Interne mails blev læst op på rigsretssagens dag 1: 'De skal rette 100 procent ind efter det, Inger har meldt ud'

Inger Støjberg forlader Eigtveds Pakhus efter første dag i rigsretssagen. Hun skal afhøres første gang den 13. september. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix) (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Torsdag morgen klokken lidt i ni gik Inger Støjberg ind i Rigsretten og tog plads.

Dermed blev der taget hul på dag ét i en historisk retssag mod den tidligere Venstre-minister.

Ifølge anklagerne har Inger Støjberg udstedt en ulovlig ordre om, at alle unge asylpar, hvor den ene part var mindreårig, skulle adskilles uden undtagelse.

I dag havde anklagerne i sagen ordet.

Sagen begyndte nemlig med en såkaldt fremlæggelse, hvor anklagerne præsenterede deres beviser mod den tidligere minister.

Den fremlæggelse bød både på et 'kæmpe nej' og et centralt notat. Og så faldt en hylde ned.

Herunder kan du blive klogere på hvorfor - vi giver de vigtigste pointer fra retssagens dag 1.

1

Anklagere viste et presset embedsværk

Anklagerne gik ind i retten med, hvad de kaldte en 'god fornemmelse'.

De har gennemgået sagens mere end 7.000 bilag og brugte det mest af retsdagen på at gennemgå 'det faktiske forløb', som anklager Anne Birgitte Gammeljord betegnede det.

Ved hjælp af dokumenter som interne mails, gamle interviews med Støjberg og andre udtalelser i pressen forsøgte den anden anklager, Jon Lauritzen, at tegne et billede af et presset embedsværk.

- Kæmpe nej! De skal rette 100 procent ind efter det, Inger har meldt ud. Færdig. Punktum, læste Jon Lauritzen for eksempel op fra en mail.

Den var et svar fra Inger Støjbergs rådgiver, Mark Thorsen, da embedsmænd i Udlændingestyrelsen i 2016 ønskede at nuancere ministerens budskab på Facebook.

Inger Støjbergs tidligere særlig rådgiver Mark Thorsen blev afhørt i instrukskommissionens undersøgelse af sagen. Han er også indkaldt som vidne i Rigsretten. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Her havde hun skrevet, at alle unge asylpar, hvor en part var under 18 år, skulle adskilles.

Embedsmændene ønskede at præcisere meldingen af frygt for, at ministeren havde været 'for bombastisk' i forhold til, hvad der var muligt.

Det blev imidlertid pure afvist i mailen fra Mark Thorsen afsendt 25. januar klokken 20.10.

Anklageren gennemgik i dag også flere gamle interviews, hvor Inger Støjberg sagde, at parrene skulle adskillles, og at hun 'ikke vil acceptere forhold, hvor der indgår tvang'.

Det skal være med til at overbevise dommeren om, at ministeren ville gå meget langt – og ifølge anklageren også for langt - for at få parrene adskilt.

2

Ministernotat vil blive omdrejningspunkt

Inger Støjberg skal afgive forklaring i rigsretssagen den 13. september. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Inger Støjberg har tidligere kaldt det 'helt, helt, helt' centralt.

Og i rigsretssagen lader et ministernotat, der kom frem under Instrukskommissionens arbejde, også til at blive et nøgledokument.

I notatet, der blev godkendt af Inger Strøjberg, inden pressemeddelsen blev sendt ud, står der, at stort set alle par kan adskilles på hver deres center, men at der kan gøres undtagelser, hvis fire kriterier er opfyldt.

I de tilfælde skal personerne have hver deres værelse, men de kan være på samme asylcenter.

Det var ministernotatet her, som Udlændingestyrelsen tilbage i januar 2016 begyndte at skrive på.

Inger Støjberg har tidligere brugt notatet til at sige, at hun handlede i god tro. Men instrukskommissionen valgte at se bort fra det, fordi de ikke tillagde det betydning.

Anklageren kom i sin gennemgang ind på notatet.

Det ventes, at notatet vil få meget opmærksomhed, fordi det ifølge forsvareren beviser, at Støjberg var i god tro, da hun sagde, at alle kunne adskilles. Det ventes derfor, at forsvaret vil lægge store kræfter i at få dommerne til at se på samme måde på notatet.

Støjbergs forsvarer sagde på vej ind i retten, at der ville komme nye dokumenter frem i relation til det notat, men dem har vi ikke set endnu.

At der ér mange dokumenter i sagen, understregede Jon Lauritzen også, da en hylde i retten måtte bukke under for de mange ringbind i sagen.

- Den er også tung, konstaterede anklager Jon Lauritzen tørt.

3

Central samtale: Men hvad blev der sagt?

Her ses afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Line Skytte Mørk Hansen, da hun ankom til Instrukskommissionen i 2020. Hun skal også afhøres i rigsretssagen. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Anklageren fremhævede også en samtale, der er helt afgørende for sagen.

Den finder sted den 10. februar, samme dag, som pressemeddelelsen blev sendt ud.

Samtalen er mellem ministerens afdelingschef, Line Skytte Mørk Hansen, og vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum.

Vi ved fra afhøringer i Instrukskommissionen, at de to er enige om, at der blev talt om, hvordan adskillelsen skulle administreres.

Men de er ikke enige om, hvad der blev sagt.

For ifølge Lene Vejrum fik hun besked om, at alle par skulle adskilles – som også pressemeddelelsen lagde op til. Men det har Line Skytte Mørk Hansen afvist.

Det er ikke sidste gang, vi hører til den samtale, for den har betydning for spørgsmålet om, hvorvidt der blev presset en ordre igennem. Anklageren lagde i dag ikke skjul på, at der er uenighed om, hvad der blev sagt.

- Her vil vi forvente, at der vil være uenigheder om den telefonsamtale, men det vil der komme forklaringer på, sagde Jon Lauritzen.

Begge er nemlig indkaldt som vidner.

4

Støjberg mødt af støtter: 'Jeg er forberedt til tænderne'

Inger Støjberg nægter sig skyldig i anklagerne mod hende og går efter frifindelse.

- Jeg er forberedt til tænderne. Jeg ved, hvad jeg har sagt, jeg ved, hvad jeg har gjort, og jeg regner klart med at blive frifundet, sagde Inger Støjberg på vej ind i retten.

Foran Rigsretten havde en gruppe af Støjberg-støtter fra morgenstunden taget plads.

Bevæbnet med højttalere og plakater med den knold, der nærmest er blevet et symbol på sagen mod Støjberg, udtrykte de deres opbakning til den tidligere minister.

Og deres støtte kunne høres helt ind i Rigsretten.

Selvom sagen handler om, hvorvidt der bevidst er begået lovbrud, taler Støjberg om de 'barnebrude' eller 'piger, hun reddede'.

Det sagde hun også på vej ud af retten, efter nogle af de konkrete sager var blevet gennemgået.

- En række af de piger, der kom hertil, var blevet gjort gravide, inden de blev 15 år. Når jeg ser de lister, og genoplever det, så må jeg sige, jeg har tænkt på de piger mange gange.

Men derfor skal man vel overholde loven?

- Jo, selvfølgelig. Og det mener vi jo bestemt også, at jeg har gjort, siger Inger Støjberg.

Der er afsat 36 retsdage og dommen ventes at falde inden jul.

Støjberg skal vidne første gang den 13. september.