- Jeg er Venstre-mand nok til at leve med den. Vi er jo sparsommelige - på grænsen til det fedtede, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Venstreformanden snakker om sin energisparende varmepumpe. Og han synes, den er grim.
De fremmødte i idrætshallen i Odense griner. Han fortsætter, for han har en pointe.
- Lad os sikre os, at folk bliver en del af det, lad os sikre os, at folk er med på den. Vi kan ikke lave den grønne omstilling uden at lave noget, der er grimt, siger han med henvisning til den kamel, som han godt ved, bliver svær at sluge for en del af partiets kernevælgere, nemlig landbruget.
Kamelen, der skal sluges, er regeringens varslede CO2-afgift.
Og han er klar til at forklare, at han finder det bedst, at Venstre er med i maskinrummet, i regeringen, når modellen for afgiften findes.
På trods af den potentielle humørdræber, er der ikke mange i salen, der har taget høtyvene med mandag aften på første stop på Jakob Ellemann-Jensens baglandsturné, der byder på ti stop rundt i Danmark.
En rundtur, han lovede tilbage i maj, mens han stadig var sygemeldt med stress - han ville ud at tale med baglandet.
'Jeg tror på Venstre'
En af de fremmødte fra baglandet er Steen Lund, som er projektleder og medlem af partiet. Han er ikke begejstret for Venstres beslutning om at gå i regering med Socialdemokratiet og Moderaterne.
- Værdimæssigt er der jo langt fra Socialdemokraterne til Venstre. Det er det, som jeg har det svært ved. Og vi skal virkelig have noget ud af det for at gå i regering med Socialdemokraterne, siger han.
Han sætter ord på det, Jakob Ellemann-Jensen har som et af sine mål med aftenen: at slå fast, at Venstre er i regering for at få indflydelse, selvom det er sammen med den tidligere ærkefjende Mette Frederiksen.
- Det, som Venstre har fået med i det regeringsgrundlag, det er mere, end vi turde drømme om. Nogen taler om, om vi har fået aftryk på det. Vi har skrevet størstedelen af det, siger han på vej til mødet.
Men på Tietgen Handelsgymnasium er den muskagtige lugt, man kender fra idrætshaller efter en energifyldt håndboldkamp, blevet overtaget af duften af drømmekage fra Brovst, og stemningen er mere til garnnøgler i skødet end klappølser og tilråb.
Blandt de fremmødte har størstedelen grå eller hvide stænk i håret eller er medlem af Venstres Ungdom.
- Jeg tror på Venstre, det har jeg gjort altid, siger Tove Larsen, der er pensionist.
Hun er medlem af Venstre, ligesom det virker til at være tilfældet for størstedelen i salen. Tove Larsen har været det i 50 år.
Hun er enig med sin formand i, at det er klogt at gå med i regeringen.
- Ja, ellers havde vi jo stået uden for og ikke haft noget at skulle have sagt. Og jeg vil gerne være med til at bestemme, siger hun.
- De arbejder godt sammen, siger hun om SVM-regeringen.
Historisk lave målinger
Kigger man på meningsmålingerne, ser tingene anderledes alvorlige ud.
Under ti procent af vælgerne stemmer på Venstre i DR's seneste måling. Til folketingsvalget i november fik Venstre det dårligste valg i over 30 år med blot 13,3 procent af stemmerne.
Meningsmålinger er ikke noget, der skræmmer Ole Hansen, der er næstformand i kredsbestyrelsen i Middelfartkredsen.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi står meget dårligt, men det har vi gjort før. Det har vist sig gang på gang, at når det når til den tid, hvor vi skal gøre noget ved det, så har vi jo kunne hæve vores procenter.
- Jeg tror, at når det går op for folk, hvilken politik vi har fået gennemført, så skal vi nok få mange stemmer. Og det får vi igen. Folk er jo ikke blevet mindre liberale, siger han.
Opbakning til formanden
På sidste tur rundt i landet hed formændene Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose. Men i Odense-baglandet er der ikke et ønske om en fremtidig formandsudskiftning.
- Vi støtter vores formand hundrede procent, siger Ole Hansen.
- Det har været en stor bekræftelse i, at Jakob er den rigtige formand, og jeg synes, det er så dejligt, at han er blevet rask, siger Birthe Skovgård, medlem af bestyrelsen i Faaborg-Midtfyn kommune for Venstre.
- Jakob har vist, at han tør stå ved og tage ansvar for de beslutninger, han har taget. Jakob er den helt rigtige formand for Venstre, siger Jonas Pollich, der er kandidat til Europa-Parlamentet fra Venstres Ungdom.
På Venstres sommergruppemøde for omkring en uge siden, fortalte Ellemann, at han stadig er statsministerkandidat. Også selvom han ikke selv mener, at statsministerposten er ligeså vigtig som selve den førte politik.
En ældre herre pointerer, at det ser svært ud, så længe Mette Frederiksen er der. Men en af de unge, der er mødt op til aftenens møde, har bidt mærke i ambitionen.
- Jeg regner med, at i fremtiden kommer Venstre tilbage og tager røven på dem alle sammen, og Ellemann bliver statsminister, siger studerende Nicolai Frandsen, der også er medlem af Venstre.
Møgsager og en ny ministerpost
I løbet af den måneds tid, Jakob Ellemann-Jensen har været retur, har der ikke manglet noget at lave. Først med møgsagen om våbenindkøbene fra israelske Elbit, hvor Ellemann måtte undskylde for at have givet urigtige oplysninger til Folketinget. En sag, han er blevet kritiseret voldsomt for af oppositionen.
Og i sidste uge måtte Ellemann erkende, at han ikke havde nok tid til jobbet som formand for Venstre, hvis han samtidig skulle sidde for bordenden i Forsvarsministeriet. Sidstnævnte måtte derfor udskiftes med Økonomiministeriet. Det fik nogle tidligere Venstre-vælgere til at miste tålmodigheden med partiet.
Ingen af delene fylder dog blandt spørgerne fra salen i Odense.
Pensionist Tove Larsen mener, at Ellemann grundlæggende har klaret aftenen godt. Hun anerkender, at partiet har et arbejde foran sig.
- Det er en svær situation, han er i. Men vi skal bare stemme på ham, siger hun.
Synes du, man får kampgejst af at være her, eller er det et parti i krise, der holder sådan et møde her?
- Jeg ville gerne sige, vi fik kampgejst af det, men det er cirka det samme, lyder det fra Tove Larsen, da klokken nærmer sig 21, og der er blevet sagt tak for i aften.
Frem til den 9. november tager Jakob Ellemann-Jensen på tur rundt i Danmark.