Indstillingen er klar: Zoologiske haver, biografer og teatre kan åbne på søndag

Epidemikommission foreslår genåbning af kulturlivet, mens nattelivet bør holdes lukket frem til februar.

Landets biografer har holdt lukket siden 19. december. Nu kan de se frem til at åbne igen, såfremt politikerne følger en indstilling fra Epidemikommissionen. (Foto: © Anne Bæk, Ritzau Scanpix)

Der kan være gode nyheder på vej til landets teatre, biografer og zoologiske haver.

For de kan meget vel se frem til at åbne dørene på søndag.

Det er i hvert fald ifølge DR's oplysninger indstillingen fra den såkaldte Epidemikommission. Kommissionen rådgiver Folketinget om restriktioner i forbindelse med coronavirus.

Og her lyder det, at en række restriktioner på kulturområdet kan udfases fra på søndag, såfremt Folketingets Epidemiudvalg beslutter det.

Også folkehøjskoler, museer og kunsthaller kan se frem til at kunne genåbne dørene, såfremt politikerne følger indstillingen fra kommissionen, ligesom der er rum til at udfase arealkravet i folkekirken og åbne for tilskutere til udendørs sportsbegivenheder.

Også koncerter skal kunne gennemføres, hvis publikum sidder ned.

Indendørs arrangementer anbefales dog fortsat at være underlagt et krav om højst 350 deltagere.

Magtfuldt udvalg mødes i eftermiddag

Sundhedsordførerne fra Folketingets partier skal orienteres om indstillingen på et virtuelt møde klokken 11.00. Senere i eftermiddag er det planen, at politikerne tager stilling til indstillingen i Folketingets Epidemiudvalg.

Allerede i går sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at han forventede lempelser i restriktionerne.

- Min forventning er, at vi vil kunne lemperestriktioner, og der er det regeringens holdning, at det særligt er kulturlivet, der skal have lempet restriktionerne, sagde han.

Ved samme lejlighed sagde Heunicke, at regeringen vil følge anbefalingerne fra kommissionen.

Dobbelt så mange smittede nu

Kulturlivet måtte dreje nøglen om før jul, da et flertal i netop Epidemiudvalget besluttede at indføre mere restriktive tiltag for at imødegå en stigende smitte. Den 17. december var der godt 11.000 smittede, mens tallet i går var det dobbelte - 22.396 smittede.

Men trods stigende smitte mener Epidemikommissionen altså, at restriktionerne kan lempes. Det skyldes flere forhold.

Dels at kommissionen vurderer, at omikronvarianten er forbundet med en lavere risiko for indlæggelser og alvorligt sygdomsforløb end deltavarianten.

- Dette underbygges af foreløbige danske data, som det lyder i indstillingen.

Samtidig påpeger kommissionen, at udviklingen i antallet af smittede kun "i mindre grad" er slået igennem på antallet af indlagte. De angiver som en mulig forklaring, at vaccinerne virker efter hensigten, og at omikronvarianten muligvis er mindre sygdomsfremkaldende.

Lidt mere end halvdelen af befolkningen - 53 procent - har nu fået det tredje vaccinestik.

Endelig fremhæves det, at der er en fortsat stigende immunitet i befolkningen, ligesom smitten blandt ældre er faldende.

Nattelivet står igen til at trække sorteper

Det er imidlertid ikke alle restriktioner, som kommissionen mener kan fjernes.

Det drejer særligt om restriktioner i nattelivet, hvor natklubberne i øjeblikket er pålagt at holde lukket, ligesom restauranter er pålagt at stoppe udskænkningen klokken 22 og smide gæsterne ud senest en time senere.

Også koncertsteder og selskabslokaler indstilles at holde lukket lidt endnu, såfremt der er stående tilskuere, ligesom der lægges op til, at der fortsat skal være krav om mundbind og krav om coronapas

Videreføres de restriktioner, vil de udløbe med udgangen af januar, medmindre politikerne beslutter at forlænge dem.