Inger Støjberg slukker drømmen hos Dansk Folkeparti: 'Vi må respektere, at det ikke er nu, hun skal returnere til dansk politik'

Hun er 'landet rigtig godt på begge ben', men lader fire kandidater stå tilbage i kampen om at blive DF's nye formand.

Der venter nye, 'spændende' ting fra hendes side, lover Inger Støjberg. Men hun afviser at gå efter formandsposten i Dansk Folkeparti. (Foto: BAX LINDHARDT © BAX)

Inger Støjbergs navn kommer ikke til at stå på stemmesedlen, når Dansk Folkeparti skal vælge en ny formand om godt og vel to uger.

- Jeg er ikke kandidat, lyder den korte kommentar fra hende på dagen, hvor fristen til at melde sig som kandidat til formandsposten udløber.

Med den knuses DF'ernes drøm om, at hun kunne valse ind i det splittede parti som en samlende figur, alle ville stille sig bag.

I det hele taget er der noget lidt spøjst ved, at Inger Støjberg oftere og oftere er blevet nævnt, siden Kristian Thulesen Dahl annoncerede sin tilbagetrækning fra formandsposten efter et kommunalvalg, hvor Dansk Folkeparti blev mere end halveret.

Hun er ikke medlem af partiet, og det ville kræve en dispensation fra partiets regler, hvis hun ville stille op som formand. Den slags aspirationer kræver nemlig minimum fire måneders medlemskab.

Så har hun også udsigt til at skulle afsone 60 dages fængsel, efter at Rigsretten kendte hende skyldig i at have givet en ulovlig instruks om at skille alle asylpar ad, hvor den ene part var under 18 år.

Alligevel ærgrer det Kristian Thulesen Dahl, at Inger Støjberg ikke "vil byde sig til" i Dansk Folkeparti.

- Alle de DF'ere, jeg kender, de vil synes, at hun én til én passer ind i partiet og ville være rigtig god for os, siger han.

- Omvendt må vi også respektere, at hun i den situation, hun er i - og det er en ret speciel situation - ikke synes, at det er nu, hun skal returnere til dansk politik.

Kristian Thulesen Dahl sagde allerede for en måned siden, at Inger Støjberg ville kunne være en god arvtager - også efter hendes rigsretsdom.

Har du forregnet dig lidt i forhold til, om hun overhovedet havde ambitioner om det?

- Nej, det tror jeg ikke. Omstændighederne taget i betragtning er vi bare kommet dertil, hvor vi er. Der har været en rigsretssag. Hun er blevet dømt - det synes jeg er rigtig, rigtig træls og urimeligt, men det er hun - og nu skal hun igennem det.

- At hun ikke synes, at hun kan det, samtidig med at hun står i spidsen for Dansk Folkeparti, det forstår jeg godt, og det har jeg respekt for.

Han vil ikke udtale sig om, hvem han så mener skal tage over efter ham.

Ekslusiv takke-mail

Selvom Inger Støjberg ikke stiller op som formand i Dansk Folkeparti, er dagen, hvor fristen for at melde sig som kandidat udløber, dog også dagen, hvor hun gav lyd fra sig for første gang, siden hun blev erkæret uværdig til at sidde i Folketinget.

- Jeg var nede at suge grundvand i nogle dage, men jeg er landet rigtig godt på begge ben, og der venter en masse spændende ting fremadrettet, siger hun i en video på sin hjemmeside.

Hun afviser at stille op til interview med DR Nyheder og oplyser kun, at hun ikke er kandidat til Dansk Folkepartis formandspost og heller ikke er medlem af partiet.

Alligevel har hun sendt en mail til alle Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer og ansatte, hvor hun takker for den store opbakning, hun har fået i forbindelse med rigsretssagen - fra sagens start til slut.

  • Morten Messerschmidt (DF) er forbi Inger Støjberg under mødet i Folketingssalen, hvor der skal stemmes om, hvorvidt Inger Støjberg er værdig til at sidde i Folketinget efter rigsretsdommen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Pia Kjærsgaard (DF) med en hånd på Inger Støjbergs skulder under møde i Folketingssalen, hvor der stemmes om, hvorvidt Inger Støjberg er værdig til at sidde i Folketinget efter rigsretsdommen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Også Lise Bech (DF) var blandt dem, der gav udtryk for sin opbakning til Inger Støjberg under hendes sidste møde i Folketingssalen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
1 / 3

- I var også klare, da dommen faldt. Varme ord, opbakkende mails og beskeder og en støttende skulder. Men I var der bestemt også den dag, da jeg blev erklæret uværdig til at sidde i Folketinget, og I drømmer ganske enkelt ikke om, hvad det betød for mig, skriver hun i mailen, som DR Nyheder er i besiddelse af.

Den dag takkede hun også Nye Borgerlige og de medlemmer af hendes tidligere parti, Venstre, som har støttet hende, men i dag går takken kun til Dansk Folkeparti.

Én ting kan man konkludere: Inger Støjberg er ikke færdig med dansk politik.

Hun slutter mailen af med ordene:

- I må love mig, at I passer rigtigt godt på hinanden, og så vil jeg glæde mig til – på den ene eller anden måde – at blive en del af Folketinget igen.

'Hun er meget velkommen' - uanset posten

Inger Støjbergs afvisning efterlader fire kandidater i kampen om at blive Dansk Folkepartis nye formand.

Byrådsmedlem i Roskilde og tidligere folketingsmedlem Merete Dea Larsen, byrådsmedlem i Hjørring Erik Høgh-Sørensen, byrådsmedlem i Stevns og tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen stiller op - foruden partiets nuværende næstformand, Morten Messerschmidt, der stiller op i et parløb med EU-parlamentariker Peter Kofod.

- Hvis hun kommer og siger, at hun vil være formand, så viger jeg pladsen, sagde Morten Messerschmidt om Inger Støjberg, allerede da han meldte sit kandidatur.

Han håber stadig, at hun har lyst til at være en del af Dansk Folkeparti.

- Hun er meget velkommen, uanset på hvilken post det så måtte være, siger han.

- Jeg betragter Inger Støjberg som en rigtig dygtig politiker og en meget, meget stærk personlighed, og jeg håber virkelig, at hun finder en platform, hvor hun også kan agere politisk.

Fristen for at melde sig som kandidat til formandsposten i Dansk Folkepart udløber i aften, fredag klokken 23.59.

FacebookTwitter