Idéhistoriker: Svensk romakritik er berettiget

Svenske politikere har noget at have det i, når de kritiserer Danmark for at udvise 23 romaer. Men de har ikke altid haft bedre forhold i Sverige.

Yderligere 11 romaer udvises (Foto: Esben Salling © Scanpix)

Svenske politikere har noget at have det i, når de kritiserer Danmark hårdt for udvisningen af en gruppe på 23 romaer tidligere i juli.

Ifølge idéhistoriker Carsten Fenger-Grøndahl lever romaer i Sverige generelt under langt bedre forhold end den lille gruppe i Danmark.

Men sådan har det ikke altid været.

Blev tvangssteriliseret

- Længere tilbage i historien er der masser af uhyggelige eksempler på, hvordan romaer er blevet behandlet i Sverige. Der var for eksempel et tvangssteriliseringsprogram, fortæller Fenger-Grøndahl.

Sammen med sin kone, Malene Fenger-Grøndahl, har han skrevet bogen "Sigøjnere".

Mange sociale projekter

Sverige har i langt højere grad erkendt fortidens overgreb, også på romaer, mener Carsten Fenger-Grøndahl.

Han mener, det gør den svenske politik mere humanistisk:

- I Sverige er der masser af virkeligt gode sociale projekter, hvor man forsøger at integrere dem i det svenske samfund på en måde, så de kan beholde deres kulturelle særheder, siger Carsten Fenger-Grøndahl.

Helt ude i hampen at kalde Danmark racistisk

Justitsminister, Lars Barfoed (K), har sagt, at han er fuldstændig ligeglad med, at borgerlige svenske politikere kalder den danske udvisning racistisk.

- Det er helt ude i hampen, sagde han i går i TVAvisen.

Han har instrueret politet i at gå så hårdt til værks som muligt for at udvise folk, der kommer til Danmark og camperer ulovligt og forstyrrer den offentlige orden.

Romaer er blevet diskrimineret mange steder i Europa. Men i Sverige har man erkendt fortidens synder og indrettet sin politik efter det, mener en forsker. (© DR)
Facebook
Twitter