Ingen automatisk organdonation: Partier på stribe skyder borgerforslag ned

Et borgerforslag om automatisk organdonation har nået 50.000 underskrifter.

Kun De Radikale støtter borgerforslaget om automatisk organdonation. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Glæden blev kort for medlemmerne i Patientforeningen Organdonation - ja tak!, der netop har fået indsamlet de 50.000 underskrifter, som er nødvendige for at få deres borgerforslag om automatisk organdonation stillet i Folketinget.

De politiske partier vender nemlig tommelfingeren nedad til forslaget, der går ud på, at danske borgere automatisk skal være tilmeldt som organdonorer, når de fylder 18 år.

Både Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten er imod, mens Alternativet og SF ikke har taget stilling endnu.

Partierne er alle åbne for at diskutere organdonation, men er ikke tilhængere af det såkaldte formodede samtykke.

Blandt andre mener Socialdemokratiet, at det er vigtigt med en tilmeldingsmodel.

- Det er en beslutning, som har vidtrækkende konsekvenser for den enkelte, derfor skal man sørge for at få det gennemtænkt godt og grundigt. Det gør man som udgangspunkt bedst, hvis man tager et aktivt valg, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Det samme mener Dansk Folkeparti.

- Det er etisk forkert at tage noget fra nogle mennesker, der ikke har givet tilladelse til det og specielt, når det drejer sig om deres organer, siger sundhedsordfører Liselott Blixt.

Hos Venstre fortæller sundhedsordfører Jane Heitmann, at partiet løbende diskuterer sagen, men at der lige nu ikke er flertal i folketingsgruppen for at ændre den nuværende lovgivning.

- Det er dog klart, at det her borgerforslag giver anledning til, at vi skal have drøftelserne på ny, siger hun.

"Uambitiøst af politikerne"

Forslaget er blevet stillet, fordi kun 22 procent af befolkningen er tilmeldt donorregistret, selvom 90 procent støtter organdonation. Folk får nemlig ikke taget stilling.

Derfor er partiernes holdning også skuffende for Lasse Heidelbach, der er stifter af Patientforeningen Organdonation - ja tak!, og som har stillet borgerforslaget.

- Det er uambitiøst af politikerne. Vi bor i et demokrati, og det er svært at rejse 50.000 underskrifter, så de skal lytte borgerne, der tydeligvis ønsker det her, siger han.

Politikerne støtter sig op ad etisk råd, som ikke er for automatisk organdonation. Lasse Heidelbach mener dog, at man i den her sag burde lytte til den almindelige dansker.

- Langt de fleste mennesker tager først en beslutning, når de bliver berørte. Det samme gjorde min kone og jeg. Det var først, da vores datter blev syg, at vi meldte os til. Det er dobbeltmoralsk, men det er et svært spørgsmål. Vi mener derfor, man skal spørge befolkningen, siger han.

Han kalder det uetisk, at man ikke prøver at redde alle de liv, man kan.

Skal man prøve at redde alle liv?

- Vi er ikke forpligt til at redde alle liv, men hvis din datter er syg, vil du også gerne have den her ordning, siger Lasse Heidelbach.

Partier vil have andre løsninger

I SF er sundhedsordfører Kirsten Norman Andersen ikke helt afvisende for, at partiet vil stemme ja til forslaget. Det kræver dog en større drøftelse af de etiske dilemmaer, selvom man er helt klar over, at der skal gøres noget.

- Men vi har nok mere tænkt i retning af, at man kunne lave en ordning, hvor alle voksne blev tvunget til at tage stilling, siger Kirsten Norman Andersen.

Det får dog ikke opbakning hos Enhedslisten, der i stedet vil sørge for at skabe flere situationer, hvor folk får gjort sig overvejelser om emnet.

- Det skal være en diskussion, man møder, så flere tager et aktivt valg, siger sundhedsordfører Stine Brix (EL)

Hos Socialdemokratiet vil man nu diskutere med de andre partier, om man er nået langt nok med de tiltag, der er gjort for mere organdonation.

- Om vi er på rette vej og kan se målet forude. Hvis ikke, må vi se os om efter nye initiativer, og her kan borgerforslagets forslag være et værktøj at tage op, siger Flemming Møller Mortensen (S).

Støtte fra De Radikale

Radikale Venstre støtter som det eneste parti op om forslaget, fortæller sundhedsordfører Lotte Rod.

- Desværre er det sådan i dag, at der er mennesker, som dør, mens de venter på at få et organ, og jeg tror, at det her kan være med til, at vi får flere organer og dermed kan redde menneskeliv, siger hun.

Hun forstår godt, hvorfor folk kan være imod forslaget, men hun hæfter sig ved, at det ikke er lykkedes at løse problemet med for få organer, og at folk dør på ventelisterne.

- Derfor synes jeg, at det er okay at tage det næste skridt, siger hun.