Intern advarsel sendt rundt i Forsvaret: 'Særdeles bekymrende', hvis soldater tager til Ukraine

Danske soldater risikerer jobbet, hvis de tager til Ukraine for at kæmpe.

En ukrainsk soldat i landets næststørste by Kharkiv. (Foto: © SERGEY BOBOK, AFP or licensors)

Toppen i Forsvarskommandoen frygter for konsekvenserne, hvis danske soldater rejser til Ukraine for at tage del i en væbnede kamp mod Rusland.

Det afslører en mail, som ledelsen i Forsvarskommandoen har sendt rundt i de interne systemer.

DR Nyheder er i besiddelse af mailen. Den viser, at Forsvaret er meget optaget at holde danske soldater væk fra fronten.

'Forsvarskommandoen er særdeles bekymret for perspektiverne, såfremt Forsvarets ansatte melder sig til tjeneste i krigen i Ukraine.', står der i mailen.

Forsvarskommandoen har afvist at stille op til interview, men har i stedet sendt et skriftligt svar.

Her fremgår det, at der på nuværende tidspunkt ikke er konkrete tilfælde med danske soldater, der er rejst til Ukraine.

'Den interne kommunikationslinje omhandlende ansatte i Forsvaret og deltagelse i krigen i Ukraine er kommet til på baggrund af interne overvejelser og forespørgsler fra chefer i Forsvaret om rammerne, såfremt de skulle modtage spørgsmål fra ansatte', står der i svaret.

Vil ikke være part i konflikt

Grundlæggende er Forsvaret bekymret for, at Danmark vil blive anset som en direkte part i konflikten, hvis danske soldater dukker op ved fronten.

'Danmark er ikke part i konflikten. Imidlertid vil det, i forhold til Danmarks eventuelle partsstatus i konflikten, kunne tillægges vægt, om ansatte i det danske forsvar tager del i konflikten på ukrainsk side, og det vil kunne bidrage til en fejlagtig opfattelse af Danmark som part i konflikten,' skriver Forsvarskommandoen i den interne mail.

Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, er enig.

- Hvis danske soldater bliver taget til fange eller slået ihjel, og russerne kan finde ting på dem, der viser, de kommer fra Danmark og har en tilknytning til det danske forsvar, så kan de netop lave den kobling, at de tror, soldaterne faktisk er udsendt af den danske stat, selv om det ikke er tilfældet. På den måde bliver Danmark pludselig en part i krigen, siger han.

Og det kan få vidtrækkende konsekvenser, hvis det ikke længere er en krig mellem Rusland og Ukraine, men mellem Rusland og Nato.

- Vi ønsker jo ikke, at russerne skal begynde at angribe Danmark eller gå i krig med andre Nato-lande. Vi prøver alt, hvad vi kan at undgå, at krigen breder sig fra Ukraine til Natos territorium, og det kan eskalere til en atomkrig. Det er jo den store bekymring, at hvis det her stikker af, så kan vi stå med en atomkrig i Europa, siger Peter Viggo Jakobsen.

Forståelse hos soldater

Det kan også få betydning for soldaternes ansættelse, hvis de tager af sted. En rejse til Ukraine kan få konsekvenser for den sikkerhedsgodkendelse, som soldaterne skal have for at være ansat i Forsvaret.

Tom Block, formand for soldaternes fagforening Hærens Konstabel- og Korporalforening kan godt forstå, hvorfor forsvarstoppen advarer de ansatte soldater i Forvaret mod at drage i krig i Ukraine.

- Det kan jeg faktisk godt, selv om man kan have stor forståelse for deres gerning, fordi det er supertrist og tragisk det, vi ser dernedefra. Vi soldater er jo nu engang sådan, at vi gerne vil hjælpe, hvor vi kan. Men jeg må jeg bare sige, at jeg har fuld forståelse for Forsvarets bekymringer, fordi det er en meget højspændt konflikt.

- Bliver du taget til fange dernede, så er du lige pludselig en meget lille brik i et meget stort spil. Putin har været meget utilregnelig indtil videre, så hvad det ikke ville kunne bruges til. Propaganda kan bruges til mange ting, siger Tom Block.

Ifølge Mykhailo Vydoinik er det folk med militærerfaring, der har meldt sig frivilligt.

Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinik, siger, at mere end 100 danskere allerede er ved fronten i Ukraine. Han siger, mange har militærerfaring, men de er ikke ansatte i Forsvaret lige nu.

Kan du forstå, at Rusland ser Danmark som et land, der deltager i krigen, hvis danskeren er med i krigen på jeres side?

- Vi er ligeglade med, hvad russerne mener, siger Mykhailo Vydoinik.