Ingen betalingsring uden miljøvurdering

Folketinget kan ikke behandle en betalingsring omkring København uden en miljøvurdering, fastslår ekspert.

(Foto: © Claus Bjørn Larsen, Scanpix)

Regeringen kan godt glemme alt om at sende den omdiskuterede betalingsring til behandling i Folketinget allerede til februar.

Det kræver nemlig, at projektet på forhånd er blevet miljøvurderet, og en sådan vurdering tager som minimum tre-fire måneder. Det fastslår miljøjurist Peter Pagh Rasmussen, Aarhus Universitet.

- Folketinget skal have en miljøvurdering, der belyser alle relevante alternativer, og den skal foreligge for Folketinget, inden de kan beslutte et endeligt projekt, og det tror jeg ikke på, at de realistisk kan, siger han.

Kræves ved større omlægninger

- De kan godt beslutte, at man vil have en betalingsring og bevilge pengene. Men hvis man beslutter, hvor betalingsringen skal ligge, skal der være indhentet en miljøvurdering på forhånd, siger Peter Pagh til Ritzau.

Miljøvurderingen, den såkaldte VVM, Vurdering af Virkninger på Miljøet, kræves, når der foretages større omlægninger som for eksempel vejsystemer.

Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) har ellers sagt, at han i begyndelsen af det nye år regner med at præsentere et lovforslag med regeringens præcise bud på betalingsringens placering, prisniveau og undtagelsesbestemmelser for særlige befolkningsgrupper.

Han skriver i en mail til Politiken, at han endnu ikke ved, om der er behov for en egentlig VVM-undersøgelse.