Inger Støjberg vinder kampvalg stort og er Venstres nye næstformand

Med stemmerne 577 mod 206 vinder Inger Støjberg næstformandsposten i Venstre over Ellen Trane Nørby.

Inger Støjberg er valgt som Venstres nye næstformand.

Med en overbevisende sejr i et kampvalg med Ellen Trane Nørby kan Inger Støjberg nu kalde sig Venstres nye næstformand efter Kristian Jensen. Og nu har hun ét mål:

- Vi skal samle os om Jakob, og vi skal gøre Jakob til statsminister, siger Inger Støjberg fra talerstolen ved Venstres ekstraordinære landsmøde til partiets nyvalgte formand, Jakob Ellemann-Jensen.

De to er blevet valgt, efter Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen begge trak sig fra deres poster på et dramatisk hovedbestyrelsesmøde den 31. august.

- Det har gjort ondt på mig at se vores parti i den forfatning, vi har været i. Fløjkrige og magtkampe har været ved at rive os midtover, siger Inger Støjberg videre i sin tale i Herning Kongrescenter.

Her vandt hun kampvalget med 577 stemmer mod Ellen Trane Nørbys 206.

- Jeg tror, det er godt for Venstre, at valget er faldet så klart ud, siger Inger Støjberg.

Både hun og Ellen Trane Nørby understregede flere gange i deres taler, at valget i dag skal sætte punktum for lang tids fløjkrige i partiet.

- I ved, jeg er en værdikriger. Men jeg er ikke en fløjkriger. Og en ting, der står tindrende klart, er, at vi kun bliver svagere af fløjkrige, sagde Inger Støjberg i sin kandidattale, hvor hun også satte nogle ord på baglandets kritik af, at partitoppen på Christiansborg ikke har været god nok til at lytte til de lokale Venstre-folk.

- Vi skal huske at kære os om, at vi er et medlemsbåret parti. Venstre er ikke - og skal ikke være - et topstyret kampagneparti. Venstre er netop stærkt, fordi vi har så mange stærke medlemmer, der er engagerede i deres lokalsamfund.

'Jeg bager masser af kager, og det bliver jeg da ved med'

I løbet af sine fire år som udlændinge- og integrationsminister har Inger Støjberg flere gange skabt stor debat og delt vandene - også internt i Venstre. Det udløste blandt andet kritik fra flere partifæller, da hun valgte at fejre sine første 50 udlændingestramninger med en kage.

Flere har sagt, at du mere er en deler end en samler. Hvad vil du gøre nu for at samle partiet?

- For det første er jeg utroligt glad for den tillid, der er blevet vist i dag. Det forpligter. Vi skal have samlet partiet. Nu skal vi tage fat på arbejdet, og det gør vi allerede på mandag, siger Inger Støjberg.

Skal du til at lægge bånd på dig selv?

- Som jeg både har sagt på vores turné rundt i landet og også her i dag, så tror jeg virkelig, at vi skal passe på med at pille personlighederne ud af hinanden. Men det ændrer jo ikke på, at vi skal blive endnu bedre til at lytte til hinanden, end vi har været tidligere.

På spørgsmålet om, hvorvidt hun skal fejre sejren med en kage, svarer Støjberg, at hun ikke ved, om det bliver med flødeboller, is eller kage:

- Men jeg bager masser af kager, og det bliver jeg da ved med at gøre.

Tør du stå her i dag og sige, at der ikke er mere uro i Venstre?

- Jeg kan i hvert fald sige, at jeg vil gøre alt, hvad jeg overhovedet kan, for at det skal være historie – og en historie, vi har lært af.

Støjberg: 'Vi har brug for alle Ellens evner og enorme viden'

Ellen Trane Nørby tabte kampvalget om at blive næstformand for Venstre, men bakker fuldt op om Inger Støjberg. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Efter valget fik Inger Støjberg igen ordet på det ekstraordinære landsmøde, og det brugte hun blandt andet til at takke Ellen Trane Nørby:

- Ellen, jeg vil gerne sige mange tak for en rigtig god valgkamp.

- Vi har kendt hinanden i rigtig mange år, og du er i den grad en kapacitet for Venstre, og det ændrer dette valg jo på ingen måde på. Vi skal bruge alle dine evner og den enorme viden, du ligger inde med, sagde Inger Støjberg.

Efterfølgende fik Ellen Trane Nørby også ordet, og det brugte hun til at lykønske både Jakob Ellemann-Jensen med formandsposten og Inger Støjberg med næstformandsposten.

- Nu skal vi stå sammen, og vi skal fremad sammen.

- Vi skal bakke op om Jakob og Inger og vores parti. Vi er ét parti, sagde Ellen Trane Nørby.

Som sidste mand på talerstolen rundede Jakob Ellemann-Jensen det ekstraordinære landsmøde af med at takke Ellen Trane Nørby for hendes indsats for partiet. Og direkte henvendt til sin nye næstformand sagde Jakob Ellemann-Jensen:

- Det, tror jeg, bliver godt, det her. Jeg glæder mig til samarbejdet.

Opdateret med video.