Inger Støjberg: Debatten har kørt i alle retninger

Hvis man kommer hertil med en helt almindelig vielsesring, skal man selvfølgelig have lov at beholde den, siger udlændingeministeren.

- Jeg ønsker at sidestille regelsættet med kontanthjælpsmodtagerne så meget som muligt, siger Inger Støjberg om ændringsforslag. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det handler om at rette op på en masse misforståelser omkring regeringens lovforslag L87, når regeringen ændrer den del af lovforslaget, der handler om politiets muligheder for at beslaglægge kontanter og værdigenstande fra asylansøgere.

Det siger udlændingeminister Inger Støjberg (V).

- Det handler om at finde en balance i tingene, og jeg kan også se, at debatten har kørt i alle retninger. Derfor er det for mig rigtig vigtigt at få præciseret, at hvis man kommer hertil med en helt almindelig vielsesring, skal man selvfølgelig have lov at beholde den, siger Inger Støjberg.

Regeringen lægger nu op til, at politiet kun skal kunne beslaglægge kontanter fra asylansøgere, hvis der er tale om mere end 10.000 kroner. Tidligere hed grænsen 3.000 kroner.

Samtidig skal det kun være muligt at beslaglægge værdigenstande som ”vielsesringe, forlovelsesringe, familieportrætter, hæderstegn og lignende”, hvis der er tale om genstande til en værdi på langt over 10.000 kroner, og hvis der ikke er en særlig affektionsværdi tilknyttet den enkelte genstand.

- Jeg ønsker at sidestille regelsættet med kontanthjælpsmodtagerne så meget som muligt. Når det er vigtigt, er det fordi, vi i Danmark har et helt grundlæggende princip om, at hvis man kan forsørge sig selv, så skal man. Det er et princip, men det er også en værdi i Danmark og noget, der gælder for alle, der har boet og levet i Danmark i hele deres liv. Derfor skal det selvfølgelig også gælde for asylansøgere, siger Inger Støjberg.

- Hvis man kommer hertil med et ur eller en mobiltelefon, så betragter vi det som brugsgenstande, og så skal man selvfølgelig også have lov at beholde det. Og kommer man hertil med smykker, som man har arvet og som har en særlig værdi for én, og det er der jo mange smykker, der har, jamen, så får man lov at beholde dem.

Ændringerne kommer, efter at Inger Støjberg tidligere på ugen lovede at præcisere lovforslaget, som har fået hård kritik fra både partifæller og politiske modstandere, ligesom udenlandske medier har fokuseret kraftigt på den del af forslaget, der omhandler beslaglæggelse af flygtninges værdigenstande.

Ændrer I det, fordi I er kommet i modvind på grund af lovforslaget?

- Nej, jeg ændrer det her, fordi jeg tror på, at det er bedst, at vi prøver at sidestille beløbsgrænserne så meget som overhovedet muligt med kontanthjælpsmodtagere, velvidende at man ikke én til én kan sige, at man er i samme situation, hvis man er kontanthjælpsmodtager, som hvis man er asylansøger, siger Inger Støjberg.

- Omvendt bliver det noget nemmere for alle at håndhæve de her regler.