.

Efterfølgende takkede italienerne nej til både respiratorer og felthospital. Sidstnævnte viste sig nemlig også at være uegnet til Covid-19-patienter.

Det er "megapinligt" og kan meget vel udløse en ikke så lille næse til ministeren, mener De Konservatives EU-ordfører, Katarina Ammitzbøll:

- Ministeren gik ud med den store fanfare og tilbød så noget udstyr, som ikke virker i den her krise. Det er dybt pinligt og dårligt, dårligt politisk arbejde, siger hun.

Det handler om tillid til regeringen, betoner Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, der med egne ord "selv hoppede i med begge ben og roste regeringen":

- Kan vi have tillid til de oplysninger, vi får? Ministeren slår ud med armene i pressemeddelelsen og fortæller om "en solid håndstrækning". Når det så bliver dyrket af dygtige journalister i DR, så viser det sig, at det overhovedet ikke var et svar på italienernes råb om hjælp.

Derfor mener Venstre, at der skal "udtales en stærk kritik" af ministeren.

'Vi kunne have hjulpet italienere til at overleve'

Jeppe Kofod fortalte i et interview med P1 Morgen for to uger siden, at han ikke vidste, at Forsvarets respiratorer ikke kunne bruges til Covid-19-patienter.

Samtidig sagde han, at han ikke fortrød noget af det, regeringen har tilbudt Italien, fordi Danmark selv stod "for foden af en pandemi" og var nødt til at sikre, at vi havde kapacitet nok i det danske sundhedsvæsen.

Men den forklaring er der ingen af ordførerne, der giver noget for.

- Man skal selvfølgelig altid tage iltmasken på selv, før man hjælper andre med at få den på. Men det var meget, meget sent, før vi besluttede at sende respiratorer til Italien – vi var faktisk begyndt at genåbne samfundet. Så vi havde fået masken på selv, og vi havde haft god tid til at give andre masken på, uden vi gjorde det, siger Sofie Carsten Nielsen.

Og mens den danske regering tøvede, sendte flere andre lande hjælp til Italien, påpeger Eva Flyvholm:

- Det er klart, at det er vigtigt, at vi har den nødvendige kapacitet her i Danmark, men jeg tror, at alle kunne se, at Italien har været så sindssygt hårdt ramt, at de havde brug for hjælp. Og det skal vi være klar til at give. Det kunne være sket for os allesammen.

Det er hele Danmarks ry og rygte, der er på spil, istemmer Jan E. Jørgensen:

- Det er pinligt, at mindre og fattigere lande er trådt til med hjælp til Italien, mens vi har tøvet. Det er flovt.

Samrådet med Jeppe Kofod finder sted kl. 12.30.

Tidligere fremgik, at varevognen først i dag ville køre fra Middelfart. Men det var i går.