Ingen oprejsning til Spaniens-frivillige

Statsminister Anders Fogh Rasmussen vil ikke give en officiel dansk undskyldning til de danskere, der blev stemplet og straffet af det officielle Danmark for at kæmpe i Spanien på republikkens side i 1930´erne.

De danske Spaniens-frivillige skal ikke forvente nogen officieldansk tak for at have indledt kampen mod nazismen. StatsministerAnders Fogh Rasmussen takkede ellers for nylig de danske sabotørerunder Anden Verdenskrig i anledning af 60 årsdagen for stoppet forsamarbejdspolitikken med den tyske besættelsesmagt.

Respekt

Men ifølge Anders Fogh Rasmussen var den demokratiske valgterepublikanske regerings forgæves kamp mod general Francisco Francoi slutningen af 1930'erne ikke "entydigt" en kamp fordemokratiet.

- Jeg har stor respekt for de spaniensfrivilliges individuellebevæggrunde til at tage aktivt del i den spanske borgerkrig - selvom borgerkrigen ikke entydigt var et opgør mellem demokrati ogdiktatur, men i et vist omfang også et opgør mellem forskelligeformer for totalitarisme. Jeg ser ingen baggrund for, at regeringenskulle give undskyldninger i den forbindelse, skriverstatsministeren i et svar til SF's forsvarspolitiske ordfører,Villy Søvndal.

Villy Søvndal havde bedt Anders Fogh Rasmussen give de danskeSpaniens-frivillige i de internationale brigader den undskyldning,som de siden har bedt om. Nogle af de frivillige døde i kamp, mensandre blev fængslet, da de vendte tilbage til Danmark.

Valgt regering kontra fascisme

Konservative officerer i den spanske hær gjorde i 1936, underledelse af general Francisco Franco, oprør mod denvenstreorienterede regering, og fik støtte fra blandt andet AdolfHitler og Benito Mussolini. Borgerkrigen endte i 1939 medregeringens nederlag og indførelse af et fascistisk diktatur.Demokratiet blev atter indført efter general Francisco Francos dødi 1975.

Anders Fogh Rasmussen har takket de danske modstandsfolk, fordide "gennem sabotage mod tyskerne og samarbejde med de allieredetrodsede samarbejdspolitikerne og sikrede i sidste ende Danmark enplads på den rigtige side i kampen mod nazisterne".

Statsministeren fordømte samtidig fortidens regeringer forsamarbejdspolitikken under besættelsen, og understregede den etiskeog moralske dimension i forsvar for demokrati.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk