I de baltiske lande husker de stadig Uffe Ellemann-Jensens kamp for deres selvstændighed

Uffe Ellemann-Jensen var udenrigsminister, da Sovjetunionen brød sammen.

Uffe Ellemann-Jensen huskes blandt andet for en stor indsats i kampen for de baltiske landes selvstændighed. Her ses han i Estlands hovedstad, Tallinn, i 1995. (Foto: BJARKE ØRSTED)

Herhjemme bliver han husket og hyldet for sin enestående personlighed, sin humor og sin politiske gennemslagskraft.

Uffe Ellemann-Jensen, der døde i nat, 80 år gammel, satte et større præg på dansk politik end de fleste andre.

Men også på den internationale scene har nyheden om hans død givet genlyd. Måske særligt i de baltiske lande, Estland, Letland og Litauen.

For i de baltiske lande har den tidligere udenrigsminister en helt speciel plads i landenes historie, da han spillede en central rolle i landenes selvstændighed og genopbygningen efter Sovjetunionens fald.

Han sad som udenrigsminister i spidsen for, at Danmark som det første land i verden genoprettede diplomatiske forbindelser med de tre lande og støttede dem i kampen for selvstændighed.

Uffe Elllemann-Jensen mødtes i 1991 med udenrigsministrene fra de baltiske lande Estland, Letland og Litauen i Kastrup Lufthavn. (Foto: Thomas Wilmann)

I Estland går præsident Alar Karis i dag så langt som til at kalde ham "Estlands bedste ven".

- Vi vil altid huske hans ekstraordinære overbevisning og engagement i genskabelsen af Estlands uafhængighed og genforening med Europa. Hvil i fred, min ven, skriver han på Twitter.

Hjalp landene ind i EU og Nato

Generelt er man ikke i tvivl om Uffe Ellemann-Jensens store betydning for de baltiske landes nyere historie, når man læser reaktionerne fra Estland, Letland og Litauen.

- Han var en sand statsmand af Danmark og Europa, visionær i sin støtte til de baltiske lande, mens vi genvandt vores uafhængighed. Må hans værdier og mål leve videre i Baltikum, skriver Letlands præsident, Egils Levits.

At de tre lande vristede sig fri af de sovjetiske bånd og siden blev medlemmer af både EU og Nato tilskrives han også en stor del af æren for.

- Han var en sand europæer, en af Letlands rigtig gode venner, og han gjorde meget for at hjælpe os ind i EU og Nato, lyder det fra Letlands udenrigsminister, Edgars Rinkevics.

Samme toner kommer fra Estlands premierminister, Kaja Kallas:

- Hans stabile støtte var essentiel for vores vej ind i EU og Nato. Han var en sand ven af Estland gennem det hele.

Politisk er det netop Uffe Ellemann-Jensens rolle som udenrigsminister gennem mere end et årti fra 1982 til 1993 der fremhæves igen og igen, når folk omkring dansk politik i dag ser tilbage på hans karriere, der også inkluderer en periode som journalist, blandt andet her i DR, chefredaktør på Børsen, folketingsmedlem og formand for Venstre fra 1984 til 1998.

I 1995 modtog Uffe Ellemann-Jensen trestjerneordenen, der er Letlands højeste civile orden. I 1997 modtog han også den mest fornemme orden, en udlænding kan få i Estland, for hans arbejde for landets selvstændighed. (Foto: Jens nøRgaard Larsen)

Mogens Lykketoft, en af Ellemann-Jensens efterfølgere som udenrigsminister, beskriver, hvordan hans evne til at knytte kontakt til andre mennesker gav Danmark en mulighed for at yde indflydelse ude i verden.

Og så kalder han det "modigt og dristigt", at han stillede sig i spidsen for, at Danmark som det første land altså sendte diplomater til de baltiske lande efter Sovjetunionens sammenbrud.

- Man vidste ikke helt på det tidspunkt, om Sovjetunionen ville invadere de baltiske lande for at undgå, at de erklærede sig selvstændige. Et forløb, der kunne ligne det, vi nu har i Ukraine.

- Uffes meget, meget stærke engagement og meget stærke mistænksomhed overfor, hvad russerne kunne finde på, var sammenfaldende med, hvad østeuropæerne følte og grunden til, at de var så ivrige efter at komme ind i Nato og EU, da muren brød sammen, siger han.

Den rigtige side af historien

En anden senere udenrigsminister, den konservative Per Stig Møller, hylder også Uffe Ellemann-Jensen for hans fremsynethed i slutningen af 80'erne og starten af 90'erne.

- Alt det, han stod for i 1980’erne, der har tiden bekræftet, at han stod rigtigt. På den rigtige side af historien.

- Det gjorde han i forbindelse med EU, Nato, det borgerlige samarbejde, opbruddet i Østeuropa og i forbindelse med Baltikum. Der var han visionær, hurtig og handlekraftig, siger han.

Derfor er netop hans rolle i året efter Sovjetunionens fald også det største aftryk, Uffe Ellemann-Jensen sætter i dansk politik, vurderer DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.

- Det er meget dramatiske år, hvor Sovjetimperiet faldt fra hinanden, og der skulle ske en form for genforening i Europa især i forhold til de baltiske lande. Der spillede Danmark en vigtig rolle, fordi Uffe Ellemann-Jensen ret tidligt så, at der var en udvikling i gang.

- Man kan sige det sådan, at der er ingen, der har været så tæt på statsministerposten uden at nå den, som Uffe Ellemann-Jensen. Men så nåede han virkelig så meget andet i en rolle som udenrigsminister.

Hør radiopodcasten 'Genstart' fra 31. maj, hvor Uffe Ellemann-Jensen fortæller om, at have kæmpet for en stabil verdensorden det meste af sit liv for så at se det smuldre i sit livs efterår:

Uffes forsvar