To af de største modpoler i den glødende udlændingedebat fik torsdag eftermiddag flere hundrede Folkemøde-deltagere til at forlade de solbeskinnede øl-telte på havnemolen i Allinge.
Pladsen var trang i den lille gårdhave, hvor formiddagsavisen BT havde inviteret til "Støjberg vs. Bosse" - faktisk måtte en flok på 150-200 give op og stille sig bag en mur og sætte deres lid til de ofte skrattende højtalere.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er den store bannerfører for regeringens udlændingepolitik, der er blevet strammet mere end 50 gange siden folketingsvalget, mens erhverskvinden og debattøren Stine Bosse i skarpe vendinger kritiserer netop den kurs og kræver, at Danmark er mere solidariske i en tid med massive flygtningestrømme.
- Vi skal basere vores politik på fakta, ikke følelser, og vi skal lave politik, der rent faktisk løser problemerne, lød det fra erhvervskvinden, der blandt andet fremhævede den såkaldte smykkelov, der giver mulighed for at beslaglægge visse flygtninges værdier, som "fuldstændig unødvendig".
"Nej, nej, nej"
Kort inde i debatten kom Inger Støjberg i clinch med dele af publikum, da hun konstaterede, at regeringens mange udlændingestramninger faktisk har virket og i dag betyder, at langt færre asylansøgere kommer til Danmark.
I 2015 kom der 21.000 asylansøgere til Danmark, mens tallet faldt drastisk til kun 6.200 året efter. I første kvartal af 2017 har kun 714 personer søgt om asyl i Danmark.
- Det kan kun være, fordi vi har strammet, sagde Inger Støjberg, og det fik flere tilhørere til at råbe "nej, nej, nej" - tilsyneladende i et forsøg på at lede opmærksomheden mod EU's omstridte flygtningeaftale med Tyrkiet.
En aftale der i mange iagttageres øjne har været den væsentligste årsag til, at flygtningestrømmen op igennem Europa er dæmpet gevaldigt.
Udlændinge- og integrationsministeren vendte i løbet af debatten igen og igen tilbage til den efterhånden berømte frase "antal betyder noget".
- Når vi ved, at antal betyder noget, så må der komme færre hertil. Det er alt andet lige nemmere at integrere færre end rigtig mange.
- Man har også en tendens til – det har danskerne også, når de er ude i verden – at klumpe sig lidt sammen, og derfor bliver vi nødt til at få bremset op. Det har vi også gjort, og nu håber jeg, at jeg kan få lov at være lidt mere integrationsminister end hidtil, sagde Støjberg.
Fejlagtig integration i 20-30 år
Udlændinge- og integrationsministeren mener, at integrationen er slået fejl i de sidste 20-30 år.
- Vi har simpelthen været så bange for at træde dem over tæerne, og så har vi tænkt: Lad os give dem en chance, så skal de nok falde til og komme i gang. Det gjorde de så ikke.
- Så tænkte man – og jeg har også selv abonneret på det synspunkt – okay, hvis ikke første generation gør det, så skal anden generation nok gøre det. Problemet er bare, at det skete heller ikke, sagde Inger Støjberg.
I Stine Bosses øjne er der problemer med integration, men hun kritiserede undervejs i debatten Inger Støjberg for ikke at italesætte de ting, der rent faktisk lykkes.
- Vi skal hjælpe hinanden med at tale om – det skal Inger Støjberg i særdeleshed - hvor meget der lykkes.
- At man også i nogle af de områder, der bliver kaldt ghettoer og alt muligt andet, faktisk er blevet dygtige til at arbejde sig ud af problemerne. Det skal vi også turde tale om og turde fejre, lød det fra Bosse med en slet skjult henvisning til den kage, Støjberg fejrede regeringens udlændingestramning nummer 50 med:
- Jeg tror på, at vi med politisk vilje – sammen med dine kollegaer – kan få ting til at ske. Det er det, jeg tror og håber på, sagde erhvervskvinden.
Problemet med Støjbergs kage
Netop Inger Støjbergs efterhånden berygtede kage var på forhånd udpeget som et omdrejningspunkt i debatten.
I foromtalen havde BT spurgt:
"Skal man fejre en politisk stramning med kage?"
Billedet af en smilende og kageholdende Inger Støjberg, der fejrede ”stramning nummer 50 på udlændingeområdet”, blev delt bredt på især sociale medier. PR-stuntet fik hård kritik af blandt andre Stine Bosse.
Under debatten fortsatte erhvervskvinden kritikken af Inger Støjberg.
- Jeg ville ønske, at du som integrationsminister havde spist kage, når der var kommet rigtig mange mennesker i arbejde, sagde Stine Bosse.
- Problemet med din kage er – og det har jeg lært, da jeg var lille – at man ikke håner mennesker, som er i nød og flygter fra krige og situationer, som hverken du eller jeg kan forestille os.
- Du skulle have spist kage af nogle andre årsager. Det bliver simpelthen for populistisk og poppet, sagde hun.
Inger Støjberg afviste fluks kritikken:
- Vil du så også kalde det populistisk, at jeg spiste kage, fordi vi netop havde fået en syrisk flygtning i arbejde på helt normale vilkår? Der spiste jeg kage og lagde det ud på Facebook, og det var længe inden den anden kage, sagde udlændinge- og integrationsministeren.
Afbrudt af folketingsmedlem fra Enhedslisten
Nogenlunde halvvejs blev debatten afbrudt af en højtråbende mand, som sad i et vindue i en nærliggende bygning og råbte ind i en megafon.
Den mand viste sig noget overraskende at være folketingsmedlem Henning Hyllested fra Enhedslisten.
- Må jeg bede om lidt opmærksomhed! Kammerater! Så er den gal igen! Endnu en gang sætter Christiansborg og omegn mod Bornholm i demokratiets hellige navn! Og som en anden Messias stiger politikerne ned mod folket for at vise, at demokratiet er for folket, lød det blandt andet fra Hyllested.
Efter et par minutter indstillede Henning Hyllested sin enetale og hev sine ben ind på den rigtige side af vinduet.
Over telefonen forklarer Henning Hyllested efterfølgende, hvad han pludselig lavede i det vindue.
- Det er et årligt tilbagevendende arrangement, som Allinge Bibliotek holder, og som de kalder opsang til folket. Der kommer mange folk og især politikere forbi. Konceptet er det gamle fra Tæskeholdet, hvor Jan Gintberg plejede at holde en tale til nationen, siger han.
Henning Hyllested var dog ikke bevidst om, at han med sin tale til nationen afbrød debatten mellem Inger Støjberg og Stine Bosse.
- Nej, det var jeg selvfølgelig ikke klar over - til at begynde med. Det gjorde nogen mig så opmærksom på, men det er jo vilkårene under Folkemødet. Der er mange arrangementer, og de lapper ind over hinanden og genere vel også hinanden, siger Hyllested.
I den afsluttende fase blev debatten mere ophedet, og Inger Støjberg anklagede Stine Bosse for at leve i en drømmeverden, når hun ifølge Støjberg mener, at Danmark har råd og ressourcer til at hjælpe markant flere flygtninge, end vi tager imod.
- Det er altså ønsketænkning. Du lever lidt i en drømmeverden. Undskyld mig, men det synes jeg, at du gør, og det bekymrer mig lidt, lød det fra Støjberg, der fik Bosse til at komme med denne replik:
- Men man har lov til at drømme stort, for ellers sker der jo ingenting.
Men i Støjbergs øjne mangler Bosse et stort skvæt realisme i sin tilgang til integrationen:
- Man har lov til at drømme stort, men man skal også være realistisk, og da vores velfærdssamfund blev grundlagt, var der ingen, der havde forestillet sig den nuværende situation. Vi lever i en globaliseret verden.
- Man kan ikke fortænke nogen i at ville herop og deltage i velfærdssamfundet, men jeg bliver som ansvarlig politiker også nødt til at tage bestik af situationen, hvis vi skal sikre det velfærdssamfund.