Ingen garanti for hurtigt mobilt bredbånd

Vinderne af en auktion om et nyt mobilnet skal levere minimum 10 megabit per sekund. Men det er ikke muligt at ikke garantere den slags, siger professor.

(Foto: Eric Øtting © DR)

99,8 procent af alle husstande, virksomheder og sommerhuse skal have mulighed for mobilt internet på mindst 10 megabit senest med udgangen af 2015. Det er partierne i teleforligskredsen er blevet enige om.

Men det er overambitiøst at stille krav om en minimumshastighed, forklarer professor Lars Dittmann fra Danmarks Tekniske Universitet:

- Det kan ikke lade sig gøre. Hastigheden afhænger af, hvor mange brugere der er koblet på en given telemast på et givent tidspunkt - og hvad de bruger forbindelsen til, siger han til DR Nyheder.

Svingende hastigheder

Man kan sammenligne en telemast med en vandslange og mobilabbonenterne med tørstige hunde. Jo flere tørstige hunde, der skal dele en vandslange, jo mindre vand får hver enkelt hund.

- Og så kan man blive nødt til at lægge en vandslange mere ud - altså sætte en mast mere op, siger Lars Dittmann.

Men hvis man skal kunne garantere en minimumshastighed på 10 megabit per sekund, så vil det kræve så mange master, at det vil være umuligt for teleselskaberne at tjene penge på det, mener Lars Dittmann.

Geografisk dækning er vigtigst

Lars Dittmann mener, at man risikerer at love sommerhusejerne - og turisterne - noget, man ikke vil kunne holde:

- De vil få en opfattelse af ikke at få det, de havde forventet. Der er ingen sikkerhed for, at de kan sidde på stranden og se tv på deres smartphone. Og det er nok det største problem i det her.

Det vigtigste er at sikre en geografisk dækning, så alle - også i landområder - får mulighed for at bruge mobilt bredbånd. Krav til minimumshastighed kommer i anden række, mener professor Lars Dittmann.

Facebook
Twitter