Indgreb mod rygning: Forbud på skoler, neutrale cigaretpakker og væk med smøger i kiosker

Et bredt flertal i Folketinget har indgået aftale, der skal forebygge rygning blandt børn og unge.

Forbud mod rygning på skoler. Cigaretpakker skal være neutrale. Forbud mod e-cigaretter med smag. Og cigaretter skal gemmes væk i supermarkeder og kiosker.

Det er hovedpunkterne i en ny politisk aftale, der skal forebygge rygning blandt børn og unge.

Regeringen har lavet aftalen med Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative og Alternativet.

- Vi har lavet en handlingsplan målrettet børn og unges rygning, fordi vi kan se, at der hver dag er 40 børn og unge, der starter med at ryge. Det er den største dræber, vi har. Derfor er det her et helt nødvendigt skridt for folkesundheden, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Rygeforbud på skoler

En af de store ting i aftalen er et forbud mod at ryge i skoletiden i både folkeskolen og på ungdomsuddannelser.

- Vi kan se, at det er på skolen, de unge mennesker starter med at ryge. Det er en kultur, vi skal have gjort op med. Vi lader det være op til de lokale skoleledelser, hvordan de konkret vil sanktionere. Det er på samme måde, som vi har lokale regler for pjækkeri, siger Magnus Heunicke.

Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen tror ikke, det bliver et problem at håndhæve forbuddet.

- Man kan hurtig registrere om folk har røget - sværere er det altså ikke. Man kommer nogenlunde til at følge de samme ordensregler, som man har i folkeskolen på andre områder. Altså en bekymringssamtale og så ellers opfølgning. Men hvis vi har en ambition om, at vi skal have en røgfri generation i 2030, så giver det for mig ingen mening, at børn og unge kan ryge i skoletiden, siger Martin Geertsen.

Væk med smag i e-cigaretter

Aftalen sætter en stopper for salg af e-cigaretter med andre smage end tobak og mentol. Det er blandt andet årsagen til, at Dansk Folkeparti ikke vil være med. Men Magnus Heunicke mener, det er nødvendigt.

- Vi kan se, at de smage og den markedsføring, der er i e-cigaretbutikker, er helt målrettet vores yngste. Og der er en stigning i antallet at helt unge, der er blevet afhængige af e-cigaretter.

Mange rygere hopper over i e-cigaretter. Gør I det ikke sværere for mange at holde op med at ryge?

- Det er klart, at det er en balance. Derfor har vi sagt, at de smage, der er målrettet børn, og det er hverken mentol eller tobak, men søde smage som skumfidus, hubba bubba og den slags, får vi ud af markedet, siger Magnus Heunicke.