Inger Støjberg: I har ikke hørt det sidste til mig

Den tidligere udlændinge- og integrationsminister er nu også forhenværende medlem af Folketinget.

Inger Støjberg forlader folketingssalen efter, at et flertal har erklæret hende for uværdig under afstemning i Folketingssalen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Inger Støjberg er ikke længere medlem af Folketinget.

I godt fire timer sad hun på en af de bageste stole i Folketingssalen og hørte sine kolleger debattere, hvorvidt hun var værdig til at sidde netop dér.

Så var det pludselig forbi. Med et tryk på en knap fra et flertal i Folketinget, måtte hun pakke resterne af en Coca-Cola Zero ned i sin taske, tage den og en stak papirer på armen, og så forlod hun Folketingssalen.

Hun er blevet vurderet uværdig til at være folketingsmedlem af sine kolleger, og kun folketingsmedlemmer må befinde sig i Folketingssalen.

På vej ud hævede hun hånden i et vink med et bedrøvet, sammenbidt smil og lidt mere farve i kinderne end vanligt.

- Det kommer ikke som en overraskelse. Jeg har jo haft et par dage til at vænne mig til det, lyder det fra dagens helt store hovedperson, der lige skulle bruge et par minutter på at sunde sig, før hun stillede sig op foran hoben af mikrofoner og kameraer.

Dommen på 60 dages ubetinget fængsel fra Rigsretten faldt i sidste uge, og efterfølgende har parti efter parti gjort deres stilling op.

- Men jeg vil sige, at jeg vil hellere stemmes ud af mine kolleger her i Folketinget, fordi jeg har forsøgt at beskytte nogle piger, som er kommet hertil med nogle ældre mænd - som barnebrude - end jeg vil stemmes ud af den danske befolkning, fordi jeg havde vendt det blinde øje til, siger Inger Støjberg.

'Vi er naive i Danmark'

Ved sidste folketingsvalg var Inger Støjberg den politiker, som fik det fjerdestørste antal personlige stemmer, nemlig 28.420.

Hendes politiske karriere på Christiansborg går 20 år tilbage, og hun har både været politisk ordfører for Venstre, beskæftigelsesminister og som måske de fleste for alvor lærte hende at kende: udlændinge- og integrationsminister.

Men politik er ikke nødvendigvis et overstået kapitel for Inger Støjberg nu.

- Jeg tror ikke, at I skal regne med, at det allersidste er sagt fra min side, siger hun.

- Jeg mener stadig, at der er rigtig meget at kæmpe for. De danske værdier er under et gevaldigt pres. Jeg mener, at vi er naive i Danmark, og at det er uhyre vigtigt at stå fast på danske værdier.

Presseopbuddet var stort, da Inger Støjberg forlod Folketingssalen efter afstemningen om hendes værdighed. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Inger Støjberg er en politiker, der - selvom hun i den grad kan dele vandene og skabe debat - som få andre har formået at samle en skare af yderst dedikerede og loyale følgere.

Især på sociale medier er hendes rækkevidde i en liga for sig, og det har hun kunnet mærke i den seneste tid.

- Noget, der ligger mig rigtig meget på sinde, er at sige tusind tak. Først og fremmest til de tusindvis af danskere, der har støttet mig, siger Inger Støjberg.

- Der er mange, der har kæmpet skulder ved skulder med mig - også her i Folketinget. Man må sige, at især Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige i den grad har kæmpet sammen med mig i den her sag. Der er også en række af mine tidligere kolleger i Venstre, der har kæmpet bravt.

En moralsk forpligtelse

Selvom ni folketingsmedlemmer fra Inger Støjbergs tidligere parti stemte imod at rejse rigsretssagen mod hende, var det et enigt Venstre, der i dag vurderede, at Inger Støjberg ikke både kan afsone 60 dages ubetinget fængsel og være medlem af Folketinget.

Lars Løkke Rasmussen, der var statsminister, mens Inger Støjberg var udlændinge- og integrationsminister, nåede frem til samme konklusion.

Kun Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og løsgængeren Naser Khader stemte for, at Inger Støjberg fortsat var værdig til at sidde i Folketinget.

Men efter at have fået frataget sit politiske mandat og at være blevet dømt skyldig i bevidst at bryde loven af 25 ud af de 26 dommere i Rigsretten i den kun anden rigsretssag i 100 år, fortryder Inger Støjberg intet.

- Man har en moralsk forpligtelse til at beskytte barnebrude, når de kommer hertil. Det mener jeg, man har til hver en tid, og det håber jeg, at alle, der havde været i min situation, ville have gjort, siger hun.

Hun gentager, som hun sagde det, da dommen faldt, at hun tager både den og straffen til efterretning 'uden at bøje nakken'.

- Mit liv går videre, siger Inger Støjberg.

- Når først jeg har udstået min straf, så kan jeg vende tilbage - det kunne også være hertil.

Med de ord smiler hun lumsk og kigger hen over hovedet på journalisterne og fotograferne - ud i Vandrehallen på Christiansborg.

Præcisering: Denne artikel er præciseret, så det nu fremgår, at ikke blot Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige men også løsgængeren Naser Khader stemte for, at Inger Støjberg fortsat var værdig til at sidde i Folketinget.