Inger Støjberg præsenterer 30 folketingskandidater med kendte navne på listen

Der er blandt andre en række tidligere DF'ere på listen.

Inger Støjberg lancerede sit parti 23. juni i år. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Flere frafaldne folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti er at finde på listen over folketingskandidater for Inger Støjbergs parti Danmarksdemokraterne, som er blevet præsenteret i dag.

Der er tale om hele syv personer, som har forladt Dansk Folkepartis folketingsgruppe, efter Morten Messerschmidt blev formand.

Udover Peter Skaarup, der allerede tidligere har sagt, at han skifter til Danmarksdemokraterne, drejer det sig om Lise Bech, Dennis Flydtkjær, Hans Kristian Skibby, Karina Adsbøl, Søren Espersen og Jens Henrik Thulesen Dahl.

Men det er langt fra hele listen, der består af i alt 30 navne inklusiv Inger Støjberg selv. Kandidaterne er spredt ud over hele landet.

- Jeg synes, det er et bredt hold på alle mulige måder, siger Inger Støjberg.

Hun har brugt sin sommer på at holde samtaler med potentielle kandidater, fordi partiet endnu ikke har etablerede lokalforeninger til at vælge kandidaterne.

Og selvom partiet ikke har præsenteret særlig meget politik endnu, så er hun helt tryg ved, at alle i partiet mener det samme.

- Vi har jo snakket meget politik. Og så er vi faktisk også allerede nu gået igang med at udvikle politik, og det kommer drypvist. Jeg er ikke i tvivl om, at det her kommer til at fungere rigtig godt, siger hun.

En af de tidligere DF'ere, der nu stiller op for Danmarksdemokraterne, er Søren Espersen. Han tror på, at Inger Støjberg kan være med til at sikre blå blok en valgsejr.

- Hun taler til folk på en måde, så de forstår det. Hun er eftertænksom og venlig, og der er ingen skjulte dagsordener, når Inger Støjberg er ude blandt vælgerne, lyder Søren Espersens rosende ord til sin nye partiformand.

Er der nogle politiske forskelle på DF og Danmarksdemokraterne?

- Der vil være mange forskelle, men der vil også være mange ting, vi er enige om. Sådan har det vi det også med Konservative og Venstre.

Det er knap to måneder siden, at Søren Espersen meldte sig ud af DF, og i dag blev det offentliggjort, at han er folketingskandidat og medlem af Inger Støjbergs parti Danmarksdemokraterne. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Er det fordi, at du er mere politisk enig med Danmarksdemokraterne, eller er det på grund af ledelsen af de to partier, at du skiftede parti?

- Det er klart, at det er Inger, der er boss i det her foretagende. Hun kan styre det med en god ånd, hygge og venskab. Det har vi allerede mærket, når vi har mødtes i kandidatsammenhænge.

- Så det er en helt ny positiv og pragmatisk tilgang til mange ting uden protestpartiets vrede.

Var du blevet i DF, hvis der havde været mere hygge og bedre stemning?

- Det, tror jeg næsten, giver sig selv. Det var efterhånden et miljø, som jeg ikke kunne være i, men det vil jeg meget nødig gå mere ind i.

- Nu er det fortid, og vi kommer også til at samarbejde med DF på mange felter, når vi kommer i Folketinget. Det er der ingen tvivl om, siger Søren Espersen.

Tidligere V-folk er også på listen

Det er ikke kun tidligere DF'ere, der er at finde på kandidatlisten fra Danmarksdemokraterne. Inger Støjberg har også været en tur hos sit gamle parti, Venstre, for at hente nogle kandidater.

Der er blandt andet fire byrådsmedlemmer, som har repræsenteret Venstre, som nu er skiftet til Danmarksdemokraterne.

Det gælder blandt andet i Aalborg Kommune, hvor Peter Lindholt, som hidtil har siddet i byrådet for Venstre, nu har meldt sig ud af partiet og i stedet stiller op for Danmarksdemokraterne. Det oplyser han på Facebook.

Ifølge Danmarksdemokraterne har 13 af de 30 folketingskandidater baggrund i Dansk Folkeparti, 11 har baggrund i Venstre og én i Konservative.

Stiller op i Nordjylland

Samtidig fremgår det af listen, at Inger Støjberg stiller op i Nordjylland. Det er den samme valgkreds, som statsminister Mette Frederiksen (S) stiller op i.

- Jeg bor i Nordjylland, og jeg synes, at det ville være meget naturligt at stille op i Nordjylland, siger Inger Støjberg.

Mette Frederiksen stiller også op i Nordjylland. Hvordan ser du frem til en valgkamp, hvor du og statsministeren stiller op i Nordjylland?

- Det glæder jeg mig selvfølgelig til. Jeg har boet i Nordjylland i 21 år, så jeg kender det godt, og det bliver spændende at føre valgkamp sammen med og imod Mette Frederiksen.

Men har du valgt Nordjylland for at komme i en direkte duel med Mette Frederiksen?

- Jeg har valgt Nordjylland, fordi jeg bor i Nordjylland.

Flere folketingsmedlemmer end DF

Indtil i dag var Peter Skaarup Danmarksdemokraternes eneste folketingsmedlem, men nu har partiet i alt syv medlemmer af Folketinget.

Dermed er partiet også større end DF, der kun har seks pladser i Folketinget.

Med de syv medlemmer af Folketinget får Danmarksdemokraterne også mere økonomisk støtte og mulighed for at få flere konsulenter tilknyttet, skriver Ritzau.

I den seneste meningsmåling, som Epinion har lavet for DR, står Inger Støjbergs parti til at storme ind i Folketinget med 10,8 procent af stemmerne. Det ville ifølge meningsmålingen give partiet 20 mandater.

- Nu er et jo meningsmålinger, og et andet er valgresultatet, så nu spiser vi lige brød til, siger Inger Støjberg.

Danmarksdemokraterne fik på rekordtid indsamlet de 20.182 vælgererklæringer, der skal til for at et parti kan blive opstillingsberettiget, og de blev officielt godkendt den 8. juli.