Udlændingeminister Inger Støjberg (V) er løbet ind i problemer med få en aftale om at sende afviste iranske asylsøgere tilbage til deres hjemland. Et dokument fra Støjbergs eget ministerium tyder på, at hun selv har skyld i problemerne – for Iran har opfattet ministerens valg af baggrundsskærm på sin iPad som en provokation.
Det viser en aktindsigt, som DR Nyheder har fået og et svar, som Inger Støjberg har givet til Folketingets Udenrigsudvalg og socialdemokraten Peter Hummelgaard.
For at forstå historien, skal vi tilbage til efteråret sidste år, hvor ministeren valgte at dele indholdet af sin iPad med offentligheden.
Her ses Kurt Westergaards omstridte tegning af Muhammed med en bombe i turbanen som ministerens baggrundsskærm.
Nyheden nåede øjeblikkeligt til Mellemøsten - nærmere bestemt Irans hovedstad Teheran, hvor præstestyret ellers stod klar til at få udlændingeminister Inger Støjberg på besøg i slutningen af november - altså to måneder senere til et møde på højt niveau om en aftale for tvangshjemsendelse af afviste asylansøgere.
Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er ellers enige om, at aftalen er vigtig. På Udrejsecenter Kærshovedgård er afviste asylansøgere fra Iran i klart overtal. I efteråret 2017 var 110 beboere ud af knap 200 beboere på udrejsecentret fra Iran.
Støjberg kom ikke afsted
Inger Støjberg kom ikke til Teheran i efteråret 2017. Allerede dagen efter, ministeren havde vist sin iPad frem, løb der post ind fra Iran. Af emnefeltet kan vi se, at indholdet omhandler ministerens baggrundsskærm.
Det konkrete indhold har Udlændinge- og Integrationsministeriet imidlertid afvist at udlevere til DR Nyheder med henvisning til den såkaldte "ministerbetjeningsregel", men Inger Støjberg bekræfter, at der allerede her var tale om en reel aflysning. Tegningerne var årsagen.
Samme bekræftelse leverer hun i et skriftligt svar til Folketingets Udenrigsudvalg, hvor hun angiver iPad -baggrunden som den direkte årsag til, at hun ikke kom afsted.
- Som led i udsendelsesdialogen med Iran var der planlagt et besøg af udlændinge- og integrationsministeren i Teheran ultimo november 2017. Besøget blev imidlertid udskudt, idet man fra iransk side udtrykte utilfredshed med udlændinge- og integrationsministerens valg af iPad -baggrund, skriver Inger Støjberg i sit svar til Udenrigsudvalget.
Socialdemokratiet ærgrer sig
I Socialdemokratiet er der ærgrelse at spore hos udlændingeordfører Mattias Tesfaye. Han siger, at han ikke vil blande sig i, hvad Inger Støjberg har på sin iPad.
- Men det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke får en aftale om hjemsendelse af iranere, siger han.
Mattias Tesfaye opfordrer regeringen til at forsætte med at presse på over for Iran.
- Regeringen skal forsøge at få lavet en aftale med Iran om at få hjemsendt de her afviste asylansøgere. Det vil være meget, meget godt for Danmark, hvis det lykkes.
Hos regeringens samarbejdspartner, Dansk Folkeparti, mener udlændingeordfører Martin Henriksen, at man altid skal tænke sig om.
- Man skal altid – uanset om man er folketingsmedlem, minister eller hvad man nu er - reflektere over, hvad man gør og siger. Det skal man selvfølgelig også gøre, når der er et forhandlingsforløb om en hjemsendelsesaftale med Iran.
- Men når det er sagt, så synes jeg, det er vanskeligt at kritisere ministeren for at have en tegning på sin iPad Jeg synes måske, det er lidt latterligt, at Iran går op i sådan noget. Det er jo islamister. De er jo fornærmede det meste af tiden over et eller andet, siger han.
At der er behov for en udsendelsesaftale med Iran lægger Martin Henriksen dog ikke skjul på. Han betegner en aftale som "meget vigtig" og noget, som "Dansk Folkeparti" lægger stor vægt på.
Danmark arbejder fortsat på en aftale
Inger Støjberg har fortsat ikke besøgt Iran, ligesom Danmark indtil videre ikke har opnået en aftale med Iran om at tvangshjemsende iranske asylansøgere. Der er heller ingen aktuelle planer om at tage afsted, oplyser ministeren.
Hun mener dog ikke, at aflysningen har har betydning for forhandlingerne.
- Nej, det mener jeg ikke, at det har. Men jeg mener heller ikke, at iranerne skal bestemme, hvorvidt vi har ytringsfrihed i Danmark eller ej. Jeg vil blive ved med at vise min opbakning og sympati over for Muhammed-tegnerne i Danmark.
Det er heller ikke er lykkedes andre lande at opnå en aftale med Iran, oplyser ministeren. I oktober 2018 tiltrådte en nyansat udlændingeattaché på ambassaden i Iran. Vedkommende har fået til opgave at "fremme udsendelsesdialogen med Iran".
DR Nyheder har ad flere omgange spurgt den iranske ambassade i København, hvorvidt de havde kommentarer til ministerens baggrundsskærm og betydningen for forhandlingerne om afviste asylansøgere.
Ambassaden har ikke besvaret spørgsmålet, men konstaterer i et skriftligt svar til DR Nyheder, at "forhandlingerne om afviste asylansøgeres hjemvendelse bliver gennemført på højt niveau mellem de to landes udenrigsministerier".