Intern mail afslører: Messerschmidt talte i efteråret for at ekskludere formandsrival fra DF

Morten Messerschmidt mente i oktober, at der skulle "statueres et eksempel" over for Erik Høgh-Sørensen.

Morten Messerschmidt er en af fire kandidater til formandsposten i Dansk Folkeparti. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Thomas Lekfeldt/ info@thomaslekfeldt.com/ www.thomaslekfeldt.com)

De interne stridigheder mellem formandskandidaterne i Dansk Folkeparti stikker dybt.

DR Nyheder kan nu fortælle, at Morten Messerschmidt for få måneder siden talte for, at Erik Høgh-Sørensen, der er en af de fire kandidater til at efterfølge Kristian Thulesen-Dahl som formand for partiet, skulle ekskluderes fra Dansk Folkeparti.

Det skete i en mailudveksling i partiets hovedbestyrelse.

DR er i besiddelse af mailen fra Morten Messerschmidt, der blev sendt den 1. oktober. Her skriver han:

'Ikke mindst fordi Erik Høgh i måneder op til årsmødet (og sikkert længere) har været del af en særdeles partiskadelig fraktion, må der statueres et eksempel'.

De to hovedpersoner har ikke lyst til at tale om sagen.

Morten Messerschmidt skriver i en sms, at han ikke kommenterer på interne forhold.

Erik Høgh-Sørensen siger:

- Det vil jeg ikke kommentere, før jeg har talt med Morten selv.

Disse fire kandidater forsøger at blive ny formand for Dansk Folkeparti

  • Morten Messerschmidt er næstformand i Dansk Folkeparti. Han er tidligere medlem af EU-Parlamentet for partiet. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)
  • Martin Henriksen er medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Folkeparti. Han er tidligere udlædningeordfører for partiet i Folketinget, ligesom han han været ansat som konsulent. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Denmark)
  • Merete Dea Larsen er medlem af DF's hovedbestyrelse og tidligere medlem af Folketinget. Nu er hun også formandskandidat. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)
  • Erik Høgh Sørensen er medlem af byrådet i Hjørring for Dansk Folkeparti og samtidig formandskandidat. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Gik imod partiet

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, at der i de første dage af oktober foregik en debat i toppen af Dansk Folkeparti om, hvorvidt Erik Høgh-Sørensen skulle smides ud af partiet.

Nu viser det sig altså, at Morten Messerschmidt var blandt dem, der talte for at ekskludere Erik Høgh-Sørensen.

Diskussionen kom i kølvandet på, at Erik Høgh-Sørensen havde trodset partilinjen og stemt imod budgettet i Region Nordjylland.

Efterfølgende havde han en kommentar i Nordjyske, hvor kan han kaldte aftalen for "valgflæsk".

Til samme avis udtalte lokalformand hos Dansk Folkepartis Brønderslev-kreds Danny Rosenkilde Nielsen:

- Det er nok ikke særlig heldigt, at han går ud og stemmer imod hele sin gruppe. Det er kontroversielt - især når vi lige har haft et årsmøde, hvor der er blevet snakket meget om, at vi nu skal stå sammen og have ro. Men jeg har ikke hørt noget om, at der skulle blive arbejdet på at få ham ekskluderet, sagde Danny Rosenkilde Nielsen.

Selv sagde Erik Høgh Sørensen, at han var "iskold" og ikke gik imod partilinjen.

- Tilbage i 2017 gik vi i Dansk Folkeparti til valg på, at der ikke måtte ske nedskæringer på de varme hænder. Så jeg føler blot, at jeg efterlever det valgprogram, vi havde i 2017. Derfor er jeg iskold, sagde han til Nordjyske.

Grafen herunder viser opbakning til Dansk Folkeparti siden rekordvalget i 2015.

Messerschmidt: Ny linje skal håndhæves

Stridighederne fra Nordjylland kom kort efter et tumultarisk årsmøde i Dansk Folkeparti den 18. og 19. september. Op til årsmødet havde fraktioner kæmpet hårdt om pladserne i partiets hovedbestyrelse.

Fra talerstolen sagde Kristian Thulesen Dahl, at der efter to år med højlydte interne diskussioner nu skulle trækkes en streg i sandet.

Det erklærede Messerschmidt sig også enig i.

'Fra på mandag må det være sådan, at opsætsighed advares med et gult kort. Gentagelsestilfælde medfører et rødt kort. Sådan er det i fodbold. Og sådan er det i Dansk Folkeparti,' skrev han på Facebook.

Det synspunkt var han klar til at kæmpe for godt en uge efter årsmødet.

Det nyvalgte medlem af hovedbestyrelsen Jens Vornøe skrev en mail om Erik Høgh-Sørensen og ønsket om at ekskludere ham.

Messerschmidt svarede:

'Jeg må erklære mig enig med Jens her. Hvis den nye linje, vi var enige om på årsmødet, skal betyde noget, må den håndhæves.

Op til årsmødet havde Jens Vornøe også haft en hovedrolle. Han er formand for Dansk Folkeparti i København, og sammen med formændene fra Odense, Aalborg og Aarhus havde han skrevet til Pia Kjærsgaard og appelleret til, at hun midlertidigt kunne tage over som formand for at genoprette roen i partiet.

Jens Vornøe har i dag ingen kommentarer til sagen.

Den interne diskussion i starten af oktober resulterede ikke i, at Erik Høgh-Sørensen blev smidt ud af partiet. I stedet er han nu en af de fire formandskandidater.

DR spurgte for godt en uge siden Erik Høgh-Sørensen, om han var bange for at blive ekskluderet af partiet, hvis Morten Messerschmidt blev ny formand.

- Nej, der har tidligere været forlydender om, at jeg skulle ekskluderes. Det tager jeg iskoldt. Jeg er gået ind i politik for at stå ved mine politiske mærkesager, og det gør jeg i den grad. Hvad det bærer med i fremtiden, tager jeg iskoldt, svarede han.