Ingen bøder for ulovlig tv-overvågning: DF og EL kalder på handling

Politiet håndhæver ikke loven om tv-overvågning. Dansk Folkeparti mener, loven skal lempes. Enhedslisten vil have mere tilsyn.

Politiet har sagt, at det ikke vil uddele bøder til de, der har bidraget med ulovlige tv-optagelser, som kunne kortlægge attentatmanden Omar El-Husseins færden under terrorangrebet. (© Københavns politi)

Tusindvis af overvågningskameraer peger i forkerte retninger og filmer på offentligt område. Det må de ikke ifølge loven, men politiet og Datatilsynet håndhæver tilsyneladende ikke reglerne.

Hverken Dansk Folkeparti eller Enhedslisten mener, der skal være en lov, som ikke håndhæves. Men de to partier trækker i hver sin retning.

- Vi burde spørge os selv, hvad vi gør med overvågning. Vi vil gerne have debatten. Vi vil gerne have mere overvågning, siger Peter Kofod, retsordfører hos Dansk Folkeparti.

DF ønsker, at den ulovlige overvågning skal gøres lovlig ved at udvide tilladelserne til at filme på offentlig grund. Partiet har kaldt justitsminister Søren Pind (V) i samråd og indkaldt til en forespørgselsdebat om tv-overvågningsloven.

Enhedslisten er grundlæggende uenig med DF's holdning:

- Hvis vi ikke har en grænse, så kan alle borgere blive filmet hele tiden og gå rundt i et overvågningssamfund uden at vide det. Det er godt med restriktioner, siger retsordfører, Pernille Skipper.

Af de kameraer, som var involveret i efterforskningen af terrorangrebet i København, var 75 procent ulovlige. Politiet har sagt, at det ikke vil uddele bøder til folk, der har bidraget med ulovlige tv-optagelser.

Skipper forstår, at der ikke uddeles bøder til personer, som har hjulpet politiet. Men en advarsel havde været på sin plads, mener hun:

- Politiet skal kunne være large. Men vi skal også sørge for, at politiet reagerer, så ulovlighederne ikke fortsætter. Der har vi et problem lige nu, og der må justitsministeren svare på, hvad han så har tænkt sig at gøre, siger hun.

Hun efterspørger øget kontrol med overvågningskameraer.

  • Københavns Politi vurderer, at op mod 75 procent af de kameraer, som der blev indsamlet videomateriale fra i forbindelse med terrorangrebet mod København, stred mod lovgivningen.
  • Justitsminister Søren Pind vil lave et register for videoovervågning i København.
  • DF frygter, at det kun er lovlige overvågningskameraer, som vil blive tilmeldt ordningen - og det er ikke til meget brug, hvis en terrorist render rundt på offentlig vej, mener partiet.