Inden forhandlinger: SSI forudsiger kraftigt fald i smitten over sommeren, men anbefaler stadig 'forsigtig' genåbning

Coronapas og lokale nedlukninger er afgørende for at holde styr på epidemien, skriver eksperterne.

Smitten kommer til stige lidt endnu, men så falder den markant over sommeren, hvis man tager udgangspunkt i det nuværende. (© fotograf@clausbech.dk)

Om bare nogle timer sætter Folketingets partier sig endnu en gang omkring genåbnings-forhandlingsbordet.

På forhånd har flere partier presset på for at lade restauranter og barer holde længere åbent, droppe mundbindet og også udfase coronapasset.

Men i et nyt notat fra Statens Serum Institut kalder eksperterne forud for forhandlingerne netop coronapasset"essentielt", for at holde styr på covid19-epidemien.

I det hele taget advarer eksperterne mod at slække for meget på restriktionerne.

- For at kunne fastholde en kontrolleret udvikling i smitten over sommeren, vurderer SSI derfor fortsat, at den trinvise genåbning bør foregå forsigtigt og med vedvarende opmærksomhed på smitteopsporing og udbrudshåndtering, lyder det i notatet.

Det er på trods af, at eksperternes prognoser ellers viser, at samtlige kurver - for eksempel for, hvor mange, der bliver testet positive, og hvor mange, der er indlagt - går ind i et voldsomt fald hen over sommeren.

- Ved alle følsomhedsscenarier falder antallet af daglige nye smittede kraftigt fra slut juni som følge af, at skoleferien begynder. Vaccineudrulningen medfører en yderligere gradvist indsættende reduktion i smitten til et lavt niveau i begyndelsen af august, konkluderer eksperterne i den rapport, der følger med notatet.

Sagt med andre ord: Det går i den rigtige retning over hele linjen.

Beregningerne i rapporten tager dog vel at mærke udgangspunkt i den nuværende plan for genåbning - og de lempelser, partierne eventuelt vil blive enige om i aften, er ikke altså medregnet.

Corona-pas er afgørende

De overordnede optimistiske forudsigelser for smittepredningen, sætter eksperterne to streger under ved - efter en række forbehold for vores alle sammens adfærd - at konkludere:

- Det forventes, at udviklingen i smittetal, indlæggelser og antal nedlukningstruede kommuner vil være lavere end dem præsenteret.

Men der er især to faktorer, som ifølge eksperterne er helt afgørende for, at smitten ikke løber løbsk, når flere rejser ud og ind i landet i løbet af sommeren.

Det er coronapasset, fordi det sørger for, at folk lader sig teste regelmæssigt. Og det er de lokale nedlukninger, fordi de både får kommunerne til at sætte ind overfor smitten og forhindrer, at den spreder sig over større egne af landet.

- Brugen af coronapas vurderes fortsat at have stor betydning for incitamentet til at blive testet, hvilket er essentielt for at identificere smittekæder, skriver eksperterne.

Passet bliver endnu mere afgørende, når færre vil blive testet i løbet af sommerferien, hvor uddannelsesinstitutioner, som tidligere har testet deres elever, lukker, mener eksperterne.

Samtidig skal man ifølge eksperterne også have in mente, at epidemien allerede nu er drevet af den britiske coronamutation, som er mere smitsom end den, vi havde med at gøre sidste år - og at flere smitsomme mutationer vil krydse grænsen over sommeren.

Venstre holder fast: Coronapasset skal væk

Ifølge Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, skal beregningerne fra SSI ses i en større kontekst.

- Det er et bidrag til genåbningsforhandlingerne, men der er også andre ting at tage hensyn til, siger han.

Partiet har længe talt for en markant større genåbning af samfundet, og det ændrer SSI's anbefalinger ikke på.

- Vi har en politisk aftale med regeringen om, at når alle over 50 år har fået det første stik, så går man over en bred kam i gang med at genåbne Danmark fuldt og helt, fortsætter Martin Geertsen.

Martin Geertsen (V) taler stadig for en større genåbning. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Det er Venstres udgangspunkt for forhandlingerne i eftermidag - også med SSI's beregninger, og Martin Geertsen forventer, at regeringen giver partierne en plan for både udfasning af mundbind og corona-pas.

- Vi kan se, at testcentrene trækker arbejdskraft ud af det resterende arbejdsmarked, og coronapasset er generende for cafeejere, butikker og faktisk også for den enkelte borger i en situation, hvor vi har et meget meget lavt antal indlagte, siger Martin Geertsen.

Samtlige partier bortset fra Nye Borgerlige mødes til forhandlingerne i Justitsministeriet i eftermiddag klokken 16.00.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk