Ingen beskyttelse mod tortur eller slaveri: Det sker der, hvis vi opsiger konventionerne

Jonas Christoffersen fra Institut for Menneskerettigheder forklarer, hvad det vil betyde.

Jonas Christoffersen fra Institut for mennskerettigheder

Ingen beskyttelse mod tortur, mod slaveri, mod dødsstraf og ingen beskyttelse af ytringsfriheden.

Det vil være nogle af konsekvenserne, hvis Danmark vælger at vende menneskerettighederne ryggen og melde os ud af de internationale konventioner, vi har forpligtet os til at overholde.

Vurderingen kommer fra Jonas Christoffersen, der er direktør for Institut for Menneskerettigheder, der også forklarer, at borgernes mulighed for at føre sager mod staten vil blive begrænsede.

- Blandt andet mister man muligheden for at slæbe den danske stat til byretten, Østre Landsret og Højesteret for at påberåbe sig sine rettigheder, siger han i P1's ugentlige politiske magasin Slotsholmen.

Sass genåbnede debat

Debatten om, hvorvidt Danmark fortsat skal være tilsluttet Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og den tilhørende menneskerettighedskonvention fik i forrige uge nyt liv.

Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen udtalte sig kritisk om domstolen i et tv-magasin på TV 2 News, hvori han gik i rette med domstolens fortolkninger.

- Noget af det mest ødelæggende er den menneskeretsdomstol. Jeg mener, at den har blandet sig i alle mulige og umulige sager gennem tiden. Jeg mener virkelig, at det er ødelæggende, sagde han i debatprogrammet, hvor han debatterer med den tidligere Venstre-minister Søren Pind.

Siden nuancerede Sass Larsen sine udtalelser på Facebook.

- Hov! - man må altså godt debattere Menneskerettighedsdomstol, konventioner mv. og være kritisk, uden samtidig at folk lægger til grund, at jeg vil udmelde Danmark ensidigt af disse, for det har jeg ikke sagt eller ment, skriver Henrik Sass Larsen