I skudlinjen igen: Tre andre gange Sass er blevet sat på plads af sine egne

Ord om, at Danmark 'skal rode sig ud af' internationale konventioner, er ikke første gang, at gruppeformanden er kommet galt af sted.

Henrik Sass Larsen har flere gange sagt ting, som har været direkte i modstrid med partilinjen. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) gik mod partilinjen, da han i TV2 News-programmet Pind & Sass i aftes sagde, at Danmark har fået sig selv rodet ind i alle mulige internationale domstole og konventioner.

Samtidigt lød det fra Henrik Sass, at det nu er vores opgave at rode os ud igen, så vi får herredømmet tilbage.

- Hvis det stod til mig, så var noget af det bedste, vi kunne gøre, at kalde det hjem til dansk ret igen, sådan at det ikke er dem, der sidder og bestemmer, sagde Henrik Sass Larsen.

Det er dog ikke officiel socialdemokratisk politik, har både partiformand Mette Frederiksen (S) og retsordfører Trine Bramsen (S) slået fast.

- Jeg vil gerne slå fast, også så det ikke kan misforstås, at Danmark i vores øjne ikke skal udtræde af nogen konventioner, og vi kommer ikke til at arbejde for, at det bliver tilfældet, siger Mette Frederiksen til Ritzau.

Henrik Sass har efterfølgende kort kommenteret den polemik, som hans udtalelser har afstedkommet.

- Hov! - man må altså godt debattere Menneskerettighedsdomstol, konventioner mv. og være kritisk, uden samtidig at folk lægger til grund, at jeg vil udmelde Danmark ensidigt af disse, for det har jeg ikke sagt eller ment, skriver han på sin Facebook-side.

Det er dog langt fra første gang, at Socialdemokratiets magtfulde gruppeformand kommer med så kontroversielle synspunkter, at partiet har måtte tage til genmæle.

Herunder følger tre eksempler, hvor Henrik Sass Larsen i mindre eller større grad er blevet sat på plads af sine egne.

Vil have cannabis legaliseret

I Henrik Sass Larsens debatbog 'Exodus', der udkom i maj, agiterede han for, at hash skal legaliseres, og at alle hårde stoffer skal afkriminaliseres.

I bogen kaldte han de sidste 50 års indsats mod hash og hårde stoffer for en komplet fiasko.

- Der er ikke færre, der bruger eller misbruger stoffer. Ethvert skolebarn ved, hvor man kan købe hash. Det har ikke nyttet andet end, at vi har sendt en masse folk i fængsel, og mængden af ressourcer, samfundet bruger på at bekæmpe det, er eksploderet, uddybede Henrik Sass Larsen til Information i forbindelse med udgivelsen.

Gruppeformanden var dog så langt fra partilinjen, som man overhovedet kunne komme.

- Det er ikke Socialdemokratiets politik, og det bliver det heller ikke, sagde daværende retsordfører Morten Bødskov og tilføjede:

- Hash og hårde stoffer vil have meget negative konsekvenser for unge, det viser alle sundhedsfaglige vurderinger.

Ifølge næstformand for folketingsgruppen, Dan Jørgensen, så var Henrik Sass Larsen dog ikke gået over stregen.

- Vi synes, det er enormt gavnligt, når medlemmer af vores folketingsgruppe, i det her tilfælde gruppeformanden, tager sig tid til at sætte sig ned og gennemtænke nogle problemstillinger, tale med folk udefra og sætte ord på nogle af de dilemmaer, som vi bliver nødt til at tage med hinanden og i samfundet, sagde Dan Jørgensen til DR.

Se Dan Jørgensens reaktion på sin gruppeformands holdning til hash og hårdere narko herunder

Danmark skal indføre australsk asylsystem

I sin 1. maj-tale sidste år roste Henrik Sass Larsen Canada og Australien for deres håndtering af flygtningestrømmen.

Den australske model går ud på, at asylansøgere sendes til en lille stillehavsø, hvorfra deres asylsag behandles. Selv hvis de får asyl, kommer de ikke til at bo i Australien, men i et andet land, Australien har aftaler med.

- Det er min overbevisning, at vi skal gøre det samme i Danmark. Det er os, der skal styre det og ikke menneskesmuglerne, sagde Sass i sin tale på Hugos Vinkælder i Borup.

I forbindelse med Mette Frederiksens egen 1. maj-tale senere den dag, blev hun spurgt ind til sin gruppeformands synspunkter. Her afviste hun, at partiet går ind for at gå Australien i bedene.

Alligevel mente hun, at Henrik Sass Larsen tog en vigtig debat op.

- -Som jeg hører Henrik Sass Larsen, så er det en opbakning til, at man genvinder noget af den selvbestemmelse, der også bør være på flygtningeområdet, fordi vi må indrømme, at det flygtningesystem, vi har i og omkring Europa, de facto er brudt sammen, sagde Mette Frederiksen.

S-toppen har efterfølgende skærpet partiets politik på området. Socialdemokratiet vil for eksempel have et stop for spontan asylsøgning i Danmark.

Se Mette Frederiksens udlægning af sin gruppeformands ord herunder:

Fik brøleforbud af kolleger

- Jeg har fået brøleforbud.

Sådan sagde Henrik Sass Larsen i juni 2016 i et interview med Berlingske oven på en række kontroversielle udtalelser.

Ifølge gruppeformanden selv var det hans egne medarbejdere og kolleger, der havde bedt ham om at ligge lavt i forhold til at komme med markante udtalelser et stykke tid.

- Jeg ender nogle gange med at få formuleret et enkelt billede her og der, som folk bliver mægtig vrede over. Så jeg har fået brøleforbud her det næste stykke tid, sagde han til avisen.

Partiformand Mette Frederiksen (S) havde ikke nogle kommentarer til det såkaldte brøleforbud dengang.

I maj samme år havde Henrik Sass Larsen til Jyllands-Posten kaldt Alternativet for et 'bluffnummer', der svælger i for meget gruppearbejde og uendelige diskussioner uden konklusioner.

Disse udtalelser fik både Alternativet og Enhedslisten til at reagere skarpt.

- Det er meget svært at have tillid til nogen, der taler så respektløst og grimt, som der bliver gjort fra ledende skikkelser i Socialdemokratiet lige nu. Tillid handler også om respekt, og den har jeg svært ved at se lige nu, lød det fra Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, i P1-programmet Slotsholmen.

Facebook
Twitter