Integrationsydelse vækker bekymring: 'Chokerende højt tal'

40.000 kan i 2017 se frem til at modtage lav integrationsydelse, hvis regeringen kommer i mål med udlændingeforhandlinger.

Dansk Røde Kors generalsekretær, Anders Ladekarl. (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Scanpix)

Nye tal fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet viser, at 40.100 personer kan forvente at blive sat ned på den lave integrationsydelse i 2017.

Det sker, hvis regeringen kommer igennem med sine planer i de udlændingeforhandlinger, der i øjeblikket foregår på Christiansborg.

Og det møder kritik fra flere organisationer.

- Jeg synes, det er et chokerende højt tal, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.

- Integrationsydelsen kommer til at betyde fattigdom blandt de mennesker, der er på den, tilføjer han.

Røde Kors frygter, at den lavere ydelse gør det sværere at deltage i et normalt liv i Danmark, ligesom børn i familier på den nye lave ydelse får svært ved at følge med de jævnaldrende i skolen.

Rådet for Socialt Udsatte mener, den nye ydelse vil føre til forarmelse blandt mange mennesker, mens Dansk Flygtningehjælp forudser sociale problemer, hvis disse mennesker ikke kan finde arbejde, som regeringen lægger op til.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mener til gengæld, at ordningen bliver et rigtig godt incitament for flygtninge til at komme ud på arbejdsmarkedet.

- Meningen er jo ikke, at man skal være på integrationsydelsen i mange år. Meningen er, at man skal ud på arbejdsmarkedet. Og helt ærligt, hvis man har været i Danmark i for eksempel fem år, er det på tide at komme i arbejde. Integrationsydelsen er et rigtig godt incitament til netop at komme ud på arbejdsmarkedet, siger hun.

  • Fakta

  • Sammenligner man med kontanthjælp, der fortrinsvis gælder for personer fyldt 30 år, vil enlige uden børn fyldt 30 år fremover modtage 5.945 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod i dag op til 10.849 kroner før skat i kontanthjælp om måneden.

  • Et ægtepar fyldt 30 år med børn vil fremover modtage i alt 16.638 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod 28.832 kroner før skat i kontanthjælp om måneden.

  • Personer, der modtager integrationsydelse, kan modtage et dansktillæg på 1.500 kroner om måneden, når de har bestået prøve i 'Dansk 2'.

  • Kilde: Integrationsministeriet