Ingen førtidspension til unge under 40

Regeringen vil fjerne førtidspensionen for unge, der i stedet tilbydes job. De nye planer skal stoppe en voldsom stigning af unge på førtidspension.

Førtidspensionist hos sagsbehandler (© DR)

Regeringen vil følge Arbejdsmarkedskommissionens forslag om et udviklingsforløb. Det skal give et job i stedet for førtidspension. Kun i de helt indlysende tilfælde skal unge under 40 år have førtidspension.

Det erfarer Jyllands-Posten få dage før regeringen spiller ud med en reform af førtidspension og fleksjob.

Job i stedet for pension

Formålet med udviklingsforløbet er at afklare, om fremtiden hedder et helt almindeligt job, et fleksjob eller - hvis der ikke er anden udvej - en førtidspension.

De nye udviklingsforløb skal bremse tilgangen til førtidspension, der sammen med fleksjobordningen er blevet langt mere populær, end partierne bag førtidspensionsreformen fra 1993 nogensinde havde forestillet sig.

48.700 flere på førtid

I 2009 var der 48.700 flere på førtidspension, fleksjob og den såkaldte ledighedsydelse for ledige fleksjobbere end forventet. Og ordningen kostede 8,6 milliarder kroner mere end forventet.

Samtidig bliver stadig flere helt unge tilkendt førtidspension med "psykiske lidelser" som hoveddiagnose.

Allerede i sin åbningstale til Folketinget kaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) det "uanstændigt" at sende et ungt menneske med social angst, stress eller misbrugsproblemer på førtidspension.

- Vi skal ikke parkere mennesker under 40 år på førtidspension resten af deres liv, lød det fra Løkke.

Nyt udviklingsforløb

Det nye udviklingsforløb træder i stedet for de forslag om tidsbegrænset førtidspension til unge, som både Venstre og De Konservative tidligere har luftet.

- Vi forventer, at der vil blive lavet en særlig indsats for dem, som er under 40 år - både når det gælder fleksjob, og hvad angår førtidspension. Vi har foreslået en midlertidig ordning, men den skal suppleres, så vi sikrer, at der er den nødvendige hjælp og støtte til at komme videre, siger arbejdsmarkedsordfører Helle Sjelle (K) til avisen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk