Ida Auken om at forlade SF: Der var blevet helt mørkt

Hun vidste, at hun måtte forlade SF, men hvad skulle der så ske? Ida Auken fortæller om skiftet til Radikale.

Ida Auken var blevet en "fremmed fugl" i SF og skiftede kort efter partiets regeringsexit til De Radikale. (Foto: Arkivfoto © Scanpix)

Kritikken fra baglandet haglede ned.

Hvordan kunne SF acceptere et frasalg af Dong til den berygtede finansgigant Goldman Sachs? En amerikansk investeringsbank, der i flere tilfælde var blevet kædet sammen med skattely.

En torsdag i slutningen af januar kom kulminationen på det halsbrækkende forløb for SF, hvor først lokalpolitikere, SF-veteraner, sidenhen folk i ledelsen og til sidst folketingsmedlemmer åbenlyst havde kritiseret aftalen.

Som at løbe ind i en mur

Annette Vilhelmsen trak den formiddag SF ud af regeringen og forlod samtidig formandsposten i det kriseramte parti.

Der endte vejen for Ida Auken, der i ti år havde været medlem af partiet. Der blev det helt mørkt.

- Det var en følelse af at løbe direkte ind i en mur og så stå der og mærke, at man ikke kan gå videre ad den vej, man ellers har gået ad i lang tid, siger Ida Auken i Sommergæsten på P1.

Den dag vidste hun, at hun måtte forlade sin post som miljøminister som en konsekvens af, at SF ikke længere var regeringsparti, men hun vidste også, at hun ikke kunne fortsætte i SF. Det var ikke så meget en beslutning, men mere en følelse, siger Ida Auken.

Ikke en beslutning, en følelse

- Det var følelsen af ikke at kunne gå tilbage og sige, at SF var et projekt, jeg var med i. Så beslutningen lå i: Hvad gør jeg så, når jeg står her og ikke kan være utro med mine følelser?

36-årige Ida Auken, der på det tidspunkt overvejede at forlade politik, spurgte sin ti år ældre veninde til råds.

Det var hende, der spurgte, om Ida Auken havde overvejet at skifte parti. På det tidspunkt var Jesper Petersen og Astrid Krag allerede skiftet til Socialdemokraterne, og senere skulle også Ole Sohn følge. Men Ida Auken tog skridtet videre og blev radikal.

Hun erkender, at der i forhold til for eksempel den økonomiske politik er store forskelle på de to partier.

Stor forskel på økonomisk politik

- Det er to forskellige partier, og det er klart, at hvis man fokuserer meget på det område alene (den økonomiske politik, red), der har fyldt meget i tre år, kan det se ud som om, der er meget langt mellem de to partier, men hvis man ser på kulturpolitikken, på EU-politikken, så er der ikke så langt igen, siger Ida Auken, der nogle gange følte sig som en "fremmed fugl" i SF.

Det blev blandt andet tydeligt af de blikke, der mødte hende, da hun til et gruppemøde i SF luftede tanken om at lave et samarbejde med Mærsk, som havde stor fokus på energieffektivitet.

Har ændret sig

Men Ida Auken har ikke bare været en fremmed fugl. Hun har også ændret sig. Især siden 2008 hvor hun i et interview sagde, at de Radikales økonomiske politik har en social slagside.

Det ser hun anderledes på nu.

- Langt hen ad vejen er det mig, der har forandret mig ved at være syv år i politik, for jeg har fundet et andet syn på virkemidler. Målet er det samme. For mig har det været at skabe et samfund, hvor der ikke er for langt mellem toppen og bunden, et samfund, der hænger sammen, siger hun.

Skiftet mødte kritik

Ida Aukens beslutning om at blive radikal blev blandt andet mødt af kritik fra SFere, der mente, at det var urimeligt, at hun tog sit mandat med fra SF.

- Der er nogle, der mener, at det ville være mere rigtigt at gå ud af politik. Jeg mente, at jeg også ville skuffe rigtig mange, der havde stemt på mig ved at gå ud. Så jeg valgte at arbejde videre på det, jeg var blevet valgt på, siger Ida Auken.

- Jeg blev valgt på en fuldtonet opbakning til regeringsprojektet og grøn omstilling, og det er det, jeg arbejder videre med, siger Ida Auken, der i dag er erhvervs- og EU-ordfører for de Radikale.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk