Inger Støjberg om ghetto-udspil: Det handler også om religion

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg gæstede Debatten på DR2 til en debat om regeringens nye ghettoudspil.

I formiddags fremlagde regeringen sit nye ghettoudspil, der har til formål at gøre en ende på ghettoerne i 2030.

Til præsentationen af udspillet påpegede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en række integrationsudfordringer, og efterfølgende lød det sådan her:

- Det bør være åbenlyst for enhver, at de forhold jeg her har nævnt, hverken handler om hudfarve eller religion. Det handler om, at man ikke tager ansvar, ikke deltager eller ikke bruger de muligheder, vi har her i landet, men har valgt Danmark fra.

Samme spørgsmål blev debatteret i aftenens udgave af debatten. Adspurgt af vært Clement Kjersgaard svarede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V):

- Jo, altså når man siger, at der er mennesker her i landet, der ikke selv kan bestemme, hvem de vil giftes med, og som er underlagt social kontrol, så er det jo ikke buddhister eller jøder. Så er det jo muslimer. Det synes jeg lige så godt, at vi kan sige.

Dialogen mellem programmets vært og integrationsministeren fortsætter:

Så det handler om religion?

- Det gør det i det omfang, at religion begrænser, og det er der en række muslimer, der oplever i Danmark, siger Inger Støjberg.

Så når statsministeren ved Folketingets åbning siger, at det ikke handler om religion, og når han gentager det i dag ved præsentationen af udspillet - så tager han fejl? Det handler om religion?

- Der lever også muslimer i Danmark, som lever et helt almindeligt dansk hverdagsliv. Men der lever sandeligt også - desværre - mange muslimer i Danmark, der ikke lever et fuldstændig almindeligt dansk hverdagsliv, siger Inger Støjberg.

Så det handler om religion?

- Ja, det gør det da over for nogle. Det synes jeg da lige så godt, at man kan sige. Det er jo ikke jøder, der begrænser deres døtre i form af social kontrol. Det er jo ikke buddhister, der går ind og begrænser.

Men hvis du har ret i det, så tager statsministeren fejl, når han siger, at det ikke handler om religion?, spørger vært Clement Kjersgaard.

- Nej, for statsministeren siger jo i samme sætning, at man ikke skal begrænse hinanden. Det sagde han også her: At der er nogle, der ikke lever et frit liv. Der henviser han jo ikke til buddhister i Danmark. Der henviser han til de muslimer i Danmark, som netop går ind og begrænser via social kontrol.

Man må tro, at det er sætninger, som statsministeren har tænkt igennem, når han til Folketingets åbning siger, ”det handler ikke om religion”, og når han gentager det i dag til præsentationen af udspillet. Du siger: Det gør det, det handler om religion.

- Det gør det også. Det handler om begge dele, siger Inger Støjberg.

Se hele udsendelsen af Debatten på DR2 med Clement Kjersgaard, hvor regeringens ghettoudspil bliver debatteret: