Inger Støjberg forsvarer 'dræn sumpen'-kommentar: 'Vi har en regering, der er magtfuldkommen'

Udtrykket er et helt gængs udtryk, siger Støjberg, der afviser at have brugt det, fordi Trump har brugt det.

Det var til en traktordemonstration i Århus, at Inger Støjberg sagde, at 'Vi skal have drænet sumpen fyldt med Mette Frederiksens magtarrogance.' (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

'Dræn sumpen' fremkalder måske minder fra den amerikanske valgkamp i 2016, hvor præsident Donald Trump flere gange brugte udtrykket i sin kampagne.

Men spørger man Inger Støjberg, hvem hun var inspireret af, da hun til en traktordemonstration i Århus i lørdags sagde 'Vi skal have drænet sumpen fyldt med Mette Frederiksens magtarrogance', er det ikke Trump hun var inspireret af.

- Nu er det nok lidt meget at tillægge Donald Trump lige præcis det udtryk i og med, at det er sådan et helt gængs amerikansk udtryk, når det handler om politik, siger hun.

Hun har tidligere i dag på sin facebookside skrevet, at udtrykket også er blevet brugt af den tidligere republikanske præsident Ronald Reagan.

Da du brugte det, tænkte du så: det her er et Reagan-udtryk, det vil jeg gerne bruge?

- Jeg tænkte, at det var sådan et helt gængs amerikansk udtryk, når det handler om, at man netop ikke skal være magtfuldkommen. Og det er jo det, jeg synes er problemet med Mette Frederiksen og den regering.

Du bruger den vending til en demonstration. Hvor mange tror du, der står og hører det, der får associationer til Donald Trump, og hvor mange får associationer til Ronald Reagan?

- Det ved jeg jo simpelthen ikke. Helt ærligt tror jeg faktisk ikke, at det var sådan, så folk stod og tænkte amerikansk politik.

Når Donald Trump under og efter valgkampen har brugt udtrykket, har det ofte været som opgør med det etablerede politiske system i Washington, som han mener er korrupt.

Afstand på Christiansborg

Weekendens udtalelse fra Inger Støjberg førte hurtigt til mange reaktioner fra kollegaerne på Christiansborg.

Formand for Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, opfordrede på Twitter Venstre til at tage afstand fra brugen af udtrykket 'Dræn sumpen'.

SF's gruppeformand, Jacob Mark, pegede i sit Twitter-opslag på, at Inger Støjberg selv er med til at skabe den sump, hun vil dræne.

Og i Socialdemokratiet tager Jesper Petersen også afstand fra Inger Støjbergs retorik og henviser til flere andre episoder, hvor han mener Venstre har undergravet tilliden.

Også den tidligere venstrepolitiker Søren pind røg til tasterne for at kommentere på Støjbergs tale til traktordemonstrationen. Han har efterfølgende været tilbage i historiebøgerne, og forklarer i et nyt twitteropslag, hvornår Ronald Reagan faktisk brugte udtrykket.

Trods de mange kommentarer på Twitter holder Inger Støjberg fast, da hun i dag forklarer sin udtalelse til medierne inden Venstres gruppemøde.

- Der liggger jo det i det, at vi har en regering og en statsminister, der er magtfuldkommen. Og som også har ansat sine kammerater i statsadministrationen, siger hun.

- Vi har en regering, der har smadret et minkerhverv fuldstændig. Og nu prøver hun at krybe udenom i forhold til at erstatte de skader, som man har lidt. Det synes jeg er helt forfærdeligt, og det er sådan set det, den her demonstration handlede om, siger hun.

Ellemann og Støjberg

Efter Inger Støjberg talte for at få drænet sumpen, sagde Venstres formand, Jakob Ellemann- Jensen, at regeringen rigtigt nok skal udskiftes, hvis det står til Venstre, men at de har det fint med Statsadministrationen.

Og det er ikke første gang på det seneste, at Jakob Ellemann-Jensen har været ude med en forklaring, efter Inger Støjberg har været på enten talerstolen eller medierne generelt.

I løbet af efteråret, var Inger Støjberg flere gange ude og kommentere MeToo- og sexismedebatten.

- Debatten er præget af feministisk hævntørst med så ekstremt meget vrede, at man er på vej til at sætte vigtige principper over styr, sagde hun blandt andet i et interview med Berlingske i oktober.

En udtalelse, Jakob Ellemann-Jensen kommenterede i et facebookopslag.

- Vi skal anerkende, at der er mange følelser på spil, og at der er en række kvinder, som er blevet krænket og som har haft oplevelser, der er aldeles uacceptable. De kvinder træder nu frem. Det gør de bl.a., fordi de mener, at de ansvarlige ledelser i partier, organisationer og virksomheder ikke har handlet på advarsler og klager. At de ikke er blevet hørt. Jeg synes, det er godt, at de kvinder træder frem, og de skal tages alvorligt, skrev han.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og næstformand Inger Støjberg er ikke altid helt enige i retorikken. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Nogle uger forinden havde Inger Støjberg i et facebookopslag skrevet, at vi skal passe på ikke at blande komplimenter sammen med krænkende adfærd og overgreb.

- Det er altså to vidt forskellige ting, og vi skal passe på med, det ikke skvulper over i hinandens kar!, skrev hun dengang.

Også det havde fået Jakob Ellemann-Jensen til tasterne. I et opslag på Facebook lagde han vægt på, at Venstre tager krænkelser og sexisme meget alvorligt.