Industrien og borgmestre kræver svar fra Venstre: Vil I have havvindmøller eller ej?

Venstres nølen i forhold til vindmølleparker er uacceptabel, mener industrien og borgmestre.

Industrien har brug for sikkerhed omkring store energiprojekter som store havmølleparker. Derfor kritiserer de i skarpe vendinger partiet Venstre for at drage tvivl om aftalerne. (Foto: © Colourbox)

Det er fuldstændigt uacceptabelt, at Venstre ikke vil give en garanti på, at to ellers planlagte havvindmølleparker bliver ført ud i livet.

Sådan lyder det nu fra flere sider.

- Umiddelbart efter påske skal alle, der er interesseret i at bygge havvindmøller ved Horns Rev melde sig hos Energistyrelsen. Det skal de gøre på et tidspunkt, hvor der er maksimal usikkerhed om, hvor vidt energiaftalen står ved magt.

- Enhver kan se, at det er ekstremt uhensigtmæssigt, siger Jan Serup Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

Han mener direkte, at politisk vaklen kan gøre havvindmølleparkerne dyrere end nødvendigt, fordi industrien så tøver med udvikling og investering af frygt for at bruge milliarder af kroner på ingenting.

Venstre klar til at diskutere møllerne

Folketingets partier skal her i foråret forhandle om en vækstplan, hvor Venstre kræver energiafgiftslettelser, og dermed kan der blive tale om reelle genforhandlinger af dele af den energiaftale fra 2012, hvor man besluttede at lave de to havmindmølleparker.

Venstre fastholder, at de ikke vil give en garanti for, at havvindmølleparkerne ved Horns Rev og Kriegers Flak er hellige - i forhold til at finde penge til at lette afgifter andre steder.

Venstres næstformand for Folketingets energiudvalg, Thomas Danielsen, siger:

- Vi går ikke til forhandlingsbordet og siger, at vi vil udsætte eller droppe havvindmølleparkerne. Men vi siger, at vi skal være parate og åbne til at sætte alt i spil, siger Thomas Danielsen.

Troværdigheden er på spil

Men hvorfor er det egentlig vigtigt for vindmølleproducenterne, at politikerne ikke genåbner aftaler?

Det giver Jan Kjærsgaard, direktør i Siemens Wind Power, sit svar på.

- Vi skal kunne stole på, at når vi investerer en masse penge, så har vi også nogle projekter, hvor vi kan teste og bygge de her nye løsninger på. Så kan vi blive billigere og bedre på lang sigt på havvindmøllerstrøm.

- Vi skal kunne stole på, at en aftale er en aftale. Og at energipolitik er langsigtet, siger Jan Kjærsgaard.

Han peger samtidig på, at politikerne sender et utroværdigt signal til udenlandske investorer, når der stadig er usikkerhed omkring en aftale.

Venstre: Alt må være på bordet

I Venstre ser folketingsmedlem Thomas Danielsen ingen problemer i, at Venstre er klar til at genforhandle alt i energiaftalen - også havvindmølleparkerne.

- Skal man mødes til forhandlinger, er det en god idé ikke at sige på forhånd, at man under ingen omstændigheder ikke vil være åbne over for at se på mulighederne for nogle bestemte ting, siger Thomas Danielsen.

Tusindvis af arbejdspladser i havvindmøller

Kritikken af Venstre kommer også fra egne rækker. I Esbjerg Kommune håber de på et havvindmølleprojekt ved Horns Rev og forberedelserne er i gang.

Viceborgmester Jesper Frost fra netop Venstre opfordrer partifællerne på Christiansborg til at give industrien ro.

- Der ligger 7-8000 arbejdspladser i havvindmølleprojektet ved Horns Rev. Det er ret afgørende, at man kan regne med, at bestlutningen om at etablere en havvindmøllepark ikke bare bliver lavet om, siger Jesper Frost.

Han mener, at flere vestjyske kommuner 'har sendt et klart signal om en garanti'.

Jesper Frost bliver bakket op af borgmesteren i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S). For i Norddjurs Kommune sidder man lige nu og arbejder konkret på, hvordan eksempelvis Grenå Havn kan blive en del af havvindmølleprojektet på Kriegers Flak.

- Vi kan ikke arbejde med en usikkerhed om, hvad der kommer til at ske, siger Jan Petersen.