Institut efter Sass-melding: Danske domstole har strammet op på udvisningsdomme

Henrik Sass Larsen bør være mere forsigtig i sine udtalelser, mener direktør for Institut for Menneskerettigheder.

- Vi kan nu konstatere, at de danske domstole ikke sidenhen har gentaget nogle af deres tidligere milde udvisningsdomme, siger Jonas Christoffersen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Som førende politiker bør Henrik Sass Larsen være mere forsigtig med at bruge formuleringer som, at man skal "rode sig ud af" de internationale konventioner.

Sådan lyder det fra direktør Jonas Christoffersen fra Institut for Menneskerettigheder, der konstaterer, at der allerede er en bevægelse i fuld gang, hvor den enkelte stat får mere råderum i følsomme sager.

Henrik Sass Larsen sagde onsdag aften i TV2 News-programmet Pind & Sass, at Danmark bør rode sig ud af internationale konventioner og domstole, så vi igen får herredømmet tilbage.

- Efter min opfattelse har menneskerettighedsdomstolen i stigende grad i løbet af de seneste 15 år ændret praksis. Man har givet mere råderum til staterne, og den udvikling fortsætter:

- Derfor skal man passe på med at gå tilbage til en meget firkantet opfattelse af, at vi skal rode os ud af noget, som vi har stor gavn af, nemlig internationalt og globalt samarbejde om menneskerettigheder, siger Jonas Christoffersen.

Danmark kan udvise flere

Herhjemme har særligt sagen om Gimi Levakovic, der har fået over 20 domme i Danmark, skabt røre.

Højesteret afgjorde for et par år siden, at det ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, hvis han blev udvist, blandt andet fordi han har familie i Danmark.

Sidste år dokumenterede Institut for Menneskerettigheder, at de danske domstole generelt var gået længere i beskyttelsen af kriminelle udlændinge end Menneskerettighedsdomstolen.

Det gav en ny forståelse i debatten om menneskerettigheder og udvisning, lyder det fra Jonas Christoffersen.

- Vi kan nu konstatere, at de danske domstole ikke sidenhen har gentaget nogle af deres tidligere milde udvisningsdomme, så der er strammet op på udvisningsområdet.

- Vi har dels strammet op herhjemme og dels sendt nogle signaler i Europa og til domstolene sammen med de 46 andre lande i Europarådet. Så det har haft konsekvenser, siger Jonas Christoffersen.

Muligheder inden for systemet

Han henviser også til, at Danmark sidste år var formand for Europarådet og havde som topprioritet at skabe mulighed for at udvise flere hårdkogte kriminelle med udenlandsk baggrund.

- Der er muligheder for at arbejde inden for systemet for at bevæge menneskerettighederne et sted hen, hvor man synes, de er bedre politisk set ud fra det ståsted, man nu engang har.

- Det har Danmark også gjort, ikke mindst det seneste års tid, hvor vi har været formand for Europarådet, siger direktøren.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, siger, at Henrik Sass Larsens melding om, at Danmark skal "rode sig ud af" internationale konventioner og domstole, bare skal opfattes som "en frisk bemærkning".

Det er partiets officielle politik at stå vagt om de internationale konventioner, lyder det.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få et interview med både Henrik Sass Larsen og S-formand Mette Frederiksen. Til Ritzau siger Mette Frederiksen, at hun ikke er enig i, at Danmark skal træde ud af nogen konventioner.

- Men jeg vil gerne slå fast, også så det ikke kan misforstås, at Danmark i vores øjne ikke skal udtræde af nogen konventioner, og vi kommer ikke til at arbejde for, at det bliver tilfældet, siger Mette Frederiksen.

Facebook
Twitter