Intern ballade og forbud mod sjofle jokes: 10 ting du skal vide om weekendens politiske stormøder

Få overblikket over en heftig weekend i dansk politik.

Pia Kjærsgaard fik en hovedrolle, da Dansk Folkeparti holdt årsmøde. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Konservative og De Radikale holdt alle deres årlige møder med baglandet i denne weekend.

Her kan få du et hurtigt overblik over de vigtigste ting, der skete de fire steder.

1

Henriksen vandt kampvalg

Martin Henriksen på talerstolen. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Op til årsmødet i Dansk Folkeparti var der intern uro og ballade i partiet. To grupperinger stod stejlt over for hinanden.

På den ene side den tidligere EU-parlamentariker Anders Vistisen og hans allierede Peter Kofod.

På den anden tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen og Erik Høgh-Sørensen, der sidder i regionsrådet i Nordjylland.

Og tre af kamphanerne skulle i valg om en plads i hovedbestyrelsen.

Martin Henriksen trak det længste strå, da han vandt valget. Hverken Anders Vistisen eller Erik Høgh-Sørensen fik en af de tre pladser, der var i spil.

2

Kjærsgaard holder dør på klem for comeback

Pia Kjærsgaard får en mere fremtrædende rolle i Dansk Folkeparti. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Pia Kjærsgaard gjorde ikke ligefrem noget for at tale konflikterne i Dansk Folkeparti ned, da hun ankom til årsmødet.

Hun sagde nemlig, at hun ikke vil afvise et comeback som formand, hvis kommunalvalget til november giver en ny vælgerlussing.

- Det er ikke den dagsorden, jeg har lige nu. Lige nu har jeg en dagsorden om, at kommunalvalget skal gå så godt som muligt. Der er et par måneder til, og et par måneder i dansk politik er lang tid.

Du siger "lige nu". Betyder det, at det kan komme på tale på et senere tidspunkt?

- Jeg synes ikke, det er en debat, jeg har lyst til at gå ind i nu. Jeg siger nej til kampvalg. Det her årsmøde skal forløbe i god ro og orden. Det vil jeg gøre mit til, og så ser vi, hvad fremtiden bringer.

3

Drømmer om Støjberg

Inger Støjberg og DF-formand Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Det kan godt være, der er intern ballade og uro i Dansk Folkeparti. Men er der én ting, som alle i partiet kan blive enige om, så er det, at Inger Støjberg skal være mere end velkommen i partiet.

En samtale mellem Inger Støjberg, Kristian Thulesen Dahl og Søren Dahl fra radioprogrammet Café Hack indledte årsmødet. Og Støjberg blev modtaget som en rockstjerne i Herning Kongrescenter.

Kristian Thulesen Dahl siger helt åbent, at Støjberg er velkommen i Dansk Folkeparti, uanset hvordan rigsretssagen mod hende ender. Støjberg selv har ikke sagt, om hun vil søge mod et nyt parti.

Støjberg og Dansk Folkeparti samarbejder om praktiske ting på Christiansborg. Nu dukker hun så også op på partiets landsmøde. Der er ikke noget at sige til, at der blandt de delegerede bliver drømt om, at Støjberg ender med at tage det sidste skridt og melde sig ind i partiet.

4

Pape vil ikke springe ud som statsministerkandidat nu

Det udløste massive klapsalver, da den konservative formand, Søren Pape Poulsen, i sin landsrådstale citerede tidligere statsminister Poul Schlüter for at sige, at "der kommer en konservativ statsminister igen".

Men det skal ikke forstås sådan, at Pape nu springer ud som statsministerkandidat.

- Nej, det er det ikke. Jeg synes bare, at Schlüter sagde det så smukt i sit livs sidste interview. At troen på fremtiden gør, at måske kommer vi dertil en dag. Om det bliver mig, det må vi se, men det er jo ikke lige det, det handler om nu.

5

Konservative vil have flere borgmesterposter

De Konservative holdt landsråd i Tivoli Congress Center i København. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Den konservative formand håber på fremgang ved det kommende kommunalvalg, men vil ikke sætte tal på, hvor mange borgmesterposter partiet går efter.

Partiformand Søren Pape håber også på borgmesterposter vest for Storebælt.

- Vi skal være et borgmesterparti i hele landet. Vi står godt i kommunerne, og vi er repræsenteret i langt de fleste kommuner. Men toppen af kransekagen er at få nogle flere borgmesterposter, siger han.

6

Bindende mål for landbruget

Statsminister Mette Frederiksen indledte sin formandstale på Socialdemokratiets kongres i Aalborg - der desuden var en fejring af partiets 150-årsjubilæum - med at udtale en bekymring for klimaet.

Og i den forbindelse henviste hun til sit klare mål for de forhandlinger, der i disse dage pågår på Christiansborg, om en klimaaftale på landbrugsområdet:

- Landbruget skal være omfattet af et bindende reduktionsmål, sagde hun.

Her har de blå partier lagt op til et CO2-reduktionsmål, som ikke er bindende, og et krav om at få flere penge på bordet. Regeringen har udtalt, at de håber på at lande en bred aftale på tværs af fløjene, og det bekræftede statsministeren, at hun stadig håber på.

7

Opråb fra ungdommen til statsministeren

Adskillige medlemmer af Socialdemokratiets ungdomsparti, DSU, problematiserede manglen på boliger, der er til at betale for unge.

- Hvor umyndiggørende er det? sagde Frederik Vad, formand for DSU.

Her lovede Mette Frederiksen, at der kommer et boligudspil i efteråret, som skal sikre netop det. En håndsrækning frem mod kommunalvalget, lyder det fra DR’s politiske korrespondent Christine Cordsen.

Også dagpengepengesatsen til nyuddannede – dimittendsatsen – som regeringen har foreslået skal sænkes med omkring 4.000 kroner om måneden, blev kritiseret af blandt andet S-kandidat i København Maria Kornbek for ikke at hjælpe unge ud på arbejdsmarkedet.

8

Ros, men også intern kritik af Mette F.

Mette Frederiksen under debatten i Aalborg Kongres og Kulturcenter. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Der var ikke lagt op til stor dramatik i Socialdemokratiet, og det bar de mange rosende ord fra talerstolen til regeringen og særligt Mette Frederiksen præg af.

Men alligevel blev enkelte frustrationer udtalt fra de delegerede på talerstolen, som viste sig som ridser i den skinnende røde lak.

Flere gange måtte regeringen høre kritik af sin udlændinge- og flygtningepolitik. Først en kommentar omkring et for stort fokus på hjemsendelser af syriske flygtninge i forhold til at hjælpe dem, som Mette Frederiksen kategorisk afviste.

Også regeringens forslag i den nyligt præsenterede reformpakke om at sende arbejdsløse – særligt indvandrere – i 37-timers aktivering, blev mødt med kritik.

9

Ny landsformand for De Radikale

På De Radikales landsmøde i Nyborg skulle de omkring 550 radikale medlemmer vælge en ny landsformand, da Svend Thorhauge, der har siddet på posten siden 2015, har valgt at takke af.

Landsformanden er hos De Radikale ikke den samme som den politiske leder – den post sidder Sofie Carsten Nielsen stadig på.

Som ny landsformand valgte baglandet den 45-årige Mikkel Irminger Sarbo, der ved siden af partiarbejdet er iværksætter og blandt andet har flere spisesteder i København.

Han blev valgt foran partiets nuværende næstformand, Clara Halvorsen, og den tredje kandidat, Christian Holm Donatzky, i et kampvalg.

10

Nej tak til sjofle vittigheder

Radikale Venstre holdt landsmøde i Nyborg. (Foto: Tim Kildeborg Jensen © Ritzau Scanpix)

Til De Radikales landsmøde i Nyborg var der i lyset af partiets problemer med krænkelsessager sendt en ny ”samværspolitik” ud til samtlige deltagere.

En samværspolitik, der fortæller, hvad der er uacceptabel adfærd til partiarrangementer.

Her udstikkes der et forbud mod ting som uønskede berøringer og nedværdigende kommentarer på baggrund af køn, men også mod ”sjofle vittigheder” og mod ”kontinuerlige” kommentarer om andres tøj, når de falder uden for en relevant kontekst.

Om samværspolitikken blev overholdt til nattens landsmødefest melder historierne ikke noget om.

Facebook
Twitter