Inger Støjberg vil have Danmarksdemokraterne i regering

Partiformanden vil med i en regering efter et folketingsvalg, hvis partiet får opbakning, siger hun.

Inger Støjberg, partiformand i Danmarksdemokraterne. (Foto: © Thomas Boel, DR)

Danmarksdemokraterne er ikke blevet valgt til Folketinget endnu. Der er heller ikke udskrevet valg til Folketinget, men ikke desto mindre er ambitionerne store hos partiformand Inger Støjberg.

Hun vil sammen med sit parti i regering. Det siger hun i et længere interview med Berlingske.

Og det skal være en blå regering, hvor Venstre, Støjbergs tidligere parti, og De Konservative er grundstammen. Hvordan den præcise konstellation i en potentiel blå regering efter et folketingsvalg skal være, vil hun ikke sige.

Men hvis vælgertilslutningen ved et folketingsvalg tillader det, så ser hun Danmarksdemokraterne i en regering. Hun har i sin politiske karriere prøvet både at være minister og sidde i regering, men samtidig også være uden for regering.

Og det er som medlem af regeringen, at man har størst indflydelse, påpeger hun.

- Hvis vælgerne giver os opbakning, og hvis vi kan forhandle os frem til et godt politisk grundlag, er vi som parti ikke bange for at tage det ultimative ansvar på os, siger Inger Støjberg til Berlingske.

Står til at brage ind i Folketinget

I den seneste meningsmåling foretaget af Epinion for DR og Altinget står Danmarksdemokraterne med Inger Støjberg i spidsen til at få 10,8 procent af stemmerne. Ved et folketingsvalg vil det kunne veksles til 20 mandater.

I skrivende stund har Danmarksdemokraterne otte medlemmer af Folketinget. Ingen af dem er dog valgt ind i Folketinget som medlem af Danmarksdemokraterne, men derimod tidligere løsgængere, som har meldt sig ind i partiet.

Inger Støjberg har tidligere fortalt om, hvordan hun ser Danmarksdemokraterne være "et parti for folk, som vi er flest", selvom partiet ikke har et fuldstændigt udfærdiget partiprogram endnu.

Partiet melder sig også ind i en blå blok, hvor der i forvejen er tætpakket med partier.

Hvorfor er der behov for et borgerligt parti mere?

- Det er der, fordi der er nogle ting, som der mangler fokus på. Og det er blandt andet det faktum, at forbindelseslinjerne efter min mening er blevet svagere over tid. Og at fokus har været alt for stort på nogle politikområder, som simpelthen ikke vedrører os helt almindelige danskere, sagde Støjberg til DR i sommer.

Partiformanden vil ikke ud med, hvor stor en vælgertilslutning det kræver, før Danmarksdemokraterne efter et folketingsvalg vil have nok opbakning til at gå med i regering.

- Alt afhænger selvfølgelig af valget. Men jeg synes, det er vigtigt ærligt og åbent at få sagt til vælgerne før valget, at vi ikke er et protest- eller enkeltsagsparti – vi er et indflydelsesparti, der går efter at komme i regering, siger Inger Støjberg til Berlingske.

Det handler om at få en blå statsminister

Inger Støjberg lægger i interviewet med Berlingske ikke skjul på, at det først og fremmest handler om at få en statsminister, som hører hjemme i den blå blok.

Men hvem af de to fra blå blok, der har meddelt sit kandidatur til statsministerposten, Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K), Inger Støjberg og Danmarksdemokraternes pil vil pege på, ønsker hun ikke at svare på.

I den seneste meningsmåling foretaget af Epinion for DR og Altinget, som er publiceret 22. september, står Konservative til at blive en anelse større end Venstre.

De Konservative står således til 13,4 procent af stemmerne, eller 25 mandater, mens Venstre står til 11,9 procent af stemmerne, hvilket svarer til 22 mandater.