Ida Auken: Skandaløs kæmperegning til vandforbrugerne

Tidligere miljøminister Ida Auken er rystet over, at regningen for landbrugspakken til vandforbrugerne kan blive milliardstor. Hun har indkaldt ministeren i endnu et samråd.

Tidligere miljøminister, Ida Auken, er overrasket over, at det er almindelige danske vandforbrugere, der skal betale. (Foto: © Nikolai Linares, (c) Scanpix)

Alene i Aarhus kommune kan vandforbrugerne ifølge kommunens beregninger komme til at betale en regning på op til 95 millioner kroner for at beskytte drikkevandet mod virkningerne af regeringens landbrugspakke.

Tidligere miljøminister Ida Auken (Rad.V.) kalder det et totalt brud med princippet om, at forureneren betaler.

- Det er helt uhørt. Jeg spurgte under forhandlingerne flere gange til, om der kunne komme en stor ekstraregning, men hver gang blev det slået hen af regeringen, siger Ida Auken.

Det er jo en ekstra skat på vand

Ida Auken er mildest talt overrasket over Aarhus kommunes udregninger af, hvor stor regningen til kommunens vandforbrugere kan blive.

-Det er jo helt almindelige danske vandforbrugere, der nu skal betale bønderne for at lade være med at forurene deres drikkevand. Regeringen giver ikke blot bønderne ret til at forurene mere. Den giver dem også ret til at få kæmpeerstatninger for at lade være. Det er jo en slags ekstra skat på vand, tordner Ida Auken.

Hun mener, at regeringen må udsætte vedtagelsen af hele landbrugspakken indtil det er klargjort, om der virkelig venter vandforbrugerne kæmpestore regninger.

-Det må regnes ud, og jeg forventer, at de Konservative vil støtte os i det krav, siger Ida Auken.

Konservative må føle sig taget ved næsen

De Radikale var med ved forhandlingsbordet om landbrugspakken helt frem til kort før vedtagelsen 22. december, og hun mener, at forligspartierne er blevet taget ved næsen.

- Det blev ikke gjort tydeligt under forhandlingerne, at der var risiko for sådan en regning til vandforbrugerne. Ingen havde drømt om en ekstra regning til vandforbrugerne i denne størrelsesorden. Jeg og andre spurgte ind til det flere gange, men der blev ikke givet konkrete svar, siger Ida Auken.

Hun håber, at det Konservative Folkeparti nu vil træde i karakter.

- Jeg kan ikke tro andet, end at de konservative nu siger stop og forlanger hele denne aftale genforhandlet, lyder det fra den tidligere miljøminister.

Konservative: Dette bringer ikke landbrugspakken i fare

De Konservatives miljøordfører Rasmus Jarlov er overrasket over tallene fra Aarhus kommune.

- Tallene fra Aarhus er væsentligt højere, end jeg havde forventet, og vi er nødt til at få regnet på det. Vi kan ikke sende en regning af sted til vandforbrugerne uden at vide, hvor stor den er, siger Rasmus Jarlov til DR Nyheder.

Han mener dog ikke, at landbrugspakken er i fare for ikke at blive vedtaget.

- Nej det er den ikke. For en stor kommune som Aarhus er det jo ikke uoverkommeligt at betale 27,5 millioner kroner eller måske mere som en engangserstatning, der gælder i 25 år, siger den konservative miljøordfører.

Erling Bonnesen: Vi må se på det

Miljø- og Fødevareministeriet meddeler her til aften, at ministeren ikke vil kommentere noget når DR henvender sig så sent og med så kort varsel.

Venstres Miljøordfører, Erling Bonnesen, vil heller ikke i aften udtale sig konkret om Aarhus kommunes tal.

- Jeg vil ikke med en times varsel udtale mig konkret om Aarhus kommunes udregninger, som jeg ikke engang har set. Vi må jo se på udregningerne, før vi kan udtale os om det, siger han.