Intern kritik i Venstres folketingsgruppe efter anonyme spørgsmål: 'Venstre er bedre end dette'

Sundhedsordfører Jane Heitmann (V) er kommet i modvind efter en byge af anonyme spørgsmål om forbruget i regionerne.

Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, forklarer i en sms, at det ikke var hendes hensigt at miskreditere politikere i regionsrådsrådene. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Det vækker intern kritik i Venstres folketingsgruppe, at partiets sundhedsordfører, Jane Heitmann, ifølge Jyllands-Posten anonymt stillede en række spørgsmål om regionerne.

Avisen har fået indsigt i en mail sendt fra et folketingsudvalg, der dokumenterer, at det var Jane Heitmann, som den 28. januar sendte i alt 19 anonyme spørgsmål til økonomi- og indenrigsministeren om alt fra rejser for regionspolitikere, udgifter til iPads og taxakørsel og avishold.

De anonyme spørgsmål kom efter en heftig debat internt i Venstre om regionernes fremtid, der endte med, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 16. januar meddelte, at regeringen vil lukke de fem regionsråd og dermed opsige de 205 folkevalgte politikere i regionerne.

Jane Heitmanns spørgsmål blev senere trukket tilbage, efter at Jyllands-Posten henvendte sig til ordføreren for at få hendes kommentar til, at de var hende, som havde stillet de anonyme spørgsmål.

Over for DR Nyheder bekræfter Jane Heitmann i en sms, at hun stod bag de anonyme spørgsmål. Hun afviser at stille op til et interview om sagen.

Historien har medført en lavine af kritik fra flere Venstre-medlemmer i de danske regionsråd, og nu vælger to medlemmer af Venstres folketingsgruppe at bakke op om kritikken.

- Jeg synes, det er trist, hvis nogen bevidst forsøger at miskreditere folkevalgte uden fokus på det politiske indhold. Regeringens sundhedsudspil er stærkt nok til, at det ikke behøver den slags useriøse indslag. Venstre er bedre end dette, lyder det i en sms fra finansordfører Jacob Jensen til DR Nyheder.

Finansordføreren ønsker ikke at udybbe kritikken yderligere, oplyser han i sms'en.

Det spurgte Jane Heitmann om

  • Herunder følger et par de spørgsmål, som ordføreren ifølge Jyllands-Posten stillede til økonomi og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA):

  • Hvor mange penge regionerne bruger på taxakørsel om året.

  • Hvor mange penge hver af de fem regioner har brugt på udvalgsrejser i hhv. 2015, 2016, 2017 og 2018 og herunder også udgifterne til hhv. kost, drikkevarer og logi.

  • De 25 regionsrådspolitikere, som tjener mest på lønnede hverv udover regionsrådsvederlaget, foretage samme opgørelse for hvert år siden 2017.

Forsøger at miskreditere regionsrådspolitikere

Boligordfører Carsten Kissmeyer, der også er medlem af regionsrådet i Midtjylland, udtaler ligeledes kritik af sin partikollega.

- Det her er ikke en metode, jeg selv ville bruge. Når jeg ser spørgsmålene, så tænker jeg, at der er et eller andet element af, at man forsøger at miskreditere de folk, der har arbejdet med regionsrådspolitik.

- Jeg kan ikke lide det - det kan jeg ikke, siger Carsten Kissmeyer, der i lighed med Jacob Jensen tidligere har talt åbent om, at han ikke mener, at man bør nedlægge regionsrådene.

Når du ser en sådan sag, mener du så stadig, at du kan stole på Jane Heitmann som sundhedsordfører?

- Jeg har kun den kommentar, at den metode, der åbenbart er brugt her, ikke er en, jeg selv ville bruge, siger han.

Kritikken af Jane Heitmann bliver endnu mere kras, når man ser på partifæller ude i regionerne.

Spørgsmålene kommer nemlig på et tidspunkt, hvor der er debat om regionernes fremtid. Som led i regeringens sundhedsudspil foreslås det, at regionsrådene nedlægges.

Blandt de hårdeste kritikere af sundhedsordføreren er Venstres gruppeformand i regionsrådet i Syddanmark, Bo Libergren.

- Jeg er rystet og rasende. Det er på et utroligt lavt niveau. Hun forsøger at appellere til misundelse og politikerlede i stedet for at diskutere indhold af sundhedspolitikken. Jeg undrer mig over, at hun kan være sundhedsordfører, siger han til Fyens.dk.

Sagen har også ført til løftede øjenbryn hos den magtfulde formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), der over for Ritzau kalder det sørgeligt, hvis 'diskussionen om det regionale demokrati og regionernes fremtid reduceres til et spørgsmål om prisen på iPads og aviser'.

Heitmann: Det er helt normalt

I en sms til DR Nyheder udtaler Jane Heitmann, at det er helt normalt, at der bliver stillet spørgsmål i udvalgene, hvor navnet på spørgeren ikke fremgår.

- Jeg har stillet spørgsmålene om regionernes drift og administration, fordi jeg har haft et ønske om at få konkret viden og et faktuelt grundlag at debattere ud fra, siger hun.

Hun skriver også, hvorfor hun har valgt at trække spørgsmålene tilbage.

- Jeg har noteret mig, at spørgsmålene har vakt forundring og nogen har følt sig mistænkeliggjort. Det har naturligvis ikke været min hensigt. Derfor har jeg valgt at trække spørgsmålene, lyder det fra sundhedsordføreren.

Jane Heitmann har ikke ønsket at stille op til interview. DR Nyheder ville ellers gerne have spurgt ind til, hvorfor hun valgte at stille spørgsmålene anonymt. Vi ville desuden gerne have hørt, hvad hun siger til kritikken fra sine partikolleger.

Facebook
Twitter